2.5.
In oktober 2016 heeft de heer [A] , voormalig wethouder van de Gemeente, een open brief aan ADW gestuurd waarin hij per die datum zijn adviseurschap bij Media036 beëindigde. Dhr. [A] heeft in die brief onder meer geschreven:
“Aangezien de plannen en de expertise van Media 036 en de opzet voor financiering, organisatie en programmering voldoende aanleiding gaven een succesrijke exploitatie van een lokale omroep mogelijk te maken heb ik mij graag beschikbaar gesteld als adviseur voor gemeentelijke en politieke aangelegenheden van de omroep.
Het betreft hier een publieke omroep en gedeeltelijk gefinancierd met publieke middelen.
Transparantie qua organisatie en financiering en de intentie hierover helder en tijdig te communiceren zijn daarbij onontbeerlijk.
Een open houding naar de inwoners en organisaties in Almere en een goede communicatie met Almeerse inwoners, organisaties en ook concullega’s in de media geeft blijk van deze intentie.
Niet wat juridisch of economisch kan en mag, maar wat maatschappelijk acceptabel en verantwoord is moet hierbij de leidraad zijn.
Vooraf informeren van adviseurs, het vragen van advies op gevoelige onderwerpen en daarmee enigszins rekening ouden maakt een adviseurschap voor zowel de organisatie als de betrokkenen waardevol.
Nu dit na de daadwerkelijke start van Media 036 naar mijn persoonlijke mening onvoldoende tot zijn recht komt, heb ik met ingang van heden mijn adviseurschap bij Media 036 beëindigd.”
2.12.
In editie 23 van 7 juni 2017 van Almere Deze Week heeft ADW het volgende artikel en drie kaderstukken, waaronder een redactioneel commentaar, geplaatst:
‘Totaal mismanagement bij lokale omroep Media036’
Ex-presentator eist geld terug
AMERE – Vorige week werd bekend dat de gemeente geld terug wil zien van Media036. Het gaat in ieder geval om de bekostiging die deels voor 2017werd verstrekt. Ook andere partijen, waaronder ex-presentator [C] , hebben geld tegoed van de voormalige lokale omroep. Zij verwijten voorzitter [eiser 1] ‘alleenheerschappij en mismanagement’.
Redacteuren van deze krant hadden contact met diverse medewerkers en leveranciers van Media036. Daaruit blijkt dat de lokale omroep bij tal van partijen schulden heeft openstaan. Een aantal geeft dat openlijk toe een aantal wil anoniem blijven. Ex-presentator [C] treedt graag naar buiten. “Er is een angstcultuur rond voorzitter [eiser 1] . Maar ik ben niet bang.”
[C] zegt eigenhandig geld in Media036 gestoken te hebben omdat hij [eiser 1] aanvankelijk blind vertrouwde. “Hij vond mij een geweldige man en zag in mij de vaandeldrager van de omroep. Hij schotelde fantastische verhalen voor waarin hij gouden tijden beloofde. Hij zat met zijn omroep in KAF, een AAA-toplocatie, fantastisch! Ik kon niet anders dan zijn verhaal geloven. Dat was achteraf naïef. Niet Media036, maar ik was degene die sinds januari 2016 uit eigen zak de redactieleden van het sportprogramma betaalde. Zelfs toen er nog niet werd uitgezonden, ondanks de keiharde toezegging van [eiser 1] dat we begin januari 2016 zouden gaan starten. Dat gebeurde uiteindelijk pas in april.”
Privégeld
[C] schoot in april 2016 ook te hulp toen [eiser 1] hem vanuit een winkel belde waar hij voor een paar duizend euro apparatuur wilde afrekenen. “Of ik het bedrag wilde voorschieten, omdat Media036 daar ‘even niet het geld voor had’. Ik zou het allemaal weer terugkrijgen. Ik heb het telefonisch direct overgemaakt.”
En [C] zegt de omroep in oktober nogmaals met privégeld gered te hebben, toen Media036 bij KAF een huurachterstand van drie maanden zou hebben opgelopen. “Dat ging om een bedrag dat ik, gelukkig geoormerkt, naar de privérekening van [eiser 1] overmaakte. Ik vraag me serieus af of [eiser 1] dat geld ooit volledig naar KAF heeft overgemaakt. Ik zou daar wel eens het bewijs van willen zien. Ik heb het geld in ieder geval nooit meer teruggezien”
Vlak daarna klopte [eiser 1] volgens [C] opnieuw bij hem aan voor een fors bedrag van tienduizenden euro’s. “Toen kreeg ik serieus argwaan. Ik heb een notaris ingeschakeld om te onderzoeken of die investering wel verstandig was. de notaris sprak een half uur met [eiser 1] en wist toen genoeg: [eiser 1] is een fantast. Geen cent meer insteken!”
