2.4.
Om een smartphone van Samsung te kunnen (gaan) gebruiken, moet de consument een ‘Licentieovereenkomst eindgebruiker’ met Samsung aangaan voor het gebruik van de software op de smartphone (ook wel ‘End User License Agreement’ genoemd; hierna: EULA). Artikel 4 van de EULA (getiteld “Updates voor software van Samsung”) luidt als volgt:
“Samsung is bevoegd u updates, upgrades, aanvullingen en add-ons (indien van toepassing) voor de Software van Samsung ter beschikking te stellen, waaronder bugfixes, serviceupgrades (geheel of gedeeltelijk) en -updates, verbeteringen en functieverbeteringen of verwijderingen van Software van Samsung (inclusief volledig nieuwe versies) (gezamenlijk aangeduid als de 'Update') na de datum waarop u het oorspronkelijke exemplaar van de Software van Samsung hebt verkregen. Deze Licentieovereenkomst voor eindgebruikers is van toepassing op alle onderdelen van de Update, tenzij de betreffende Update vergezeld gaat van afwijkende voorwaarden. Als u gebruik wilt maken van Software van Samsung die in het kader van een Update is geleverd, moet u eerst een licentie hebben verworven voor de Software van Samsung waarvan Samsung heeft aangegeven dat deze in aanmerking komt voor de Update. Hoewel de Update algemeen beschikbaar wordt gesteld, worden in een aantal beperkte gevallen de updates voor de Software van Samsung alleen aangeboden door uw netwerkprovider; dergelijke updates voor de Software van Samsung vallen onder uw contractuele relatie met uw netwerkprovider.
Als de functie "Updates automatisch downloaden" is ingeschakeld (dit is standaard zo ingesteld in "Info apparaat" in de instellingen), zal uw apparaat bepaalde Updates met enige regelmaat automatisch downloaden via een Wi-Fi verbinding. Indien u ervoor hebt gekozen om de functie "Updates automatisch downloaden" uit te schakelen, kunt u controleren of nieuwe Updates beschikbaar zijn en deze downloaden door in de instellingen op "Updates handmatig downloaden" te klikken. Aangezien het van groot belang is dat u Updates voor beveiligingssoftware op tijd ontvangt zodat het systeem wordt beschermd tegen nieuwe bedreigingen, kunnen beveiligingsupdates zonder uw toestemming automatisch worden gedownload en geïnstalleerd, zelfs als u de functie "Updates automatisch downloaden" hebt uitgeschakeld. Hiermee is uw mobiele apparaat van Samsung beveiligd en daarnaast elk mobiele apparaat van Samsung dat wordt gebruikt via het concept "herd" of "community immunity". Voor optimaal gebruik van uw apparaat raden we u aan regelmatig te controleren op nieuwe Updates.”
2.12.
De Nederlandse website van Samsung (http://www.samsung.com/nl/) bevat thans bovenin het beginscherm een ‘banner’ met de tekst: “Samsung geeft ten minste twee jaar softwareondersteuning voor smartphones. Klik hier voor meer informatie.” Deze banner is ook zichtbaar bovenaan andere pagina’s op voornoemde website die betrekking hebben op smartphones. Indien de bezoeker klikt op de link in de banner, verschijnt de volgende tekst in beeld (http://www.samsung.com/nl/software-updates/):
“Op 12 december heeft de Consumentenbond via de media haar zorgen geuit over de periode waarin Samsung haar mobiele telefoons van updates voorziet met betrekking tot de Samsung Galaxy S7, S7edge en J3 (2016). Deze berichtgeving lijkt op een misverstand gebaseerd te zijn en heeft tot veel verwarring bij onze klanten geleid. Wij leggen hieronder graag uit hoe het zit.
Net als de Consumentenbond, vindt Samsung de veiligheid van haar mobiele telefoons heel belangrijk. Wij garanderen consumenten daarom dat wij onze smartphones tenminste twee jaar vanaf de productintroductie in Nederland met software-updates ondersteunen. Wij hebben hier hard aan gewerkt en zijn één van de weinigen in de markt die deze belofte doen. Dit betekent echter niet dat we na die twee jaar stoppen met de ondersteuning van onze toestellen. Wij gaan daar zolang mogelijk mee door. Zo hebben wij in 2017 de Samsung Galaxy S6 uit 2015, S5 uit 2014 en S4 uit 2013 van updates voorzien. Hoelang wij deze ondersteuning kunnen bieden, hangt echter af van verschillende factoren, zoals de specificaties van het toestel en de beschikbare resources. Daarnaast kan het zijn dat leveranciers van bepaalde software- of hardwarecomponenten van jouw toestel niet meer de ondersteuning bieden die nodig is om een update te realiseren.
