2.4.
Op 29 juni 2022 vindt een voortgangsgesprek plaats. Hierbij zijn aanwezig werknemer, [betrokkene 1] en [P&O adviseur]. In het gespreksverslag staat:
“Tijdens ons gesprek heb je aangegeven dat het goed gaat. Je hebt voor jezelf de knoop doorgehakt dat je wilt gaan scheiden en hierover ben je nu in gesprek. Dit is uiteraard pittig. Enerzijds is het fijn dat je de knoop hebt doorgehakt, maar je geeft ook aan dat er hierdoor veel onrust is en je je soms moeilijk kunt concentreren.
Het werk gaat opzich goed. Je vindt het leuk om mensen in te werken en je vindt dat dit ook goed gaat. Je taxeert nu ook de niet-woningen. Dit is niet heel erg om te doen, maar je wilt dit ook geen hele dagen doen.
We vinden het fijn dat het aanzienlijk beter gaat dan een half jaar geleden. We hopen dat ook alles thuis wat rustiger wordt. Wel hebben we aangegeven dat het niet kan dat je niet werkt en niet aangeeft dat je ziek bent. We moeten dit weten, anders weten we niet waar je bent. We merken ook dat het niet altijd lukt om je uren te maken. Dit beaam je ook. Geef ook dit aan, dan kunnen we eventueel naar een oplossing zoeken. Het is echter wel de bedoeling dat je de uren werkt die je zou moeten werken en als je dit niet doet je dit aangeeft. Eigenlijk moet je net doen alsof je op kantoor bent. Als je dan eerder weg zou gaan of ziek zou zijn zou je het ook zeggen. Dat werkt met thuiswerken hetzelfde. Dit is dan ook een aandachtspunt.
We hopen dat de stijgende lijn zich doorzet en je alles thuis ook op de rit krijgt.”
2.5.
Op 23 november 2023 vindt een gesprek plaats tussen [medeleidinggevende] (medeleidinggevende van werknemer) en werknemer. In het gesprekverslag staat het volgende:
“Reden voor inplannen van het gesprek: Zichtbaar wegvallen van inzet en productiviteit.
Met [verwerende partij] gesproken over dat het mij opvalt dat over een langere periode de productiviteit van [verwerende partij] in vergelijking tot collega’s met eenzelfde profiel opvalt als beduidend minder. Bij het dieper inzoomen op de inzet valt op dat de werkdagen op kantoor in Elst welke vaak ook korter zijn dan 8 uur per dag de meest productieve werkdagen zijn voor [verwerende partij].
Indien ik de thuiswerk dagen van [verwerende partij] vergelijk met de werkdagen op kantoor valt daarbij op dat tijdens het thuiswerken de productiviteit nog lager is, over het algemeen bevindt zich dat in bandbreedte van 55%-60% ten opzichte van een kantoordag. De rapportages waarin de productiviteit van werknemers over de dag heen nauwkeurig wordt gelogd geven ook meer dan op kantoor flatliners van complete inactiviteit. Dat duid dan kortgezegd op niet werken op die momenten of tenminste het niet over de dag heen het werken van de overeengekomen contracturen. Nimmer is er sprake van inhalen in avonden of weekenden ter compensatie.
Naast de inzet heb ik [verwerende partij] ook aangegeven dat zijn omzet ruim onder de maat is. Voor het jaar 2022 ligt zijn omzet nog niet op de helft van zijn loonsom. Dit is commercieel een onhoudbare situatie. Nadat ik [verwerende partij] al het voorgaande heb voorgehouden bevestigd hij zelf ook het geschetste beeld.
Hij begrijpt dat dit voor ons als werkgever ook moeilijk is en vooral omdat ik aangeef dat iedereen op de werkvloer tenminste 2x de loonsom moet verdienen om break-even te gaan op exploitatie. [verwerende partij] heeft onlangs een geschiedenis met een lastige prive situatie gehad en uitval door ziekte. Deze periode heb ik buiten beschouwing gelaten in mijn analyses. Het gaat om de werkzame periode zonder bijzondere omstandigheden.
Enige tijd geleden, zie daarvoor voorgaand gesprek verlag is [verwerende partij] ook al aangesproken op zijn inzet en productie. Dit heeft uiteindelijk niet voor een significante verbetering geleid.
