RECHTBANK AMSTERDAM
Parketnummer: 13/701152-16
Datum uitspraak: 13 juli 2017
Verkort vonnis van de rechtbank Amsterdam, meervoudige strafkamer, in de strafzaak tegen
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1996,
ingeschreven in de Basisregistratie personen op het adres
[GBA-adres]
1 Het onderzoek ter terechtzitting
Dit verkort vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 29 juni 2017.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie, mr. K. Duker, en van wat verdachte en zijn raadsman, mr. R.T. Laigsingh, naar voren hebben gebracht.
De zaak tegen verdachte is gelijktijdig, maar niet gevoegd behandeld met de zaak tegen de medeverdachte [medeverdachte ] (13/701010-16).
2 Tenlastelegging
Aan verdachte is ten laste gelegd dat
1.
hij op of omstreeks 24 januari 2016 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, [slachtoffer 1] heeft mishandeld, bestaande die mishandeling uit het éénmaal of meermalen slaan en/of stompen tegen/op het hoofd van [slachtoffer 1] en/of schoppen/trappen tegen/op de benen van [slachtoffer 1] .
2.
hij op of omstreeks 02 januari 2016 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, met een ander of anderen, op of aan de openbare weg, het Leidseplein, in elk geval op of aan een openbare weg, openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] in elk geval een of meerdere perso(o)n(en), welk geweld bestond uit het éénmaal of meermalen
- slaan/stompen van [slachtoffer 2] in/op/tegen het oog, in elk geval het gezicht en/of
- slaan/stompen van [slachtoffer 3] in/op/tegen de neus, in elk geval het gezicht en/of
- schoppen/trappen van [slachtoffer 3] in/op/tegen het lichaam, terwijl [slachtoffer 3] op de grond lag;
hij op of omstreeks 02 januari 2016 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] in elk geval een of meerdere perso(o)n(en), heeft mishandeld, bestaande die mishandeling uit het éénmaal of meermalen
- slaan/stompen van [slachtoffer 2] in het gezicht en/of
- slaan/stompen van [slachtoffer 3] in het gezicht en/of
- schoppen/trappen van [slachtoffer 3] tegen het lichaam.
3.
hij in of omstreeks de periode van 5 maart 2016 tot en met 6 maart 2016 te Amsterdam, in elk geval in Nederland met het oogmerk van wederrechtelijke toeëigening heeft weggenomen een fiets, geheel of ten dele toebehorende aan [benadeelde 1] , in elk geval aan een ander of anderen dan aan hem, verdachte, waarbij hij, verdachte, zich de toegang tot die/dat weg te nemen fiets heeft verschaft en/of die/dat weg te nemen fiets onder zijn bereik heeft gebracht
door middel van braak en/of verbreking van een of meer sloten van die fiets;
hij op of omstreeks 9 maart 2016 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, een fiets heeft verworven, en/of voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van de verwerving en/of het voorhanden krijgen wist, althans redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het (een) door diefstal in elk geval (een) door misdrijf verkregen goed(eren) betrof.
4.
hij op of omstreeks 09 januari 2017 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, opzettelijk een ambtenaar, [politieambtenaar 1] (hoofdagent van de politie Eenheid Amsterdam) en/of [politieambtenaar 2] (hoofdagent van de politie Eenheid Amsterdam) en/of [politieambtenaar 3] (hoofdagent van de politie Eenheid Amsterdam) en/of [politieambtenaar 4] (hoofdagent van de politie Eenheid Amsterdam), gedurende of ter zake van de rechtmatige uitoefening van zijn/haar bediening, in zijn/haar tegenwoordigheid, mondeling heeft beledigd, door hem/haar een of meermalen de woorden toe te voegen: "je bent een vuile kankerhoer" en/of "jullie zijn flikkers. Motherfuckers, dat zijn jullie. Vuile flikkers. Ik haat de politie" en/of "jullie zijn kankerhoeren, jij bent een kankerhoer. Jullie zijn bitches, jullie zijn zielig" en/of "jullie zijn kankerlijers, jullie zijn homo's", althans woorden van gelijke beledigende aard en/of strekking.
10 Beslissing
De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.
Verklaart het onder 1 en 3 primair ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij.
Verklaart bewezen dat verdachte het onder 2 primair, 3 subsidiair en 4 ten laste gelegde heeft begaan zoals hiervoor in rubriek 4.3 is vermeld.
Verklaart niet bewezen hetgeen aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hiervoor is bewezen verklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.
