Uit de stukken en het verhandelde ter zitting is het volgende gebleken.
[naam B.V.] is een specialistisch bedrijf dat in Nederland niet of nauwelijks concurrentie kent en dat zich op een zeer specifieke doelgroep, de in het buitenland verblijvende zendingswerker, richt. Ook [gedaagde] heeft erkend dat de markt voor de zendingwerkers een vrij specifieke doelgroep betreft. Uit het feit dat de verzekeraar, De Goudse Verzekeringen, aan [naam 1] laat weten dat met de komst van[naam verzekeringskantoor] een directe zeer grote concurrent ontstaat voor [naam B.V.] (r.o. 2.7.) volgt dat er tot de komst van[naam verzekeringskantoor] maar weinig echt serieuze concurrenten bestonden voor [naam B.V.].
Het [naam B.V.] Expat Pakket dat [naam B.V.] aanbiedt bevat alle benodigde verzekeringsrechtelijke dekkingen voor een tamelijk zorgeloos verblijf van de zendingswerker in het buitenland. Op haar website vermeldt [naam B.V.] dat de verzekerde bij het Expat Pakket kan kiezen welke dekkingen hij wil verzekeren. Het standaard aanbod bevat onder andere: Ziektekosten, Arbeidsongeschiktheid, Persoonlijk ongevallen, Tandheelkundige hulp, Vervoer Stoffelijk Overschot, S.O.S. hulpverlening, Extra vliegreis, Reisbagage, Rechtsbijstand, Inboedel, Opslag achterblijvende inboedel, Kostbaarheden, Instrumenten, Particuliere aansprakelijkheid en Gezinsongevallen.
Ter comparitie heeft [gedaagde] verklaard dat het [naam B.V.] Expat Pakket geen specialistische kennis vereist. Hij licht daarbij toe dat het pakket in feite bestaat uit gewone verzekeringen waarvoor geen specifieke kennis is vereist. Die verklaring valt niet te rijmen met hetgeen hij in de Advieswijzer[naam verzekeringskantoor] (zie 2.9.) heeft vermeld en daarmee richting (potentiële) klanten van de specifieke doelgroep communiceert: expatverzekeringen zijn zeer specialistisch en worden maar door weinig verzekeraars aangeboden. Ook vermeldt hij in deze advieswijzer dat het verzekeren van Expatriates een specialisme, en dus geen algemene verzekeringspraktijk, is.
Voordat [gedaagde] in dienst kwam bij [naam B.V.] was hij 6,5 jaar werkzaam in de
algemene verzekeringspraktijk en had hij geen ervaring of kennis met de markt voor zendingswerkers. Dat heeft hij ter comparitie verklaard, waarbij hij ook heeft toegelicht dat de markt voor de zendingswerkers een vrij specifieke groep betreft. Hieruit volgt dat hij kennis over deze doelgroep enkel heeft opgedaan tijdens zijn dienstverband bij [naam B.V.]. In voormelde advieswijzer spreekt [gedaagde] over zijn jarenlange ervaring. Daarmee erkent [gedaagde] dat hij zijn ervaringen ontleent aan de kennis en kunde over dit specifieke verzekeringsproduct en de specifieke doelgroep die hij heeft opgedaan tijdens zijn dienstverband bij [naam B.V.].
[gedaagde] was tijdens zijn dienstverband eindverantwoordelijke buitendienst en vormde naar klanten toe en naar de verzekeraar, De Goudse Verzekeringen, het gezicht van [naam B.V.]. [gedaagde] heeft ter comparitie toegelicht dat hij veel contacten had met klanten van [naam B.V.], waarbij hij ook de tien grote klanten van [naam B.V.] bezocht, en dat hij regelmatig contacten had met de contactpersonen van de tien grote klanten. Dat [gedaagde] contact had met De Goudse Verzekeringen erkent [gedaagde]. Ter comparitie verklaarde hij dat hij met de accountmanager heeft gesproken over onderdelen van het [naam B.V.] Expat Pakket, zoals de aanpassing van de ziektekostendekking of andere volgens hem minieme verschillen. Bij e-mail van 20 oktober 2010 (productie 7 bij dagvaarding) deelt [gedaagde]- zakelijk weergeven- mee dat een overleg met De Goudse Verzekeringen is ingepland om over de werkbaarheid van de aanvraagformulieren te spreken. Uit het feit dat [gedaagde] zonder voorafgaand overleg met [naam 1] een overleg met De Goudse Verzekeringen inplant, valt af te lezen dat [gedaagde] zich richting De Goudse Verzekeringen presenteert als (coördinerend) contactpersoon van [naam B.V.].
[gedaagde] heeft in opdracht van [naam B.V.] een voorwaardenvergelijking gemaakt tussen de pakketten van AON en De Goudse Verzekeringen. Hij concludeert in zijn e-mail van 7 december 2010 aan [naam 1] (productie 9 bij dagvaarding) dat hij erg voor De Goudse Verzekeringen is en onderbouwt dat met diverse argumenten.