In de Memorie van toelichting bij de wijziging van de Wet SUWI (vergaderjaar 2011-2012, Kamerstuk 33 065, nr. 3) is in paragraaf 2 nader ingegaan op de hoofdlijnen van de wetswijziging. In paragraaf 2.1, getiteld Samenwerking tussen UWV en gemeenten, staat, voor zover hier van belang, het volgende vermeld:
Op 1 januari 2009 is een wijziging van de (…) Wet SUWI in werking getreden (Stb. 2008, 600 en 601). Daarbij is in artikel 10 van de Wet SUWI bepaald dat UWV en gemeenten
geïntegreerde dienstverlening
aan uitkeringsgerechtigden, werkzoekenden en werkgevers verlenen. UWV en gemeenten voeren daarbij taken uit die zijn gericht op het ondersteunen bij de arbeidsinschakeling en vacaturevervulling, rekening houdend met de regionale arbeidsmarkt. De essentie van de geïntegreerde dienstverlening is dat UWV en gemeenten samenhangende diensten aanbieden, waarbij uitkeringsgerechtigden, werkzoekenden en werkgevers de keten als geheel kunnen aanspreken en
de keten ook als geheel zijn diensten aanbiedt
.
(…)
De samenwerking is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en UWV. Uitgangspunt is dat UWV en gemeenten eerst gezamenlijk verkennen welke afspraken het meest adequaat zijn. Daarna kan verkend worden of nadere sturing door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noodzakelijk is. (…)
UWV en gemeenten hebben als uitkeringsverstrekker beide een eigen verantwoordelijkheid voor het aan de slag helpen van de «eigen» werkzoekenden. Vanuit die verantwoordelijkheid hebben zij beide belang bij een goede werkgeversdienstverlening. Omdat de werkgever niet gebaat is (bij) het maken van afspraken voor afzonderlijke doelgroepen, is samenwerking tussen gemeenten en UWV van groot belang.
De samenwerking tussen UWV en gemeenten wordt daarom wettelijk vastgelegd. Hoe gemeenten en UWV die samenwerking vervolgens vormgeven, is niet vastgelegd.
Iedere regio is zo in staat een eigen aanpak te ontwikkelen die aansluit bij de regionale behoefte.
Wel is het van belang dat er in alle arbeidsmarktregio’s
één regionaal loket voor werkgevers
is. In dit loket kunnen werkgevers terecht voor informatie en advies. UWV en gemeenten geven dit loket gezamenlijk vorm. (…) [onderstrepingen door het hof]
In paragraaf 2.2, getiteld Digitale dienstverlening en landelijk systeem, wordt ingegaan op de (verdergaande) digitalisering van de dienstverlening aan werkzoekenden. Hierin is onder meer vermeld:
Voor een klein deel van de WW-gerechtigden is face-to-face dienstverlening beschikbaar
(circa 10% van de WW-gerechtigden in de periode van 3-12 maanden WW en afhankelijk van het beschikbare budget). UWV bepaalt in een objectieve diagnose op basis van (combinaties van) kenmerken welke werkzoekenden hiervoor in aanmerking komen. Op voorhand worden geen specifieke groepen aangewezen. Het zal gaan om een combinatie van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden die niet overweg kunnen met digitale coaching.
De dienstverlening aan gedeeltelijk arbeids(on)geschikten verandert niet.
Deze groep wordt intensief begeleid door middel van onder andere face-to-face dienstverlening.
Wel zal UWV deze klanten de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van digitale dienstverlening. [onderstrepingen door het hof]
In paragraaf 2.3, getiteld Eindbeeld 2015, is vermeld, voor zover hier van belang:
De ontwikkelingen gaan snel, de samenleving digitaliseert, waardoor de keuze voor het hier gepresenteerde dienstverleningsconcept van UWV aansluit op het huidige tijdsgewricht. De bestaande systemen van UWV vormen de basis voor het dienstverleningsconcept. Een groot deel van de elektronische dienstverlening is al mogelijk; de basissystemen hiervoor werken op dit moment al. Deze systemen worden doorontwikkeld, zowel op het gebied van gebruiksvriendelijkheid als van functionaliteit. (…)