De rechtbank heeft in het bestreden vonnis onder 2.1 tot en met 2.5 de feiten vastgesteld die zij tot uitgangspunt heeft genomen. Deze feiten zijn in hoger beroep niet in geschil en dienen derhalve ook het hof als uitgangspunt.
Samengevat en waar nodig aangevuld met andere feiten die als enerzijds gesteld en anderzijds als niet of onvoldoende betwist zijn komen vast te staan, komen de feiten neer op het volgende.
2.2.
Op het polisblad van het Agrarisch Ondernemingspakket, gedateerd
13 oktober 2014, dat voorafgaat aan de polisbladen van de diverse verzekeringen die onderdeel zijn van dit pakket, is onder meer vermeld:
Wij wijzen u er op dat in de polis, de voorwaarden en de clausules preventiemaat-
regelen kunnen zijn voorgeschreven. Het is van belang dat u nagaat of - en zo ja, welke - preventie-eisen er gelden voor de verzekering(en) die u heeft afgesloten.
Als bij schade blijkt dat aan eventuele preventie-eisen niet is voldaan kan dat gevolgen hebben voor het recht op schadevergoeding.
2.3.
In de algemene voorwaarden Dierenverzekering Agrarisch (hierna: de polisvoorwaarden) is onder meer het volgende bepaald:
(…)
ARTIKEL 3
WAT IS VERZEKERD
(…)
ARTIKEL 3.3
UITGEBREIDE DEKKING
Als op het polisblad vermeld staat dat voor de dieren de uitgebreide dekking van toepassing is, zijn de dieren verzekerd tegen:
- materiële schade als gevolg van alle onder Basisdekking genoemde gebeurtenissen,
en
- materiële schade als gevolg van de hierna in artikel 3.3.1 tot en met 3.3.12
genoemde gebeurtenissen.
(…)
ARTIKEL 3.5
GEVOLGSCHADE UITVAL REGELAPPARATUUR
Als op het polisblad vermeld staat dat voor de dieren de dekking Gevolgschade uitval regelapparatuur van toepassing is, zijn de dieren verzekerd tegen:
- dood en
- afmaken in verband met een uit diergeneeskundig oogpunt spoedig te verwachten
dood en
- waardevermindering
als gevolg van het plotseling en onvoorzien uitvallen of onjuist functioneren van de regelapparatuur. Het uitvallen of onjuist functioneren van de regelapparatuur moet het gevolg zijn van een niet voorzienbare materiële beschadiging aan de regelapparatuur.
Hieronder vallen ook mankementen die het gevolg zijn van eigen gebrek.
Voorwaarde voor dekking is dat de regelapparatuur is aangesloten op een werkend alarmsysteem.
(…)
Regelapparatuur is de apparatuur met de daarbij behorende leidingen, bestemd om de leefomstandigheden van de dieren op het bedrijf van de verzekerde te reguleren. Hieronder wordt verstaan apparatuur voor verwarming, ventilatie, verlichting, voeder- en drinkwaterverstrekking en luchtbehandelingsystemen zoals luchtkoel- en luchtbevochtigingsinstallaties.
(…)
ARTIKEL 4
WAT IS NIET VERZEKERD
Op de dekking zoals omschreven in artikel 3 zijn de volgende uitsluitingen en beperkingen van toepassing:
(…)
Gevolgschade uitval regelapparatuur
Voor dieren waarvoor de dekking Gevolgschade uitval regelapparatuur verzekerd is geldt:
(...)
17
Alarmsysteem buiten werking
Niet verzekerd is schade die verband houdt met het niet aanwezig zijn of het niet afgaan van het alarm. Deze uitsluiting is niet van toepassing als het niet afgaan van het alarm een gevolg is van dezelfde schadeveroorzakende gebeurtenis waardoor ook de regelapparatuur is beschadigd.
(…)
ARTIKEL 5
VERPLICHTINGEN
In aanvulling op de verplichtingen als vermeld in de Algemene voorwaarden Agrarisch Ondernemerspakket geldt het volgende.