Door het lange dienstverband van [verwerende partij], zijn kennis en ervaring en zijn recente problematische thuis situatie hebben wij uitgesproken om als laatste kans de schouders eronder te zetten en hebben hiervoor deze afspraken gemaakt:
1. [verwerende partij] gaat minder thuiswerken en komt vanaf heden 2x per week naar kantoor. Het worden vaste dagen, te weten maandag en woensdag
2. De nadrukkelijke afspraak is gemaakt dat de kantoor werkdag bestaat uit 8 uur onder aftrek van (rook)pauzes.
3. De inzet op de kantoor werkdagen worden gebenchmarkt met medewerkers waarvan het functieprofiel overeenkomt.
4. De inzet op de thuiswerkdagen vergelijken wij dan met gelogde inzet op de kantoorwerkdagen.
5. Tot en met februari 2023 ligt de gezamenlijke inspanning op het behalen van inzet normen op basis van de gemaakte afspraken. Niet van belang in deze periode is de omzet. Hierop zullen geen metingen plaatsvinden.
6. Wekelijks hebben [verwerende partij] en ik vanaf eerste week december 2022 een kort voortgangsgesprek waarbij wij inzet, productiviteit en kwaliteit van het geleverde werk toetsen.
7. Lukt het niet om te presteren op het minimaal noodzakelijke niveau dan moeten we zoals ik in het gesprek van vandaag heb aangegeven echt met elkaar om tafel om te zien hoe verder.
Ik heb een mogelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst als gevolg daarvan al
voorgehouden.
8. Wij gaan er natuurlijk vanuit dat punt 7 niet aan de orde is. Vanaf 1 maart gaan wij daarom starten met het wekelijks loggen en bespreken van de gerealiseerde omzet om zodoende aan minimale omzet eis van 2x de loonsom te gaan voldoen. Om ook winst te kunnen maken moeten we daar boven komen maar vooralsnog leggen we de ondergrens op 2x de loonsom.
9. Indien in 2023 bewezen is dat inzet en omzet weer goed zijn gewaarborgd is het mogelijk om weer terug te gaan naar 1 werkdag op kantoor en rest thuis werken indien gewenst door [verwerende partij].(…)”
2.6.
Op 12 december 2022 vindt een gesprek plaats tussen werknemer, [betrokkene 1] en [P&O adviseur]. In het gesprekverslag staat:
“Tijdens het gesprek hebben we gevraagd hoe het met je gaat. Daarbij heb je aangegeven dat je sinds die week ervoor anti- depressiva slikt. Dit zal circa 2 weken duren voordat deze volledig werken. Deze medicijnen moeten helpen tegen de depressieve gedachten. Het weer, het jaargetijde, het lang donker zijn draagt hier niet aan bij.
Eerder heb je met [medeleidinggevende] afspraken gemaakt omtrent je werk, je werkhouding en hoe we de komende periode verder gaan. Helaas moeten we tot op heden concluderen dat je deze afspraken niet nakomt. Je bent vaak niet bereikbaar en communiceert niet waar je dan bent. Je zal echt 8 uur op een dag moeten werken. Ondanks dat we snappen dat je terug wilt naar hoe je was vinden ook wij de situatie lastig. Dit omdat gemaakte afspraken niet nagekomen worden en dit gewoon echt niet kan. Belangrijk is dat je communiceert over waarom je er niet bent of wat je doet. Wij wisten niet van je situatie en waren in de veronderstelling dat je nu alleen wat medicijnen had van de neuroloog. Dat is wel iets anders dan dat je een psychiater bezoekt. Daarnaast merken we ook dat collega's zich eraan irriteren dat jij niet je uren maakt. In ons gesprek heeft [betrokkene 1] aangegeven dat je veel credits had opgebouwd, maar die nu wel op zijn. Afspraken moeten nagekomen worden, waarbij we je nogmaals wijzen op het belang van een goede communicatie.
Ook hebben we gevraagd of je het nog wel naar je zin hebt. Dit omdat je vaak afwezig bent en je ook niet aan de afspraken die we maken. We hebben je nu meerdere keren gewaarschuwd dat dit niet zo langer kan. Jij geeft aan dat je er graag voor wilt graag en bij ons wilt blijven.
