Op 8 mei 2020 heeft [verzoekster] aan haar leidinggevende gemeld dat zij haar ontslagaanvraag intrekt. Zij verzoekt de Staat om haar met terugwerkende kracht vanaf 1 december 2019 ziekteverlof te verlenen. Bij beslissing van 26 mei 2020 heeft de Staat dit verzoek afgewezen. In deze beslissing is te lezen:
“(…)
U schrijft dat u op 9 december 2019 plotseling, zonder voorafgaand overleg of plan, uw ontslag heeft ingediend onder - wat u ervoer - emotionele druk. U realiseert zich nu pas hoe dicht u tegen een volledige burn-out aanzat. U geeft aan dat na het opknappen van uw huis de paniek in alle hevigheid toesloeg en u paniekaanvallen kreeg. De angst om wat dan ook te beginnen, maakte dat u alleen maar weg wilde en dat u daarom ingestemd hebt met het voorstel om uw ontslag in te dienen. (…)
Feiten
Voor de inhoudelijk behandeling van uw verzoek is informatie ingewonnen bij uw leidinggevende, de heer [naam 1], O&P adviseur mevrouw [naam 2] en re-integratieadviseur de heer [naam 3]
(…) Uit de aan mij verstrekte informatie blijkt dat er met u gesprekken zijn gevoerd op onder meer 5 november 2019, 19 november 2019, 25 november 2019 en 9 december 2019 (de dag waarop u uw ontslag hebt ingediend).
Op 19 november 2019 zijn twee mogelijkheden met u besproken, deze opties zijn per e-mail op 25 november 2019 aan u op schrift aangeboden.
Deze mogelijkheden waren (kort samengevat):
Dezelfde ochtend hebt u naar mevrouw [naam 2] via de e-mail gereageerd (…)
Op 9 december 2019 is er weer een gesprek met u en direct daarna dient u uw ontslag in. Aan het eind van de middag stuurt de heer [naam 1] u een e-mail met daarin de gemaakte afspraken. Voor alle duidelijkheid citeer ik wat in deze e-mail staat:
“Conform afspraken bevestig ik wat we vandaag met elkaar bespraken. Met ingang van 1 juli 2020 verlaat je de Belastingdienst. Je hebt hiertoe vandaag je ontslag aangevraagd in P-Direkt. Per gelijke datum ga je met vervroegd pensioen. Dit regel je zelf met het ABP, let op dat je tijdig een beslissing neemt over de vorm en
uitvoering van het pensioen. De tijd tot 1 juli 2020 ga je benutten voor het vinden van werk, ter aanvulling op je pensioenuitkering. Je schrijft hiervoor tijd in SAP (0010) en boekt vakantieverlof over 2020 en 2019 (v.a. 1 december2019) af in P Direkt. Volledigheidshalve: er is geen sprake (meer) van opbouw van compensatieverlof. Bovenwettelijke uren worden bij de eindafrekening in 2020 verrekend en uitbetaald. Wij hebben maandelijks contact over de voortgang van je opdracht ‘het vinden van werk, ter aanvulling op je pensioenuitkering’. Na het
nieuwjaarsontbijt (9 januari 2020 in Utrecht) plannen wij de vaste contactmomenten. Natuurlijk kun je altijd bij mij terecht tot 01/07/2020. Denk je ook na over je afscheidsfeestje? Dan kunnen we dat in het tweede kwartaal van 2020 (laten) regelen. Laat even weten of het bovenstaande ook jouw beleving van het gesprek is.”
Op 22 december 2019 reageert u:
“De laatste twee gesprekken zijn goed weergegeven in dit verslag. Ik ben bezig om met te oriënteren op en voorbereidingen treffen voor wat ik binnenkort ga doen, bovendien is de eerste sollicitatie al de deur uit. Als ik meer weet laat ik het zsm weten. Tot binnenkort”.
In 2020 hebt u op 9 januari, in februari, 17 maart, 14 april, 21 april 2020, 29 april, 30 april, 4 mei en 8 mei contact gehad met de heer [naam 1]. In februari geeft u aan dat u gesolliciteerd hebt als postbesteller, echter helaas zonder positieve uitkomst. Op 14 april vertelt u dat u aan de slag wilt in de thuiszorg maar dat dit vanwege de coronamaatregelen niet doorgaat.
(…)
Op 21 september 2019 bent u volledig hersteld gemeld na een periode van ziekte. Uit rapportages van de bedrijfsarts blijkt niet dat bij u, tijdens uw ziekteperiode, situaties zijn geweest waarbij u tijdelijk volledig niet in staat zou zijn geweest om rationele beslissingen te nemen. Uw beslissing ontslag te nemen per 1 juli 2020 is
ruim twee maanden na het volledige herstel genomen.
Overwegingen
Bovenstaande feiten in ogenschouw nemend, deel ik uw mening niet dat u “zonder overleg of plan” en “onder emotionele druk” uw ontslag hebt ingediend.
Uit de feiten en omstandigheden blijkt het tegendeel. Immers, er zijn voorafgaand aan het indienen van uw ontslag meerdere gesprekken met u gevoerd waarbij het onderwerp ontslag en de consequenties daarvan nadrukkelijk en bij herhaling zijn besproken. U hebt zelf aangegeven dat u overweegt om met ontslag te gaan en
voorts heeft u zich laten informeren door de vakbond en het ABP over de consequenties van het aanstaande ontslag.
Op de dag waarop u het ontslag hebt ingediend in P-direkt, zijn de afspraken ter bevestiging aan u toegestuurd en u hebt hierop gereageerd dat u het eens bent met de verslaglegging.
U hebt dit jaar meerdere gesprekken gehad met de heer [naam 1] waarin u, zoals afgesproken, de voortgang van uw inspanningen ten aanzien van de toekomst hebt besproken. Pas op 29 april 2020 geeft u voor het eerst aan dat er sprake is van emotionele problemen.
Mijn beeld is dat u voor uw besluit om zelf ontslag te nemen ruim de tijd hebt gehad en dat u deze keuze weloverwogen hebt gemaakt. De Belastingdienst is genereus geweest door u vanaf het moment van het indienen van het ontslag vrij te stellen van werk zodat u zich volledig kon concentreren op uw toekomst. In alle
redelijkheid is volledig tegemoet gekomen aan uw wens toe te werken naar het ontslag en u hebt die ruimte ook volledig kunnen benutten.
Beslissing
Alles overwegende is mijn beslissing dat ik niet tegemoet kom aan uw verzoek en dat uw ontslag per 1 juli 2020 ongewijzigd gehandhaafd blijft. Evenmin zie ik aanleiding u alsnog verlof wegens ziekte toe te kennen, daar er geen enkele aanleiding is te veronderstellen dat na de herstel melding op 21 september 2019 (opnieuw) sprake was van ziekte. (…)”.