1.
Als gesteld en onvoldoende weersproken staat vast:
1.1.
Op 20 september 2010 is [eiseres] bij Hema in dienst getreden in de functie “hulpverkoopster” voor het filiaal aan het [adres]. Het betrof een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, die eindigde op 1 april 2011. De arbeidsovereenkomst is enkele keren voor bepaalde tijd verlengd en per 1 augustus 2012 is [eiseres] (voortijdig) voor onbepaalde tijd in dienst van Hema gekomen. De Collectieve Arbeidsovereenkomst HEMA (verder de CAO) is door incorporatie op het dienstverband van toepassing.
1.2.
De arbeidsovereenkomst bepaalt in artikel 3:
De arbeidstijden voor werknemer zijn in principe flexibel en zullen door middel van een rooster, na onderling overleg, worden vastgesteld.
1.3.
De CAO bevat in Bijlage 6 de volgende systematiek ten aanzien van de werktijden:
Arbeidscontractenstelsel Hema
artikel 1 inleiding
[…]
Om zo efficiënt mogelijk - dus concurrerend - te blijven werken, is het een absolute noodzaak om met de inzet van het personeel steeds zo optimaal mogelijk aan te kunnen sluiten bij het klantenpatroon en het werkaanbod. Om dit te kunnen realiseren zijn afspraken gemaakt over de spelregels die bij de inzet van personeel gelden. Deze spelregels zijn vastgelegd in het zogenaamde arbeidscontractenstelsel.
kenmerken van het arbeidscontractenstelsel zijn:
• jaarurenmodel
• geen vast arbeidspatroon
• vast bruto maandsalaris.
Het jaarurenmodel betekent dat er sprake is van contracturen op contractjaarbasis. Zo kan de inzet van uren over het contractjaar verdeeld worden. Binnen het jaarurenmodel kunnen medewerkers flexibel ingezet worden, waarbij echter wel een aantal voorwaarden in acht moet worden genomen. Tegenover dit flexibele arbeidspatroon staat dat alle medewerkers een vast bruto maandsalaris krijgen, gebaseerd op ééntwaalfde van het aantal contracturen op contractjaarbasis. Deze bijlage is onderdeel van de HEMA CAO en bevat de uitwerking van het arbeidscontractenstelsel HEMA.
[…]
artikel 2 contracturen
1. […]
2. inzet boven contract
a. algemeen
Na afloop van het contractjaar wordt vastgesteld of een medewerker meer heeft gewerkt dan zijn overeengekomen contracturen. […]
b. schokbreker/bandbreedte
Om echter geen te groot verschil te laten ontstaan tussen de overeengekomen contracturen waarop het salaris is gebaseerd en de gewerkte uren, kent het arbeidscontractenstelsel de zogenaamde schokbreker.
[…]
1. Bandbreedte voor medewerkers met een overeengekomen arbeidsduur per contractjaar van minder dan 1983 uur:
Voor medewerkers met een overeengekomen arbeidsduur van minder dan 1983 uur per contractjaar geldt een bandbreedte van 25% van het aantal overeengekomen contracturen.
[…]
1.4.
Omtrent een tijdelijke verhoging van de contracturen bepaalt Bijlage 6 in het 4e lid van artikel 2:
4. Gerealiseerde uren en tijdelijk contract
a. Als een tijdelijk contract wordt aangeboden aan een medewerker met een overeengekomen arbeidsduur van minder dan 1983 uur per contractjaar, die reeds in dienst is, dan dient voor de vaststelling van het aantal gerealiseerde uren in de periode van het tijdelijk contract er altijd van te worden uitgegaan dat de contracturen van het tijdelijk contract zijn gehaald.
b. Blijkt na afloop van het tijdelijk contract dat er meer of minder gerealiseerde uren zijn, dan de uren van het oorspronkelijke contract als bedoeld onder sub a en het tijdelijk contract tezamen, dan moeten de teveel of te weinig gerealiseerde uren in de resterende duur van het contractjaar gecompenseerd worden met het oorspronkelijke contract als bedoeld onder sub a.
1.5.