We spreken af om in de 1e week van januari weer een gesprek in te plannen en te kijken of het opgestelde plan van [medeleidinggevende] realistisch is. Je neemt de week tussen kerst en oud&nieuw vrij en daarna zouden de medicijnen goed moeten werken. Het plan welke we dan gaan maken moet realistisch zijn en we willen ook echt dat je je daaraan gaat houden.
Ook hebben we je gewezen op het eventuele gevaar van autorijden. De treinverbinding naar Elst is goed, je hoeft maar een keer over te stappen en doet er niet veel langer over dan met de auto. Neem in overweging of dit soms niet verstandiger is.
Tijdens het gesprek hebben we nog aangegeven dat er per januari een nieuw personeelshandboek in Meer! zal komen te staan. Dit om alle afspraken weer wat te vernieuwen en te verduidelijken.
Voor dit jaar kunnen we helaas geen salarisverhoging toepassen. Dit omdat we al een hoge inflatiecorrectie hebben. We zullen het salaris dan ook verhogen met de inflatiecorrectie -/ de correctie van 3% die reeds in oktober is toegepast.”
2.7.
Op 9 januari 2023 spreekt werknemer met [directeur-eigenaar] en [P&O adviseur]. In het gesprekverslag staat:
“[P&O adviseur] geeft aan dat in het beoordelingsgesprek d.d 12 dec 2022 is afgesproken om te bezien of de gemaakte afspraken d.d. 23-11-2022 met [medeleidinggevende] realistisch zijn. Om invulling te geven aan die afspraak is dit overleg. De afspraken zijn doorgenomen en [verwerende partij] vindt ze nog steeds realistisch. [P&O adviseur] legt het volgende aan [verwerende partij] voor:
-De gemaakte uren zitten sindsdien op maximaal 6 uur per dag, rookpauzes nog niet meegenomen;
-Gemaakte afspraken over het 4 ogen principe van 19 december 2022 zijn niet nagekomen;
-Communicatie blijft onvoldoende.
[verwerende partij] belooft beterschap.
[P&O adviseur] geeft aan dat uit de gemaakte afspraken een wederzijdse inspanningsverplichting voortvloeit. Enerzijds de
werkgever om de werknemer maximaal te faciliteren maar ook om kritisch te zijn en te blijven om tijdig bij te sturen. Anderzijds is er vanuit de werknemer vooral de inspanningsverplichting. [P&O adviseur] zegt de inspanningsverplichting bij [verwerende partij] te missen. In het gesprek met [medeleidinggevende] is al gesproken van een "laatste kans". Het huidige gesprek moet gezien worden als een niet te misinterpreten laatste signaal. [verwerende partij] onderkent dit signaal.
[verwerende partij] vertelt dat het wat beter met hem gaat en hij z.s.m. opnieuw opgenomen wil worden om de opgaande lijn vast te houden. [betrokkene 2] vraagt of dit voornemen de gemaakte afspraken met [medeleidinggevende] in de weg gaan zitten. [verwerende partij] ontkent dit. Die afspraken blijven leidend.
Tot slot vraagt [P&O adviseur] of Woz-Consultants een onderdeel van het probleem is. We onderkennen de reistijd en het
gegeven dat vestiging Etten-Leur opgedoekt is. [P&O adviseur] houdt [verwerende partij] voor dat iemand van zijn kwaliteiten bij de overheid prima aan de bak zou kunnen. De oplossing zou ook daar kunnen liggen. [verwerende partij] zei het in overweging te nemen.
We spreken af vanaf nu wekelijks elke maandag gezamenlijk een korte evaluatie van de week ervoor te doen waarbij [betrokkene 2] en [P&O adviseur] de vaste gesprekspartners zullen zijn.(…)”
2.8.
In het gespreksverslag van 16 januari 2023 tussen werknemer, [directeur-eigenaar] en [P&O adviseur] staat het volgende:
[verwerende partij]: Heel erg zijn best gedaan om uren te maken. Beroepen naar [P&O adviseur] gestuurd om te laten zien wat hij gaat doen. 1 beroep teruggekregen waar wat discussie over was.