Het bewezen verklaarde levert op:
ten aanzien van het onder 2 primair bewezenverklaarde:
Het openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen.
ten aanzien van het onder 3 subsidiair bewezenverklaarde:
Opzetheling.
ten aanzien van het onder 4 bewezenverklaarde:
Eenvoudige belediging, terwijl de belediging wordt aangedaan aan een ambtenaar gedurende of ter zake van de rechtmatige uitoefening van zijn bediening, meermalen gepleegd.
Verklaart het bewezene strafbaar.
Verklaart verdachte, [verdachte] daarvoor strafbaar.
Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 61 (éénenzestig) dagen.
Beveelt dat de tijd die door de veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering is doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van die straf in mindering gebracht zal worden.
Beveelt dat een gedeelte, groot 60 (zestig) dagen, van deze gevangenisstraf niet zal worden ten uitvoer gelegd, tenzij later anders wordt gelast.
Stelt daarbij een proeftijd van 2 (twee) jaren vast.
De tenuitvoerlegging kan worden gelast, indien de veroordeelde zich voor het einde van de proeftijd niet aan de volgende algemene voorwaarden houdt.
Stelt als algemene voorwaarden dat de veroordeelde
1. zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
2. ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verleent aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt.
3. medewerking verleent aan het reclasseringstoezicht, bedoeld in artikel 14d, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht, de medewerking aan huisbezoeken daaronder begrepen.
De tenuitvoerlegging kan ook worden gelast indien de veroordeelde gedurende de proeftijd de hierna vermelde bijzondere voorwaarden niet naleeft.
Stelt als bijzondere voorwaarden:
2 Gedragsinterventie
Indien Reclassering Inforsa dat geïndiceerd acht, moet veroordeelde deelnemen aan een gedragsinterventie, bestaande uit een alcohol en geweld training. De interventie richt zich specifiek op: het bewust worden van de negatieve gevolgen van alcohol en agressief gedrag, en de relatie daartussen, het veranderen van alcoholgebruik in situaties die kunnen aanzetten tot geweld en het voorkomen van agressie in situaties die kunnen aanzetten tot geweld. De training Alcohol en Geweld bestaat uit:
- -
4 individuele sessies;
- -
14 groepssessies;
Naast de training krijgt de deelnemer individuele begeleiding en thuisopdrachten. De
totale tijdsinvestering voor de deelnemer is 40 uur. Indien deze gedragsinterventies ook door de Waag aangeboden kan worden, dan verdient het de voorkeur om veroordeelde bij één behandelcentrum aan te melden.
3 Behandelverplichting - Ambulante behandeling
Indien Reclassering Inforsa dat geïndiceerd acht, wordt veroordeelde verplicht om een behandeltraject te volgen bij De Waag te Amsterdam, een ambulante instelling voor forensische psychiatrie of soortgelijke ambulante forensische zorg, zulks ter beoordeling van de reclassering, waarbij de veroordeelde zich zal houden aan de aanwijzingen die hem in het kader van die behandeling door of namens de instelling/behandelaar zullen worden gegeven, zolang de reclassering dit nodig acht. Allereerst zal er een psychologisch onderzoek moeten worden verricht, waarna er beter zicht is op de dynamische factoren van de persoon, voor zover die een directe samenhang met crimineel gedrag tonen. Delictpreventie is een algemeen doel van de behandeling. Veroordeelde kan in het kader van een reclasseringstoezicht worden aangemeld voor een intakegesprek.
4 Andere voorwaarden het gedrag betreffende
Indien Reclassering Inforsa dat geïndiceerd acht, wordt veroordeelde verplicht om mee te werken met een opleidings-/werktraject bij een instelling zoals WPI (Werk Participatie en Inkomen, voormalig DWI) of een soortgelijke instantie en dient de aanwijzingen van de toezichthouder op te volgen.
Geeft aan Reclassering Inforsa opdracht toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en de veroordeelde ten behoeve daarvan te begeleiden.
Veroordeelt verdachte tot een taakstraf bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid van 80 (tachtig) uren, met bevel, voor het geval waarin de verdachte de taakstraf niet naar behoren heeft verricht, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast van 40 (veertig) dagen.
Ten aanzien van de benadeelde partij:
Verklaart de benadeelde partij [benadeelde 1] niet-ontvankelijk in zijn vordering.
Ten aanzien van de voorlopige hechtenis:
Heft op het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis.
Dit vonnis is gewezen door
mr. J. Edgar, voorzitter,
mrs. P.B. Martens en R. Godthelp, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. C.F.E.M. Mes, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 13 juli 2017.