Tot de stukken behoort een kopie van een ongebruikte dagstaat. Dit stuk is door Lavrijsen als volgt toegelicht (beroepschrift in eerste aanleg, p. 5-6):
“Als bijlage 8 is de dagstaat bijgevoegd zodat u kunt zien wat daarop zoal wordt geregistreerd. (…) Het relevante deel van de dagstaat (…) is het stuk met de kolommen naam, ontvangst, verschil, pin/cc. Ik zal hierna uitleggen wat hier geregistreerd wordt.
Naam De naam van het bedienend personeelslid
Ontvangst Het geldbedrag wat het bedienend personeelslid in zijn
kassalade heeft verminderd met de fooi. De fooi heeft hij/zij
op het fooienbriefje geregistreerd
Verschil Het verschil tussen zijn geldbedrag in de kassalade en zijn
kassa-afslag
Pin/cc De pinbonen die ieder ontvangen heeft. Dit moet
overeenkomen met het totaal van de pinuitdraai. Hierdoor
ziet men gelijk of een verschil veroorzaakt is door een
pinbon die kwijt is.
De kolom ‘verschil’ vereist nog een toelichting. Deze kolom is bedoeld om snel en efficiënt te kunnen zien wie van het bedienend personeel een fout heeft gemaakt of rommelig heeft gewerkt. Ook is heel efficiënt na te gaan waardoor de fout is ontstaan. De meest voorkomende fouten zijn:
1. Pinbon kwijt
2. Tafel wel afgeslagen maar cliënt heeft nog niet betaald (cliënt betaalt op rekening)
3. Tafel staat nog open terwijl cliënt al wel betaald heeft
4. Foutief uitrekenen van de fooi tijdens de avond zelf (uitrekenen gaat uit het hoofd) of het vergeten te noteren op het fooienbriefje, hetgeen nog wel eens gebeurt indien de cliënten de fooi op de tafel laten liggen.
5. Vergeten te registreren van verkoop of innen van dinerbon
Dit proces heeft dus te maken met de interne controle op de avond zelf voor de manager en de bediening. De manager kan zien wie er slordig werkt. De manager moet dit namelijk weer verantwoorden naar de leiding. De Z-afslag is leidend. Verschillen ten opzichte van de Z-afslag worden uitgezocht en dienen verklaard te kunnen worden. Indien met de gast verkeerd is afgerekend wordt naderhand contact met de gast gezocht. In het uiterste geval dat dit niet meer recht getrokken kan worden wordt het verschil in het kasboek gecorrigeerd. Dit komt hoogst zelden voor.”