[P&O adviseur]: Maandag en dinsdag waren wij blij, we zien dat de beroepen goed gaan. De keuzes die [verwerende partij] nu maakt inhoudelijk qua beroepen zijn goed.
[verwerende partij]: Vrijdag in de middag moeder naar de dokter gebracht en opgehaald. Maar [verwerende partij] geeft toe dit qua uren wel opgelost te moeten hebben. Als hij zijn uren vrijdag niet heeft gewerkt, neemt hij die liever op.
[betrokkene 2]: [betrokkene 2] wijst wederom op de communicatie. Laat dit weten, het kan dat je plotseling weg moet.
[P&O adviseur]: Lastig echt commitment te zien, het lijkt een paar dagen goed te gaan en dan vlakt het weer af.
[verwerende partij]: [verwerende partij] heeft voor zijn gevoel heel erg zijn best gedaan. Ook door alles naar [P&O adviseur] te sturen en ook qua uren om deze te maken.
[betrokkene 2]: [betrokkene 2] geeft aan dat het vertrouwen wel teruggewonnen moet worden.
[P&O adviseur]: Communicatie blijft een punt. Je loopt op het randje. Vooraf aan het gesprek dachten we dat het een lastig gesprek gaat worden.
[verwerende partij]: [verwerende partij] vraagt of wel alles wel terug zien. Bijvoorbeeld dat hij met Calcasa bezig is. Kliks op kantoor zijn er wel en thuis niet. Dat valt op.
[betrokkene 2] licht we werking van de registratie toe. Alle kliks in de backoffice worden geregistreerd, dus ook bijvoorbeeld Calcasa.
Er zit verbetering in ten opzichte van vorige week, maar er zit zeker nog ruimte voor verbetering in. Zeker qua geen kliks en betere communicatie. Door vandaag te bellen en de beroepen door te geven probeert [verwerende partij] wel zijn communicatie te verbeteren.
[verwerende partij]: [verwerende partij] is nog steeds bezig dat hij intern wordt opgenomen. Daar zit wat schot in. Nog geen datum bekend wanneer het kan, maar het zit er wel aan te komen.
- Maandag: beroepen naar [P&O adviseur]
- Dinsdag: beroepen naar [P&O adviseur]
- Woensdag: beroepen naar [betrokkene 3]
- Donderdag: beroepen naar [betrokkene 3]
- Vrijdag beroepen naar [P&O adviseur]”
2.10.
Op 31 januari 2023 meldt werknemer zich via zijn gemachtigde ziek bij werkgever. De gemachtigde van werknemer schrijft in de betreffende e-mail aan [directeur-eigenaar]:
“Tot mij wendde zich [verwerende partij] met het verzoek om namens hem te reageren op de vaststellingsovereenkomst die u hem heeft aangeboden.
Cliënt kan vooralsnog niet instemmen met een beëindiging van het dienstverband. Over de reden daarvan wil cliënt met u ‘open kaart spelen’, hoe lastig hij dat ook vindt. Cliënt lijdt aan een alcoholverslaving. Het is in verband met die verslaving dat cliënt op korte termijn te worden opgenomen. Naar ik van cliënt heb begrepen heeft hij in de recente gesprekken met u al gesproken van die opname. Voor zover cliënt de afgelopen periode niet naar uw wensen heeft gefunctioneerd, houdt dit volgens cliënt verband met zijn verslaving.
De alcoholverslaving van cliënt dient te worden aangemerkt als ziekte. Op verzoek van cliënt meld ik hem hierbij ziek en verzoek ik u vriendelijk om hem zo spoedig mogelijk door de bedrijfsarts te laten oproepen voor een consult.(…)”
2.14.
Op 29 maart 2023 heeft werknemer een telefonisch consult met de bedrijfsarts. In het advies van de bedrijfsarts staat onder meer:
“(…) Huidige stand van zaken
Verloop: Werknemer werkt niet, hij werkt aan zijn herstel
Behandeling: Werknemer volgt de komende maanden een intensief, ambulant behandeltraject
Prognose: Op termijn gunstig, maar houd rekening met nog langdurig (deel)verzuim. Denk aan maanden.(…)”