Uitspraken

Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dit gebeurt gepseudonimiseerd.

Deze uitspraak is gepseudonimiseerd volgens de pseudonimiseringsrichtlijn

ECLI:NL:RBAMS:2019:2294

Rechtbank Amsterdam
27-03-2019
29-03-2019
AMS 18/3906
Bestuursrecht, Belastingrecht
Eerste aanleg - enkelvoudig

De gemeente heeft een autobezitter terecht op de bon geslingerd die met zijn auto nabij het Osdorpplein stond geparkeerd zonder dat parkeergeld was betaald.

Rechtspraak.nl

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM

Bestuursrecht

zaaknummer: AMS 18/3906

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 27 maart 2019 in de zaak tussen

[eiser] , te [woonplaats] , eiser,

en

De heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam , verweerder

(gemachtigde: H.C. de la Mar).

Partijen worden hierna [eiser] en de heffingsambtenaar genoemd.

Procesverloop

Op 10 april 2018 heeft een parkeercontroleur van de gemeente Amsterdam aan [eiser] een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd.

Bij uitspraak op bezwaar van 10 juli 2018 (de bestreden uitspraak) heeft de heffingsambtenaar het bezwaar van [eiser] ongegrond verklaard.

[eiser] heeft tegen de bestreden uitspraak beroep ingesteld.

De heffingsambtenaar heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 25 februari 2019. [eiser] is verschenen. De heffingsambtenaar heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigde.

Overwegingen

1. Op 3 april 2018 om 15:06 uur heeft een parkeercontroleur van de gemeente Amsterdam geconstateerd dat de auto van [eiser] met kenteken [kenteken] ter hoogte van Osdorpplein 1000 stond geparkeerd. Bij de controle is gebleken dat geen geldig parkeerrecht voor de auto was geregistreerd.

2. [eiser] voert aan dat zijn auto niet geparkeerd was, maar dat zijn zwager met zijn auto stil stond om hem op te halen. Op de zitting heeft [eiser] hieraan toegevoegd dat zijn zwager bovendien nog in de auto zat. [eiser] meent daarom dat de naheffingsaanslag onterecht is opgelegd.

3. Op grond van artikel 2, aanhef en onder a, van de Verordening Parkeerbelastingen 2018 van de gemeente Amsterdam wordt onder ‘parkeren’ verstaan het gedurende een aaneengesloten periode doen of laten staan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen, dan wel het onmiddellijk laden of lossen van goederen op binnen de gemeente gelegen voor het openbaar verkeer openstaande terreinen of weggedeelten waarop dit doen of laten niet ingevolge een wettelijk voorschrift is verboden. Deze definitie is vrijwel gelijkluidend aan de definitie van parkeren die in artikel 225 van de Gemeentewet is opgenomen.

4. De rechtbank moet beoordelen of in dit geval sprake was van parkeren of van het onmiddellijk in- of uitstappen van personen. [eiser] heeft op de zitting te kennen gegeven dat de auto rond de tien minuten heeft stilgestaan. Naar het oordeel van de rechtbank is tien minuten te lang om te kunnen spreken van het ‘onmiddellijk’ in- of uitstappen van personen. Daarbij is niet van belang of iemand in de auto zit. Dit leidt tot de conclusie dat de auto van [eiser] geparkeerd stond en hij daarom parkeergeld had moeten betalen.

5. Het beroep is ongegrond. [eiser] krijgt dus geen gelijk.

6. Voor een proceskostenveroordeling ziet de rechtbank geen aanleiding.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Deze uitspraak is gedaan door D. Sullivan, rechter, in aanwezigheid van mr. M.L. Pijpers, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 27 maart 2019.

griffier rechter

Afschrift verzonden aan partijen op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken na de dag van verzending daarvan hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Amsterdam .

De gegevens worden opgehaald

Hulp bij zoeken

Er is een uitgebreide handleiding beschikbaar voor het zoeken naar uitspraken, met onder andere uitleg over:

Selectiecriteria

De Rechtspraak, Hoge Raad der Nederlanden en Raad van State publiceren uitspraken op basis van selectiecriteria:

  • Uitspraken zaken meervoudige kamers
  • Uitspraken Hoge Raad en appelcolleges
  • Uitspraken met media-aandacht
  • Uitspraken in strafzaken
  • Europees recht
  • Richtinggevende uitspraken
  • Wraking

Weekoverzicht

Selecteer een week en bekijk welke uitspraken er in die week aan het uitsprakenregister zijn toegevoegd.