Om onze smartphones zo goed mogelijk te beveiligen, bieden wij niet alleen updates aan. In alle Samsung smartphones die op dit moment in Nederland te koop zijn, is het mobiele beveiligingsplatform Samsung KNOX in de hardware ingebouwd. Dankzij KNOX kan de gebruiker een Veilige Map (Secure Folder) aanmaken die extra beveiligd is. Ook zijn de gegevens in het persoonlijke Samsung-account en functies zoals S-Health extra beveiligd. Het KNOX platform zorgt ervoor dat de smartphone continu in de gaten houdt of de smartphone veilig is. Zo checkt de smartphone automatisch bij het opstarten of het niet “geroot” is of dat er software is toegevoegd die niet door Samsung is goedgekeurd. Als dat het geval is, sluit de smartphone automatisch de toegang af tot bijvoorbeeld de veilige map en de S-Health data.
Ook bevatten al onze smartphones die we op dit moment in Nederland verkopen standaard een McAfee virusscanner. Bij ingebruikname hoeft de gebruiker deze virusscanner alleen maar te activeren. Hiervoor ga je naar Instellingen > Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging.
Tot slot houdt het Security Team van Samsung zich dagelijks bezig met het veiliger maken van onze producten. Het Security Team zoekt onder andere naar kwetsbaarheden in Android, definieert deze kwetsbaarheden en rapporteert deze aan Google. Met deze aanpak wil Samsung ervoor zorgen dat niet alleen haar eigen smartphones, maar ook het Android ecosysteem steeds veiliger wordt.
Voor meer informatie over het Samsung softwarebeleid ga je naar de FAQ's.”
2.13.
Op haar Nederlandse website biedt Samsung thans de navolgende smartphone modellen te koop aan (waarvan sommige in verschillende varianten): Galaxy S9, Galaxy Note8, Galaxy S8, Galaxy A8 (2018), Galaxy A5 (2017), Galaxy A3 (2017), Galaxy J7 2017, Galaxy J5 2017, Galaxy J3 2017, Galaxy S7 edge, Galaxy S7, Galaxy Xcover4, Galaxy J3 2016 en Galaxy J3 2016.
2.16.
Indien bezoekers klikken op de hierboven in 2.14 en 2.15 weergegeven link ‘software en security update’, verschijnt de navolgende tekst in beeld:
“
Software ondersteuning Samsung
Software- en security-updates
Voor Samsung heeft de bescherming van de privacy en de beveiliging van gegevens van consumenten de hoogste prioriteit. Als wereldwijde marktleider op het gebied van mobiele apparaten streven wij ernaar ook op dit gebied voorop te lopen. Samen met softwareleveranciers, mobiele providers en consumentenverenigingen werken we er continue aan het proces rondom software- en security-updates zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Als je een (nieuwe) Samsung smartphone hebt, wil je natuurlijk graag weten waar je aan toe bent. Tot wanneer krijgt mijn smartphone software-ondersteuning? En als er een beveiligingskwetsbaarheid wordt ontdekt, hoe weet ik dan of mijn toestel een beveiligingsupdate krijgt?
We leggen hieronder uit wat je van Samsung kan verwachten op het gebied van updates.
Krijgt mijn toestel software-ondersteuning?
Op de productpagina’s op onze website (www.samsung.com) tref je bij elk toestel dat in de afgelopen 2 jaar is geïntroduceerd informatie over de periode waarin we software-ondersteuning voor je toestel bieden, zoals bug- of security-fixes. Als er een bug of beveiligingskwetsbaarheid in Android wordt gevonden, maakt Google daarvoor een patch (herstelsoftware). We gaan die patch zo snel mogelijk testen en aan onze partners (mobiele providers) voorleggen. We willen een patch pas uitrollen nadat we zeker weten dat onze toestellen ook na installatie van die patch aan onze hoge eisen van gebruikerservaring en veiligheid voldoen.
