Op 18 juni 2018 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen twee onderzoekers van
Pinkerton en [verzoeker] . [verzoeker] is daarbij medegedeeld dat Pinkerton op verzoek van
HMSHost een onderzoek heeft ingesteld in hoeverre de kassiersovereenkomst werd nageleefd. In het verloop van het gesprek is [verzoeker] geconfronteerd met zijn handelen zoals geconstateerd door Pinkerton. Van dit gesprek is een verslag gemaakt, dat door [verzoeker] voor akkoord is ondertekend. In dit gespreksverslag staat onder meer het volgende:
V: U confronteert mij met het feit dat u gedurende uw onderzoek heeft vastgesteld dat ik met grote regelmaat en gedurende langere perioden op het persoonsgebonden kassiersnummer van een andere kassier heb gewerkt; ook in het bijzijn van andere kassiers. U benoemt bijvoorbeeld de data 9 februari 2018, 9 mei 2018, 10 mei 2018 en 28 mei 2018, diensten dat ik kassawerkzaamheden verrichtte op de persoonsgebonden kassiersnummers van de kassiers [B] , [C] , [D] en [E] . U vraagt mij om een reactie.
A: Dat kan. Ik begrijp van u dat dit zo is. Oké. Ik heb dan op het persoonsgebonden kassiersnummer van verschillende andere kassiers gewerkt. Dit om meer service naar de gasten te kunnen verlenen. Ik heb u hier zojuist onjuist over verklaard, omdat ik weet dat dit mij niet is toegestaan.
(...)
A: (...) Ik zeg u dat de praktijk is dat op het verkooppunt Burger King Groningen NS iedereen dit doet. Iedereen werkt op de kassa van een ander. Op uw vraag waarom ik hier als leidinggevende dan niet op acteer, dan deel ik u mede dat wij vanuit de NS, de voorloper van HMSHost voor de overname, wij dit met zijn allen gewend zijn om zo te doen. Ik weet dat dit conform de kassiersovereenkomst niet is toegestaan, maar dit gebeurt op basis van vertrouwen.
(...)
A: Een kassabon overhandigen doe ik vrijwel altijd wel. (...) ik geef altijd de kassabon wel mee of ik stel de gast in de gelegenheid de kassabon in ontvangst te nemen. Wil de gast geen bon dan gooi ik de kassabon weg.
(...)
V: U confronteert mij met het feit dat ik meerdere malen meer producten op de kassa heb
aangeslagen dan er op dat moment daadwerkelijk door mij werden verkocht. U benoemt als voorbeeld de datum 9 mei 2018, waar ik tot tweemaal toe twee milkshakes verkoop om er tot tweemaal toe vijf milkshakes, alsof ik deze zou hebben verkocht, op de kassa aan te slaan. U voegt toe dat ik dit in beide gevallen ook nog eens deed op een moment dat ik op het persoonsgebonden kassiersnummer van een andere medewerker achter de kassa werkzaam was, namelijk de kassier [D] . U vraagt mij om een reactie.
A: Dit klopt. Ik doe dit wel vaker, meer producten aanslaan dan op dat moment daadwerkelijk verkocht. Dat ik meerdere malen 5 milkshakes in plaats van 2 milkshakes heb aangeslagen, dus iedere keer 3 te veel, is juist. Ik doe dit dan om een voorraadverschil weg te werken. Ik registreer dan op de kassa wel het correcte totale verkoopbedrag.
(...)
Ik creëer hier op papier door de werkwijze inderdaad meer voorraad aan milkshakes. Ik doe dit om de voorraad beter te maken. Dit doen meer van mijn collega’s. Als ik dit doe is de voorraad aan het einde van de maand beter. Ik geef toe dat ik hier onder de persoons-gebonden kassasleutel van een andere kassier in strijd met de kassiersovereenkomst handel, maar ik doe dit ook onder mijn eigen persoonsgebonden kassiersnummer.
(...)
Het is voor mij een gegeven dat bij de werkgever ingediende declaraties laat of te laat aan mij worden uitbetaald. (...) Denk hierbij bijvoorbeeld aan klein onderhoud op het verkooppunt, tegellijm voor het lijmen van een tegel.
Omdat declaraties aan mij laat of te laat worden uitbetaald, ben ik geld gaan pakken. Met geld pakken bedoel ik dat ik zogenaamde verkopen buiten de kassa om ben gaan uitvoeren. Met andere woorden dat ik door mij ontvangen betalingen van verkopen niet als zodanig in de kassalade heb gedeponeerd en heb weggenomen.
(...)
Ik denk dat het sinds de overname door HMSHost zo is, dat ik de door mij ontvangen betalingen heb weggenomen. Dit door geldbedragen buiten de kassa te houden en niet als dagomzet af te storten.
(...)
Indien ik een betaling ontving voor een niet door mij op de kassa aangeslagen verkoop, dan kwam dit geldbedrag uiteindelijk terecht op mijn kantoor. Het kan zo zijn dat ik dit geld eerst in de zak van mijn kleding heb gestopt.
Ik benadruk u dat ik geen geld uit de geldstroom van HMSHost heb weggenomen omwille van zelfverrijking. (...) Het wordt bepaald door het bedrag wat ik dan nodig heb om iets te kopen. Het is niet zo dat ik voor mijn onrechtmatig handelen / het buiten de kassa houden van betalingen en het wegnemen van geld de toestemming heb gekregen van mijn werkgever HMSHost.
(...)
Mijn niet toegestane handelswijze is bij alle collega Managers bekend. Iedereen loopt met hetzelfde probleem als iets gerepareerd moet worden, of wat dan ook.
(...)
V: U vraagt mij wie er zoal bekend zijn met de door mij gepleegde onrechtmatige handelingen.
A: Niet mijn werkgever HMSHost. De werkgever heeft mij nooit de toestemming gegeven. Wel het Management heb ik u al verteld. (...)