Op dinsdag 28 april 2020 is verzoeker in zijn auto aangehouden (met nog een andere inzittende) omdat hij verdacht werd van een misdrijf. Bij zijn aanhouding is in de auto een hoeveelheid pillen1 aangetroffen. Naar aanleiding daarvan heeft op 28 april 2020 een doorzoeking van de woning van verzoeker plaatsgevonden. Volgens de rapportage van
15 mei 2020 van de Nationale Politie Eenheid Amsterdam werden in de woning onder andere aangetroffen, xtc pillen, medicatie pillen, diverse wikkels, zakjes met wit poeder, zakjes cannabis en wiet. Na laboratorium onderzoek bleek dat te zijn:
-18 roze tabletten, indruk: Givenchy logo (MDMA),
-16 plastic zakjes met 15,6 g wit poeder (Ketamine),
-1 plastic zakje met 50 rode tabletten, indruk Cornetto logo,
-2 zakjes met 226 roze tabletten waren (MDMA),
-1 plastic zakje met 1274 groene tabletten, indruk Mojo-jojo (2C-B),
-1 plastic zakje met 330 gram gele tabletten, indruk: "GOLD", en poeder totaal overeenkomend met MDMA,
-1 plastic zakje met 125 gele tabletten, indruk: Tesla logo (fluormetamfetamine).
Verder werden er nog aangetroffen, weegschalen en een contant geld bedrag van € 1.500,-. De met MDMA en 2C-B aangeduide stoffen zijn stoffen die voorkomen op lijst 1 behorende bij de Opiumwet.
3. Na het voornemen tot sluiting aan het adres van verzoeker te hebben verzonden heeft de burgemeester het bestreden besluit genomen. Met het bestreden besluit heeft de burgemeester op grond van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet2 onder aanzegging van bestuursdwang bevolen de woning uiterlijk 25 juni 2020 voor een duur van drie maanden te sluiten (hierna: de sluiting). De burgemeester heeft hieraan de bevindingen van de Politie Eenheid Amsterdam) ten grondslag gelegd, zoals die staan beschreven in de bestuurlijke rapportage van 15 mei 2020. Mede gelet op de ernst van de aangetroffen situatie heeft de burgemeester geen aanleiding gezien om te volstaan met een waarschuwing zoals in het beleid over woningsluitingen staat vermeld. Het in gebruik blijven van de woning levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid, dit blijkt met name uit de grote handelshoeveelheid verdovende middelen (zoals zakjes, ponypacks3 en wikkels), aldus het besluit. Verder wonen er geen minderjarigen in de woning. Met de sluiting wil de burgemeester duidelijk maken dat de woning niet (langer) als opslag-, aflever- dan wel als verkoopplaats kan worden gebruikt.