Het kan echter zijn dat bepaalde updates voor jouw toestel niet beschikbaar zullen komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de specificaties van jouw toestel onvoldoende zijn om de software-update te ondersteunen (te weinig RAM- of ROM-geheugen) of omdat de prestaties van je toestel aanzienlijk achteruit zouden gaan door de update (een processor die niet snel genoeg is). Een toestel met betere specificaties heeft dus een grotere kans dat updates kunnen worden toegepast. Daarnaast kan het zijn dat leveranciers van bepaalde software- of hardwarecomponenten van jouw toestel niet meer de ondersteuning bieden die nodig is om een update te realiseren. Wij doen ons best zoveel mogelijk toestellen van updates te voorzien.
We kunnen je niet beloven dat we steeds de nieuwste versie van het Android besturingssysteem op je telefoon zetten. We streven er echter naar gedurende de software-ondersteuningsperiode zoveel mogelijk toestellen te voorzien van de laatste Android-versies.
Als mijn toestel in aanmerking komt voor software-updates, hoe snel kan ik die dan krijgen?
Zodra een software-update beschikbaar komt en onze strenge kwaliteitstesten heeft doorstaan, rollen wij deze zo snel als mogelijk uit. Hoe lang dat precies is, hangt van een aantal factoren af, zoals de urgentie van de update, de complexiteit van de update, de betrokken toestellen en het aantal toestellen dat een update nodig heeft. Daarnaast worden prioriteiten gesteld op basis van marktsegment en het aantal toestellen dat van een bepaald model is verkocht. Zo krijgen de toestellen die door de grootste groep mensen worden gebruikt, eerder een update.
Maandelijks security-updateprogramma
Samsung streeft ernaar haar high end modellen maandelijks van een security update te voorzien. Op dit moment zijn dat:
-van de Galaxy series: S8, S8+, S7, S7 edge, S6, S6 edge en de S6 edge+
-van de Galaxy Note series: Note8 en de Note5
-van de Galaxy A series: A5 (2016), A5 (2017) en de A8 (2018)
Voor overige [https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb] toestellen wordt zo’n 4 keer per jaar een security-update uitgevoerd. Raadpleeg deze [https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb] website voor meer details.
Kijk hier [http://www.samsung.com/nl/support/mobile-devices/hoe-voer-ik-een-software-update-uit-op-mijn-smartphone-of-tablet/] hoe je de laatste update op je smartphone ontvangt. Of wil je stap voor stap uitleg over hoe je jouw toestel update naar de nieuwste versie? Bekijk dan onze Smart Simulator [https://publish.samsungsimulator.com/simulator/d866940c-5542-4e55-b379-9b1065dc088b/#!topic/software_updaten/update_via_toestel_zelf].
Beveilingingskwetsbaarheden
Beveiligingskwetsbaarheden komen helaas in alle apparaten die software bevatten voor en worden af en toe ook in het Android-besturingssysteem of de andere software voor smartphones gevonden. Het beschermen van Samsung-toestellen tegen dergelijke beveiligingskwetsbaarheid heeft onze topprioriteit.
Wat kan ik zelf doen om mijn toestel zo goed mogelijk te beveiligen?
We raden je altijd aan je software en apps up-to-date te houden en voorzichtig te zijn met het klikken op mails of links die je niet vertrouwt. Lees meer over veilig internetten op veiliginternetten.nl.
Bovendien kunnen sommige apps schadelijk zijn voor je telefoon en kwaadaardige software als “spyware” of “malware” bevatten. We raden je daarom aan alleen apps te downloaden uit vertrouwde bronnen, zoals de Google Play Store of via Galaxy Apps. Je kunt het downloaden uit onbekende bronnen blokkeren door te gaan naar: Instellingen -> Schermvergrendeling en beveiliging en daar “Onbekende bronnen” uit te schakelen.
Ook bevatten al onze smartphones die we op dit moment in Nederland verkopen standaard een McAfee virusscanner. Bij ingebruikname hoeft de gebruiker deze virusscanner alleen maar te activeren. Hiervoor ga je naar Instellingen > Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging. Vanaf dat moment controleert de virusscanner het toestel op virussen en malware.