(…)
ARTIKEL 5.2
VERPLICHTINGEN BIJ VERZEKERING VAN GEVOLGSCHADE UITVAL REGELAPPARATUUR
De verzekerde is verplicht:
(…)
5 ervoor zorg te dragen dat het alarmsysteem minimaal 1x per maand op bedrijfszekerheid wordt getest, en minimaal lx per jaar wordt onderhouden;
6 ervoor zorg te dragen dat het alarmsysteem en de alarmopvolging voldoen aan de
volgende eisen:
- onafhankelijk van het elektriciteitsnet te allen tijde minimaal een half uur kunnen functioneren;
- in werking treden zodra de regelapparatuur uitvalt of onjuist functioneert en/of het detectiecircuit wordt onderbroken.
- een door de signaleringsapparatuur uitgezonden alarmsignaal moet op ieder moment waarneembaar zijn voor verzekerde of een tot het adequaat reageren bekwame vervanger of vertegenwoordiger van verzekerde waarna onmiddellijk maatregelen kunnen worden getroffen ter voorkoming of beperking van schade;
7 na het afgaan van het alarm binnen de vastgestelde normtijden een aanvang te maken met het voorkomen en beperken van de schade:
Deze normtijden zijn:
(…)
- bij vleesvarkensbedrijven 20 minuten
(…)
2.5.
Op 13 juli 2015 heeft Nimirco B.V. in opdracht van Nationale-Nederlanden onderzoek gedaan naar de oorzaak en omvang van de schade. In de Samenvattende conclusie van het Onderzoeksrapport 2015-014 is het volgende vermeld:
(…)
Ten aanzien van de alarmmeldingen en het doorgeven van de meldingen is geconstateerd dat de aanwezige installatie naar behoren functioneert en geen afwijkingen vertoont. Het uitvallen van de spanning ofwel het uitvallen van de ventilatiesystemen en regelsystemen had zodoende normaliter als alarmmelding op de mobiele telefoon van de heer [geïntimeerde sub 2] of mevr. [geïntimeerde sub 3] moet zijn binnengekomen.
Een verklaring van het niet doorkomen van de alarmmeldingen van 11 juli 2015 is niet te achterhalen.
Ten gevolge van een defect of een sluiting in de motor van de medicijnpomp is de aardlekschakelaar in onderverdeelinrichting Stal 2 aangesproken waardoor zowel onderverdeelinrichting in Stal 2 als onderverdeelinrichting in Stal 3 spanningsloos is gekomen wat de ventilatiesystemen heeft doen uitvallen.
Op locatie is op 13 juli 2015 een spanningsuitval gesimuleerd door middel van het bedienen van de testknop van de aardlekschakelaar. De ventilatiesystemen zijn ten gevolge van het wegvallen van de spanning uitgevallen. Dit heeft tot gevolg dat een alarmmelding op de alarmunit is doorgegaan naar de telefoonkiezer. De alarm-melding is op de telefoon van de heer [geïntimeerde sub 2] binnengekomen.
2.6.
In een rapport Onderzoek medicijnpomp van Group Integrity Speciale zaken van Nationale-Nederlanden is vermeld:
(…)
2. Technisch onderzoek
De medicijnpomp zelf vertoont uiterlijk geen sporen waaruit ik (…) kan opmaken dat zich hierin een mankement en/of defect heeft bevonden die op enigerlei wijze de brand inleidde. Wat mij opviel is dat de stekker, die zich van origine op het aansluitsnoer van de medicijnpomp heeft bevonden, is afgeknipt en dat hiervoor een vervangende stekker op het aansluitsnoer is aangebracht.
Beschouwing van de originele en dus afgeknipte stekker leerde mij dat die sporen vertoont die wijzen op een mankement en/of defect in de wandcontactdoos waarin deze stekker gestoken heeft gezeten. Dit mankement en/of defect resulteerde in een brand in de wandcontactdoos, als gevolg waarvan ook de stekker aangetast geraakte door vuur.
Ik heb de stekker van de medicijnpomp in een wandcontactdoos (…) gestoken. De medicijnpomp functioneert klaarblijkelijk naar behoren, want het apparaat startte op en de zekeringen bleven in werking. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het defect niet in de medicijnpomp heeft gezeten en alleen in de stekker met de wandcontactdoos.