2.2.
Op vrijdag 14 februari 2014 heeft [eiseres] zich met huidklachten (roodheid, pijn, blaarvorming) gewend tot de afdeling Spoedeisende Hulp van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Zij is verwezen naar de huisartsenpost en heeft daar koelzalf en pijnstiller voorgeschreven gekregen.
2.4.
Bij brief van 28 februari 2014 schreef dr. E.C.J. Hillege van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk met betrekking tot de opname in het VUmc en het Brandwondencentrum:
Bovengenoemde patiënte was opgenomen van 16-02-2014 tot 01-03-2014 op de afdeling Intensive Care van het Brandwondencentrum te Beverwijk.
Reden van opname: Oppervlakkige en diepe 2e graads brandwonden. Totaal Verbrand
LichaamsOppervlak(TVLO) 59% na zonnebankbezoek.
Voorgeschiedenis: Blanco, derhalve geen thuismedicatie.
Allergieën: geen bekend
Anamnese: Patiënte heeft op donderdag 13-2 onder de zonnebank gelegen, in totaal 15 minuten, iets wat ze wel vaker doet. Nu echter een andere zonnebank dan anders. Vooraf heeft patiente een scrub gebruikt onder de douche. Dit gebruikt zij regelmatig, ook voor zonnebank bezoek. Thuis ingesmeerd met body-olie. Nadien toenemende pijnklachten van de huid over het hele lichaam, tevens blaarvorming, niet gekoeld in verband met te veel pijnklachten.
Op 14-2 is patiënte naar de huisartsenpost geweest, aldaar werd het beeld ingeschat als niet
bedreigend, waarvoor geen verdere behandeling.
Na telefonisch contact met de huisarts op 15-2arriveerde een ambulance bij haar thuis om polshoogte te nemen, hierop werd besloten om haar in te sturen naar het VUMC. Vanwege het onvermogen om te lopen is zij door de brandweer uit huis gehaald.
Op genoemde SEH werd de diagnose 22% TVLO oppervlakkig 2e graads brandwonden gesteld, waarop opname en infusie middels Parkland (4ml/kg/TVLO%). In de loop van de dag werd zij echter oliguur, waarna in de avond een second look werd verricht op de afdeling. Hierbij bleek het thermische letsel aanzienlijk uitgebreider met een geschat TVLO van 35-40% 2e graads. Op de thorax zelfs kleine plekjes diep 2e graads/3e graads zichtbaar. Derhalve werd contact opgenomen met het Brandwonden Centrum en werd zij voor verdere behandeling overgeplaatst.
Overigens is de eigenaar van de zonnebankstudio is op de hoogte gesteld van incident. Hij zou contact op gaan nemen met de fabrikant.
Beloop ICU
Alhier blijken de brandwonden aanzienlijk groter te zijn in oppervlak waarbij het geschatte oppervlakte uitkomt op 59%, 2e graads verbranding. Op het rechter onderbeen is een deels diepere brandwond.
Patiënte ervaart zeer veel pijn, waarvoor fentanyl en S-ketamine per perfusor. Ze wordt behandeld volgens het shockprotocol en derhalve fors bijgevuld, mede gezien het alhier hoger ingeschatte percentage TVLO. Voorts wordt er een centrale lijn geplaatst in verband met beperkte iv toegang perifeer door de brandwonden en er wordt gestart met sondevoeding ter eiwitsuppletie. Ook wordt albumine gesuppleerd. Patiënte doet het gaande weg de dagen klinisch goed, zij hoeft dan ook niet beademd te worden. Wel zijn de verbandwissels erg pijnlijk waarbij flinke doseringen opiaten worden
gegeven. (…)
Conclusie:
[leeftijd] met een TVLO van 59% 2e graads na zonnebankbezoek.
2.5.
Bij brief van 21 oktober 2014 schreef JK-Nederland aan (de directeur van) Lara's het volgende:
Naar aanleiding van de meting die heeft plaatsgevonden op 23 februari jl. bevestigen wij u hierbij, op uw verzoek, schriftelijk de meetgegevens.
In uw opdracht hebben wij gecontroleerd of de zonnebank voldoet aan de sinds 2007 gestelde 0,3 norm. Deze norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel:
de kracht van de zon in het gebied ter hoogte van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele UV-lampen in de Ergoline zonnebanken zijn hier op afgesteld.
De toleranties die worden toegepast, door o.a. de voedsel en warenautoriteit (NVWA), zijn 10 tot 15% op de gemeten waardes.
Deze tolerantie is nodig omdat de 100% meting alleen in een laboratorium kan worden uitgevoerd door het inzetten van een geavanceerde Spectraalmeter.
Hier dienen de omstandigheden dan volledig ideaal te zijn, zoals b.v. de luchttemperatuur.
Daar dit in de praktijk niet uitvoerbaar is zet men een handheld meter in die de waardes met toepassing van de eerder genoemde toleranties goed weer geeft.
De zonnebank in uw bedrijf, Lara’s Amsterdam, van het type Prestige 1100 is voorzien van originele Ergoline lampen. Het type van deze lampen, Ergoline Trend Dynamic Power ([nummer]), komt overeen met het apparatenpaspoort. (zie bijlage)
De gemeten waardes op 23 februari jl. zijn: 0,32 W/m2 in de onderzijde van de zonnebank en 0,33 W/m2 in de bovenzijde van de zonnebank. Deze meting valt binnen de tolerantie normen waarbij we hebben kunnen vaststellen dat de desbetreffende zonnebank zich volledig binnen de gestelde norm bevindt.
Tevens bevestigen wij dat alle Ergoline zonnebanken uitgevoerd zijn volgens de geldende TÜV veiligheidseisen.
Mocht u naar aanleiding van dit schrijven nog meer informatie van ons willen omtrent regelgeving en de uitvoering hiervan kunnen wij u mededelen dat ondergetekende vanuit zijn positie binnen de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) als coördinator heeft gewerkt in het stakeholders overleg met Prosafe (dit is een Europese body rondom product en diensten veiligheid). Samen met deze organisatie zijn er diverse landen bezocht rondom de invoering van de eerder genoemde 0.3 norm.