We adviseren je daarnaast om “App-Verificatie” in te schakelen. Op die manier worden apps die je installeert, gescand op malware. Ga hiervoor naar: Instellingen > Applicaties > Google > Beveiliging en zet “Apparaat scannen op beveiligingsdreiging” en “Detectie schadelijke apps verbetering” aan.
[afbeeldingen]
Om onze smartphones zo goed mogelijk te beveiligen, bieden wij niet alleen updates aan. In alle Samsung smartphones die op dit moment in Nederland te koop zijn, is het mobiele beveiligingsplatform Samsung KNOX in de hardware ingebouwd. Dankzij KNOX kan de gebruiker een Veilige Map (Secure Folder) aanmaken die extra beveiligd is. Ook zijn de gegevens in het persoonlijke Samsung-account en functies zoals S-Health extra beveiligd. Het KNOX platform zorgt ervoor dat de smartphone continu in de gaten houdt of de smartphone veilig is. Zo checkt de smartphone automatisch bij het opstarten of het niet “geroot” is of dat er software is toegevoegd die niet door Samsung is goedgekeurd. Als dat het geval is, sluit de smartphone automatisch de toegang af tot bijvoorbeeld de veilige map en de S-Health data.
Samsung levert standaard een virusscanner op alle Samsung smartphones en -tablets in het huidige portfolio. Deze virusscanner (powered by McAfee) kan de consument simpel activeren waarna deze continue bescherming tegen malware biedt.
De virusscanner scant automatisch alle applicaties die op de telefoon geïnstalleerd worden, deze worden gescand op eventuele malware die schadelijk kan zijn voor de consument. Mocht er een applicatie gedownload worden die wordt gezien als malware, dan krijgt de consument automatisch een waarschuwing.
Naast de realtime scan (bij het downloaden van applicaties) zal de virusscanner tijdens het opladen elke 24 uur de gehele telefoon scannen op malware.
De virusscanner haalt zijn up-to-date informatie uit de cloud van McAfee.
Tot slot houdt het Security Team van Samsung zich dagelijks bezig met het veiliger maken van onze producten. Het Security Team zoekt onder andere naar kwetsbaarheden in Android, definieert deze kwetsbaarheden en rapporteert deze aan Google. Met deze aanpak wil Samsung ervoor zorgen dat niet alleen haar eigen smartphones, maar ook het Android ecosysteem steeds veiliger wordt.
Waar vind ik de update status van mijn toestel?
(1) Ga naar www.samsung.com.
(2) Tik in het zoekveld de naam (bijvoorbeeld ‘S6 Edge+’) of productcode (bijvoorbeeld: ‘SM-G928F’) van jouw toestel.
(3) Selecteer dan 'S6 Edge+' onder het kopje 'Producten'.
(4) Onderaan de tech specs tref je de huidige Android-versie van je toestel, de periode waarin van je software van je toestel wordt ondersteund en de updatestatus of verwachte updatedatum voor de laatste beveiligingskwetsbaarheid.
Zodra er een software- of security-update voor jouw toestel beschikbaar is, krijg je een notificatie op je toestel. We raden je aan je software en apps up-to-date te houden, door de software-updates te activeren en je apps bij te werken wanneer dat mogelijk is.
Veiligheid: een vanzelfsprekendheid bij Samsung
We willen je graag blijven informeren over het thema digitale veiligheid, niet alleen omdat het erg relevant is voor jou als smartphone-gebruiker, maar ook om dat je door de opkomst van het Internet of Things waarschijnlijk steeds meer digitale devices in je bezit hebt. Wil je meer lezen over veiligheid en beveiliging van je data, ook als het gaat om andere apparaten dan je smartphone? Volg dan onze blog Discover [http://www.samsung.com/nl/discover/], waar we regelmatig extra aandacht besteden aan het onderwerp veiligheid in de breedste zin van het woord: is er echt een risico dat je TV je afluistert [http://www.samsung.com/nl/discover/home/samsung-smart-tv-luisteren-geen-gesprekken-in-de-woonkamer-af/], en hoe maak je je smartphone onbruikbaar voor dieven? [http://www.samsung.com/nl/discover/travel/zo-maak-je-je-smartphone-onbruikbaar-voor-dieven/]”