Na afloop van een contract- of refertejaar kan een medewerker aanpassing van zijn contracturen verzoeken. Bijlage 6 van de CAO bepaalt daarover in het 5e lid van artikel 2 :
5. aanpassing contracturen
algemeen
Na afloop van het contractjaar wordt vastgesteld of een medewerker meer heeft gewerkt dan zijn overeengekomen contracturen. Om te bepalen of dit het geval is, wordt - […] - gewerkt met een bandbreedte.
a. Verhoging van de contracturen na afloop van het contractjaar:
Indien na afloop van het contractjaar blijkt dat het aantal gerealiseerde uren meer bedraagt dan de over-eengekomen contracturen verhoogd met een bandbreedte van 20% met een minimum van 4 uur per week dan kan, indien de medewerker dit wenst, het contract naar boven worden aangepast met het aantal contracturen waarmee de bandbreedte is overschreden. De verhoging is mogelijk tot maximaal 1983 uur op contractjaarbasis.
[…]
c. Aanpassing contracturen tijdens het contractjaar:
Tussentijdse aanpassing van het aantal contracturen, zowel naar boven als naar beneden - voor afloop van het contractjaar - is ook mogelijk. De wijziging dient structureel van aard te zijn en conform de wens van werkgever en werknemer.
1.6.
De arbeidstijd van [eiseres] is volgens de arbeidsovereenkomst 624 uur per refertejaar, zijnde gemid-deld 12 uur per week. Een refertejaar loopt telkens van 1 oktober tot en met 30 september.
1.7.
Bij brief van 11 november 2011 heeft Hema [eiseres] bevestigd dat zij gedurende de periode 14 november 2011 tot 30 maart 2013 tijdelijk meer uren zou werken dan op basis van de arbeids-overeenkomst. Het gemiddelde aantal uren van [eiseres] werd uitgebreid van 12 tot 16 uur per week. In die periode werd het filiaal te [adres] verbouwd.
1.8.
Bijlage 7 van de CAO is getiteld “Uitvoeringsrichtlijn vakkundigheid” en bepaalt omtrent de functieindeling:
Artikel 1 functies
1. De kassaopleiding, module klantgerichtheid en een branchemodule zijn van toepassing voor medewerkers die werkzaam zijn in de volgende functies:
• aanvulhulp
• hulpverkoopmedewerker
2. Het behalen van de kassaopleiding, module klantgerichtheid en een branchemodule, alsmede een goede beoordeling beschouwt werkgever als een benoemingsvereiste voor de volgende functie:
• hulpverkoopmedewerker
3. De MBO II opleiding is van toepassing voor medewerkers die op basis van een contract voor onbepaalde tijd werkzaam zijn in de volgende functie:
• hulpverkoopmedewerker
4. Het behalen van de volledige MBO II opleiding, alsmede een goede beoordeling beschouwt werkgever als een benoemingsvereiste voor de volgende functie:
• verkoopmedewerker
[…]
1.9.
Voor medewerkers met een aanstelling van minder dan 18 uur geldt een alternatief opleidings-programma om de functie verkoopmedewerker te bereiken, met modules en een “training on the job”. Het alternatieve opleidingsprogramma duurt ongeveer een jaar. Na een goede beoordeling kan men vervolgens doorstromen naar de functie van verkoopmedewerker in salarisschaal 15 (USB 3). [eiseres] heeft een aantal modules van de alternatieve opleiding gedaan.
1.10.
[eiseres] wordt gehonoreerd volgens de functie van hulpverkoopmedewerker. Haar huidige salaris bedraagt € 9,79 bruto per uur, gebaseerd op (USB2) schaal 13.
1.11.
In maart 2013 heeft [eiseres] Hema verzocht om meer structureel uren te mogen (blijven) werken. Dit heeft Hema geweigerd. Bij brief van 15 mei 2013 heeft de gemachtigde van [eiseres] voor deze aanspraak gemaakt op een tewerkstelling van 30,5 uur per week. Daarbij heeft de gemachtigde tevens aanpassing van de functie van [eiseres] verzocht van hulpverkoopmedewerker naar verkoop-medewerker met de bijbehorende beloning en onder correctie van het vakantieuren-overzicht.
1.12.
Bij brief van 4 juni 2013 heeft Hema meegedeeld dit verzoek niet te honoreren, maar wel bereid te zijn het aantal contracturen tussentijds op te hogen naar 862 per jaar, zijnde gemiddeld 17 uur per week. Daartoe heeft Hema een berekening gemaakt, welke in de procedure is gebracht. Het verzoek met betrekking tot de functie en beloning is door Hema afgewezen. Per 1 juli 2013 is het aantal contracturen van [eiseres] uitgebreid naar 17 uur per week.
1.13.
[eiseres] werkt reeds jaren tot volle tevredenheid van Hema.