RECHTBANK AMSTERDAM
Parketnummer: 13/845031-13
Datum uitspraak: 15 maart 2018
Vonnis van de rechtbank Amsterdam, meervoudige strafkamer, in de strafzaak tegen
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1945,
ingeschreven in de Basisregistratie Personen op het adres [adres] , [woonplaats] .
2 Tenlastelegging
Aan verdachte is – kort gezegd – tenlastegelegd dat hij in de periode van 1 januari 2008 tot en met 1 januari 2011 aan vier strafbare feiten feitelijk leiding heeft gegeven (primair), dan wel dat hij deze feiten samen met anderen heeft gepleegd (subsidiair). Het gaat om de volgende strafbare feiten:
1. Oplichting van Agis Zorgverzekeringen N.V. (hierna: Agis) en het Centraal Administratie Kantoor (hierna: het CAK), doordat bij Agis voorstellen en realisatieformats zijn ingediend die niet reëel of juist waren, op basis waarvan voorschotten werden vastgesteld en geldbedragen zijn uitbetaald.
2. Het valselijk opmaken van realisatieformats, aangezien daarop een onjuist aantal zorguren is vermeld.
3. Het indienen van valse realisatieformats bij Agis en het CAK.
4. Witwassen van de opbrengsten van deze oplichting en daarvan een gewoonte hebben gemaakt.
De precieze tekst van de tenlastelegging is opgenomen in bijlage I bij dit vonnis.
4 Bewezenverklaring
De rechtbank acht op grond van de in bijlage II opgenomen bewijsmiddelen bewezen dat verdachte
ten aanzien van feit 1, primair:
[naam Thuiszorg] op tijdstippen, gelegen in de periode 1 januari 2008 tot en met 19 november 2010 te Hilversum en/of 's Gravenland en/of Amersfoort, meermalen, telkens met het oogmerk om zich en anderen wederrechtelijk te bevoordelen door listige kunstgrepen, Agis Zorgverzekeringen N.V. (thans Zilveren Kruis Zorgkantoor N.V.) heeft bewogen tot de afgifte van voorschotten en geldbedragen, hebbende verdachte telkens voorstellen en realisatieformats (D-137) bij Agis Zorgverzekeringen N.V ingediend, waarbij verdachte telkens met vorenomschreven oogmerk opzettelijk listiglijk heeft voorgewend dat:
- de opgemaakte voorstellen op basis waarvan de hoogte van de voorschotten werd vastgesteld door Agis reëel waren en
- de periodiek digitaal ingediende realisatieformats die dienen ter verantwoording van de voorschotten waarop de werkelijk verleende zorguren en/of de gerealiseerde productie (zorg)uren werden weergeven juist waren,
waardoor Agis Zorgverzekeringen N.V. telkens werd bewogen tot bovenomschreven afgifte, zulks terwijl hij, verdachte telkens feitelijke leiding heeft gegeven aan de verboden gedraging;
ten aanzien van feit 2, primair:
[naam Thuiszorg] op tijdstippen gelegen in de periode 1 januari 2008 tot en met 19 november 2010 te Hilversum en/of 's Gravenland, meermalen telkens realisatieformats (D-137), zijnde geschriften die bestemd waren om tot bewijs van enig feit te dienen, telkens opzettelijk, valselijk heeft opgemaakt, immers heeft verdachte telkens valselijk en/of in strijd met de waarheid een totaal zorguren vermeld, terwijl in werkelijkheid een ander aantal (minder) zorguren zijn gewerkt en/of er geen zorguren zijn gewerkt, zulks telkens met het oogmerk om die geschriften als echt en onvervalst te gebruiken, tot het plegen aan welke bovengenoemde verboden gedragingen verdachte feitelijk leiding heeft gegeven;
ten aanzien van feit 3, primair:
[naam Thuiszorg] op tijdstippen gelegen in de periode 1 januari 2008 tot en met 19 november 2010 te Hilversum en/of 's Gravenland, telkens opzettelijk gebruik heeft gemaakt van vervalste geschriften, als ware die geschriften onvervalst, terwijl [naam Thuiszorg] wist dat die geschriften bestemd waren voor gebruik als ware deze echt en onvervalst, immers heeft verdachte realisatieformats (D-137), zijnde een geschrift dat bestemd was om tot bewijs van enig feit te dienen bij Agis Zorgverzekeringen N.V. (thans Zilveren Kruis Zorgkantoor N.V.) ingediend, en bestaande die vervalsing daarin dat in voornoemde realisatieformats telkens een totaal aantal zorguren is vermeld, terwijl in werkelijkheid een ander aantal (minder) (zorg)uren zijn gewerkt en/of er geen zorguren zijn gewerkt, aan welke verboden gedragingen verdachte telkens feitelijk leiding heeft gegeven;
ten aanzien van feit 4, primair:
[naam Thuiszorg] op tijdstippen in de periode van 1 januari 2008 tot en met 19 november 2010 te Hilversum en/of 's-Graveland, telkens van het plegen van witwassen een gewoonte heeft gemaakt, immers heeft verdachte geldbedragen telkens overgedragen, zulks terwijl [naam Thuiszorg] telkens wist dat die geldbedragen geheel of gedeeltelijk onmiddellijk of middellijk afkomstig waren uit misdrijf, zulks terwijl hij, verdachte telkens feitelijke leiding heeft gegeven aan de verboden gedraging.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten staan, zijn deze verbeterd. Verdachte is hierdoor niet in de verdediging geschaad.
8 Beslissing
De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.
Verklaart bewezen dat verdachte het tenlastegelegde heeft begaan zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld.
Verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hiervoor is bewezen verklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.
Het bewezen verklaarde levert in juridische zin op:
ten aanzien van feit 4, primair:
feitelijk leidinggeven aan gewoontewitwassen;
voortgezette handeling van
ten aanzien van feit 1, primair:
feitelijk leidinggeven aan oplichting, meermalen gepleegd;
ten aanzien van feit 2, primair:
feitelijk leidinggeven aan valsheid in geschrift, meermalen gepleegd;
ten aanzien van feit 3, primair:
feitelijk leidinggeven aan opzettelijk gebruik maken van een vervalst geschrift, meermalen gepleegd.
Verklaart het bewezene strafbaar.
Verklaart verdachte, [verdachte], daarvoor strafbaar.
Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 27 (zevenentwintig) maanden.
Beveelt dat de tijd die door veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering is doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van die straf in mindering gebracht zal worden.
Onder verdachte zijn de voorwerpen inbeslaggenomen zoals opgenomen in bijlage III bij dit vonnis. Deze voorwerpen worden zoals in deze bijlage is vermeld, aan verdachte of aan [naam directeur] teruggegeven.
Dit vonnis is gewezen door
mr. B. Vogel, voorzitter,
mrs. G.H. Marcus en M.R.J. van Wel, rechters
en mr. L.S. Janse van Mantgem, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 15 maart 2018.