Zakenreis
Dat deed [C] echter wel. “ [eiser 1] vroeg me een zakenreis naar Cyprus voor te schieten. Hij en ik zouden daar een voetballer interviewen. Dat leek me leuk. [eiser 1] vrouw ging ook mee. Ik kocht de drie tickets. Media036 zou het later aan me terugbetalen.”
Omdat de voetballer een paar dagen later zijn contract inleverde was de noodzaak voor de reis weg. “Ik ging dus niet mee, maar [eiser 1] en zijn vrouw gingen wel. Ze hebben me nooit terugbetaald. Toen was voor mij de maat vol en realiseerde ik me pas dat [eiser 1] tijdens onze ontmoetingen nooit iets had betaald. Ik moest steeds de portemonnee trekken. Alleen op mijn verjaardag betaalde hij een keer de lunch.”
‘Zeker sprake van misleiding’
Vervolg van Voorpagina
[C] verwijt [eiser 1] mismanagement en vreest dat de voorzitter het voorgeschoten bedrag waarschijnlijk deels in eigen zak gestoken heeft. “Deze man runde geen lokale omroep. Die was zichzelf aan het verrijken. Hij deed alles in zijn eentje, met een paar ja-knikkende paladijnen om hem heen. Ook het bestuur bestond uit twee vrienden en nog wat familieleden. Een farce.”
[C] heeft de bekende advocaat Keje Molenaar in de arm genomen om zijn geld terug te eisen. De advocaat bevestigt dat [C] hem verzocht heeft zijn zaken te behartigen: “Dit lijkt mij ook een terechte stap. Zoals de heer [C] het verhaal uitlegt is er zeker sprake van misleiding. En dat is natuurlijk zuur.”
Molenaar heeft voorzitter [eiser 1] , maar ook penningmeester [eiser 2] van Media036 herhaaldelijk verzocht contact met hem op te nemen. “De eerste mail dateert alweer van zes weken geleden, maar ze reageren totaal niet. Dat is merkwaardig. Een goed vereffenaar zou toch willen dat een stichting in liquidatie de zaakjes nietjes afrondt.”
Molenaar kan niet zeggen of [C] kans maakt op terugbetaling van zijn geld. “Ik zal toch eerst contact moeten hebben met de vereffenaars. Komt dat contact er niet, dan is het aan [C] of hij het tot een rechtszaak laat komen.”
Bekostiging
Wethouder [D] liet vorige week weten dat de gemeente een deel van de bekostiging wil terugvorderen die aan Media036 is verstrekt tot juni 2017. Het gaat om een bedrag van 23.500 euro. “We hebben de stichting verzocht om de bestedingen die ze in 2017 heeft gedaan aan de hand van kopie-facturen en betaalbewijzen aan te tonen.”
Die bewijzen zijn tijdig ontvangen, maar in de ogen van de gemeente onvoldoende onderbouwd. “De gemeente heeft de stukken beoordeeld en wij zijn voornemens om het voorschot op de bekostiging deels terug te vorderen.” Met betrekking tot de bekostiging 2016 wordt nog een besluit genomen, laat Huis weten. Dan pas wordt duidelijk of er ook over dat jaar bekostiging terugbetaald moet worden door Media036 of door de ex-bestuursleden persoonlijk.
Schuldeisers
[C] verwacht dat meer partijen hun geld bij de vereffenaars zullen opeisen. “Maar iedereen is bang, en [eiser 1] zal niks zeggen. Ik denk dat ook niemand binnen Media036 ervan op de hoogte is dat ik zoveel geld heb voorgeschoten.
Deze krant achterhaalde dat ook een aantal ex-medewerkers nog op geld wacht. En ook het bedrijf Media Choice (dat het signaal van de uitzendingen doorgaf, red.) heeft ook nog een fors bedrag tegoed. Directeur [E] vindt het ‘niet chique’ om daarover uit te wijden: “Maar we zijn wel maatregelen aan het nemen.”
Presentator [C] wil de komende weken alle details op zijn Facebookpagina openbaar maken en zegt er dan ‘met gestrekt been’ in te zullen gaan. “ [eiser 1] denkt dat hij kan doorgaan omdat hij een groepje fans om zich heen heeft staan. wie geen fan is, ziet hij als een vijand en krijgt direct ruzie met hem. Altijd heeft een ander het gedaan: de pers, de ambtenaren of een kritische vrijwilliger. Ik zal er alles aan doen wat in mijn mogelijkheden ligt om deze man te stoppen. [eiser 1] mag hier niet mee wegkomen. Ik ben niet de enige die is belazerd.”
