Overwegingen
1. [eiseres] is in Spanje geboren en woont daar. Zij heeft de Nederlandse nationaliteit. In januari 2017 heeft [eiseres] een Wajong-uitkering aangevraagd. Bij die aanvraag heeft ze vermeld dat ze verschillende chronische aandoeningen heeft, waaronder cystic fibrosis, een bipolaire stoornis en een borderline stoornis.
2. Het Uwv heeft de aanvraag afgewezen. In bezwaar is de afwijzing in stand gelaten. De reden van de afwijzing is dat [eiseres] niet aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering. Om in aanmerking te komen moet [eiseres] in elk geval op haar achttiende verjaardag in Nederland hebben gewoond. Dat is niet het geval. [eiseres] heeft nooit in Nederland gewoond. Zij is daarom geen ingezetene.
Het standpunt van [eiseres]
3. [eiseres] is het niet eens met de afwijzing van haar aanvraag voor een Wajong-uitkering en is daarom in beroep gegaan. In beroep voert zij aan dat zij wel in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering. Zij is ingezetene, omdat Spanje een lidstaat is van de Europese Unie. Wonen in Spanje wordt gelijkgesteld met wonen in Nederland. Vanwege haar medische klachten die zij al op haar achttiende had, komt zij in aanmerking en zij voldoet aan de hardheidsclausule. Zij kan namelijk alleen een medische behandeling in Spanje ondergaan. [eiseres] voert verder aan dat haar zus en andere Nederlanders die in het buitenland wonen en nooit in Nederland hebben gewoond jarenlang bijstand van de Sociale Verzekeringsbank hebben ontvangen.
Het oordeel van de rechtbank
4. De rechtbank moet in deze zaak de vraag beantwoorden of het Uwv [eiseres] aanvraag voor een Wajong-uitkering terecht heeft afgewezen. Daarbij is van belang de vraag of [eiseres] voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering.
5. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering is het zijn van jonggehandicapte.1 Om als jonggehandicapte te worden aangemerkt, moet je ingezetene zijn op de dag waarop je achttien bent geworden.2 Iemand is ingezetene wanneer hij in Nederland woont.3 Daarnaast kan iemand in uitzonderingsgevallen worden aangemerkt als ingezetene.4 Deze uitzonderingsgevallen zijn genoemd in het Besluit uitbreiding en beperking kring ingezetenen Wajong.
6. De rechtbank stelt vast dat [eiseres] nooit in Nederland heeft gewoond. Zij werd op de dag dat zij achttien is geworden ook niet aangemerkt als ingezetene op grond van het Besluit uitbreiding en beperking kring ingezetenen Wajong. Daarin staat namelijk niet dat wonen in Spanje wordt gelijkgesteld aan wonen in Nederland. Spanje en Nederland zijn weliswaar allebei lid van de Europese Unie, maar daaruit volgt niet automatisch zo’n gelijkstelling. [eiseres] was dus geen ingezetene op de dag dat zij achttien is geworden en kan daarom ook niet worden aangemerkt als jonggehandicapte. Dit betekent dat [eiseres] niet voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering. Dit heeft het Uwv ook vermeld in het bestreden besluit en het primaire besluit.
7. In het primaire besluit staat echter ook dat wonen in Spanje wordt gelijkgesteld met wonen in Nederland. Dat klopt dus niet. Daarnaast is het Uwv in dat besluit en in verschillende e-mails ingegaan op het exportverbod en de uitzonderingen daarop. De rechtbank begrijpt dat dit bij [eiseres] voor verwarring heeft gezorgd. Gelijkstellingen en export van de uitkering zijn alleen niet aan de orde in deze zaak.
8. Omdat [eiseres] geen ingezetene was, heeft het Uwv haar medische situatie niet beoordeeld. Ook de rechtbank komt om die reden niet toe aan de medische situatie.
9. De rechtbank vat [eiseres] verwijzing naar haar zus op als een beroep op het gelijkheidsbeginsel. Dit slaagt echter niet, omdat geen sprake is van gelijke gevallen. Een bijstandsuitkering is namelijk een ander soort uitkering dan een Wajong-uitkering. Voor beide uitkeringen gelden verschillende voorwaarden.
10. De conclusie is dat het Uwv de aanvraag van [eiseres] voor een Wajong-uitkering terecht heeft afgewezen.
11. Het beroep is ongegrond. [eiseres] krijgt dus geen gelijk.