De bewijsstukken van dit artikel zijn in bezit van de redactie. [eiser 1] heeft herhaaldelijk aangegeven deze krant niet te woord te willen staan.
Kaderstuk 1:
Huur bij KAF
Media036 gaf in de begrotingen aan te verwachten dat er 160.000 euro aan advertentie inkomsten zou komen. Waarvan overigens weer 60.000 euro als management-fee zou worden uitgekeerd aan de commerciële afdeling van de omroep. Toen, volgens [C] , in oktober 2016 de huur aan verhuurder KAF niet kon worden betaald, had Media036 kennelijk geen geld meer. “Ik maakte de huur over”, zegt [C] .
Kaderstuk 2:
‘Misbruik gemaakt van goedheid vrijwilligers’
Intern rommelde het bij lokale omroep al vanaf het begin. Die mening is [F] toegedaan. [F] werd door [eiser 1] aangesteld as rechterhand maar gaf er al snel de brui aan. “Ik durf te zeggen dat iedere vrijwilliger met liefde voor Media036 wilde werken, behalve [eiser 1] . Hij maakte misbruik van de goedheid van de vrijwilligers. Hij vormde in zijn eentje het bestuur en communiceerde eigenlijk nooit. Als rechterhand vroeg ik hem dikwijls hoe dingen binnen de organisatie geregeld waren. Ik kreeg nooit antwoord. Hij kon zelfs niet vertellen of er een verzekering was afgesloten voor de vrijwilligers. De wettelijk vereiste programmaraad kwam ook nooit bij elkaar. Wie er wat van zei, schoffeerde hij. Mij dus ook.
Omdat alles om hem draaide, was er compleet wanbeleid. Toen het hem te heet onder de voeten werd, hielp hij de omroep bewust om zeep. Hij heeft veel mensen beschadigd en belazerd. Doodzonde. Met een fatsoenlijk bestuur had er echt iets moois kunnen ontstaan.”
Kaderstuk 3 het redactioneel commentaar:
[eiser 1]
“Als er één iemand is die succesvol op commerciële basis een lokale omroep kan opzetten, dan is het [eiser 1] ”, zei wethouder [D] toen de gemeenteraad een voorkeur moest uitspreken voor de partij die de omroeplicentie kreeg. De raadsleden gingen voor de partij die het meest rooskleurige verhaal ophing en krijgen nu het deksel op de neus.
Inmiddels wordt duidelijk dat Media036 al snel ten onder ging aan mismanagement en financieel wanbeleid. De omroep had eigenlijk [eiser 1] moeten heten, want de voorzitter bepaalde alles in zijn eentje, zeggen de direct betrokkenen. Het vertaalde zich in onduidelijke jaarrekeningen. De omroep kocht een digitaal sportblaadje, dat bezit was van [eiser 1] , voor 25.000 euro in de wetenschap dat presentator [C] meermalen financieel moest bijspringen om de lokale omroep van een nog vroegtijdiger ondergang te redden. En niemand legde [eiser 1] een strobreed in de weg. [C] zegt uit eigen zak in oktober 2016 de achterstallige huur van Media036 te hebben betaald. Omdat KAF de huurbaas is, moet men daar op het stadhuis van geweten hebben. insiders zeggen namelijk dat KAF toen al intern grote vraagtekens zette bij de betaalmores van [eiser 1] .
Begin dit jaar trok [eiser 1] de stekker uit Media036. De PVV en ChristenUnie vroegen 23 maart verantwoordelijk wethouder [D] – die al jaren in een goede verstandhouding leefde met [eiser 1] – naar de financiële verantwoording van de omroep. Als die niet op orde was, moest het gemeentelijke bekostigingsgeld terug gevorderd worden, vonden zij.
Vorige week pas gaf de wethouder aan dat wellicht een deel van de bekostigingsgelden van 2017 teruggevorderd gaat worden. ronde de betaalde bekostiging van 2016 borrelt nog steeds moerasgas op. Wethouder Huis doet daar geen uitspraken over.
Het lijkt er op dat de gemeente voor een fors bedrag het schip in is gegaan met een omroep die nooit van de grond kwam. Staat de gemeente nu achteraan in de rij?
Hebben het college en de gemeenteraad al die tijd zitten slapen en hadden zij haar controlerende functie op Media036 en KAF niet veel scherper moeten uitvoeren?
Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de Almeerders kunnen fluiten naar gemeenschapsgeld dat in [eiser 1] is gestoken.