2.1.
Witte Kruis is een 100% dochteronderneming van Connexxion Nederland N.V. en maakt deel uit van het Transdev-concern. Het Transdev-concern biedt diensten aan op het gebied van het openbaar vervoer, taxivervoer en vervoer in de zorgketen, waaronder ambulancevervoer. Het vervoer in de zorgketen is ondergebracht in diverse ondernemingen die onder Witte Kruis vallen.
2.3.
Het ambulancevervoer wordt door Witte Kruis uitgevoerd door drie rechtspersonen (Witte Kruis Middelen B.V., de Stichting Ambulancezorg Noord- en Oost Gelderland en de Stichting Regionale Ambulance Voorziening Zeeland) in vijf verschillende regio’s in Nederland. In elk van deze regio’s is Witte Kruis ambulancezorguitvoerder in de vorm van een zogenaamde regionale ambulancevoorziening (RAV). Een RAV is sinds 1 januari 2013 een op grond van de Tijdelijke wet ambulancezorg wettelijk aangewezen rechtspersoon die in een regio ambulancezorg mag verlenen en de meldkamer ambulancezorg in stand moet houden. Er zijn in Nederland in totaal 25 RAV-regio’s. De indeling in deze RAV-regio’s is gelijk aan die in de veiligheidsregio’s. Elke RAV is gehouden aan bepaalde vereisten met betrekking tot het ambulancevervoer, zoals aanrijdtijden en paraatheidseisen. Bij de drie ambulancevervoerders die behoren tot de Witte Kruis-groep zijn in totaal ongeveer 830 werknemers in dienst.
2.4.
Op de ambulancewerknemers bij Witte Kruis is de algemeen verbindend verklaarde cao Ambulancezorg van toepassing. Deze kent een standaardkarakter. Uit artikel 4.11 van de cao volgt dat als een werknemer extra uren werkt buiten het dienstrooster, waardoor de voltijds arbeidsduur wordt overschreden, die werknemer recht heeft op een overwerktoeslag.
2.5.
In de ambulancezorg is sprake van een groot tekort aan gekwalificeerde ambulanceverpleegkundigen. Door het jaar heen komen er in alle regio’s, in verschillende mate, periodes voor waarin de bezetting van de ambulancediensten (te) krap is.
2.6.
In de zomer van 2018 is een zomerregeling toegepast door Witte Kruis zonder instemming van de Ondernemingsraad. In 2019 heeft Witte Kruis met instemming van zowel de vakbonden als de Ondernemingsraad een zomerregeling toegepast. Die regeling was erop gericht in de zomerperiode, waarin veel werknemers met vakantie zijn, toch de bezetting rond te krijgen. Op grond van de zomerregeling werden extra diensten die werknemers werkten boven hun vaste arbeidsomvang met een toeslag beloond. De wijze van uitvoering van de zomerregeling heeft tot onrust en verdeeldheid onder het personeel geleid. Ook Witte Kruis was niet tevreden over het instrument van de zomerregeling.
2.7.
Na diverse overleggen tussen Witte Kruis en de Ondernemingsraad over de zomerregeling is besloten een ‘Werkgroep Krapteregeling’ op te richten. In deze werkgroep zou de zomerregeling worden geëvalueerd en zou worden nagedacht over de inrichting van een meer algemene regeling waarmee werknemers zouden kunnen worden gemotiveerd tot het draaien van extra diensten in periodes van personeelskrapte in specifieke regio’s van Witte Kruis.
2.8.
Per 1 januari 2020 is de werkgroep Krapteregeling van start gegaan. De Werkgroep Krapteregeling bestond uit de operationeel directeur, de financieel directeur, twee regiomanagers, twee operationeel hoofden, de manager HR en twee leden uit de Ondernemingsraad, te weten mevrouw [A] en de heer [B] .
2.9.
Op 18 mei 2020 heeft de Werkgroep Krapteregeling een Krapteregeling tot stand gebracht die Witte Kruis wil toepassen. Deze regeling is op 22 mei 2020 ter instemming voorgelegd aan de Ondernemingsraad. In de Krapteregeling is onder meer het volgende bepaald:
“Witte Kruis wil graag een “Krapteregeling” gaan hanteren, die door een specifieke regio — in overleg met de operationeel directeur— kan worden toegepast in situaties van “krapte”. Doel van die Krapteregeling is zorgen dat Witte Kruis goede patiëntenzorg kan leveren door voldoende ambulances beschikbaar te hebben, zodat het basisdienstrooster kan worden uitgevoerd, bij voorkeur met zoveel mogelijk inzet van eigen medewerkers, maar wel op een voor deze medewerkers gezonde manier. (…)
Onder krapte die een beloning bovenop de regelingen uit de cao ambulancezorg rechtvaardigt wordt in het kader van deze Krapteregeling verstaan:
In de betreffende Witte Kruis regio is sprake van een tekort van tenminste 10% fte aan medewerkers in een bepaalde functie waardoor het basisdienstrooster niet zonder inzet van extra diensten door eigen medewerkers en/of inzet van flexkrachten gevuld kan worden. Bij de ingangsdatum van de Krapteregeling duurt dit tekort al tenminste 6 weken en uitzicht op herstel is niet binnen 8 weken te verwachten.
Indien deze situatie aan de orde is kan de manager van de regio — in overleg met de operationeel directeur en de financieel directeur— onderstaande Krapteregeling van toepassing verklaren voor een afgebakende periode. Er wordt specifiek besloten door de manager van de regio, de operationeel directeur en financieel directeur voor welke functie(s) de Krapteregeling van toepassing is en tot welke datum de Krapteregeling van toepassing is. (…)
De Krapteregeling beloont de inzet van de medewerkers voor een extra dienst. Een extra dienst is een dienst die voldoet aan de volgende voorwaarden:
De dienst wordt na vaststelling van het dienstrooster van de betreffende periode ingepland na
instemming van de medewerker;
De dienst wordt ingepland bovenop het aantal contractueel afgesproken aantal te werken uren
van medewerker in de betreffende periode. (…)
Voor elke extra dienst (ongeacht de duur van de dienst en/of het tijdstip van de dienst), die voldoet aan
bovenstaande definitie, ontvangt de medewerker, een bedrag van €90,- bruto als “kraptetoeslag”. De
kraptetoeslag wordt uitbetaald bovenop de vaste looncomponenten en de eventueel van toepassing zijnde
toeslagen voor overwerk en ORT conform de cao ambulancezorg. (…)
De arbeidstijdenwet dient te allen tijde gerespecteerd te worden. (…)
Deze Krapteregeling is van toepassing vanaf DATUM. Begin 2021 zal de regeling geëvalueerd worden in het overleg tussen de ondernemingsraad en de bestuurder.”
2.11.
Per brief van 17 augustus 2020 heeft de bestuurder van Witte Kruis gereageerd op de bezwaren van de Ondernemersraad. Onder meer is het volgende opgenomen:
“4. Geen differentiatie naar dienst
Of de Ondernemingsraad gelijk heeft met zijn verwachting dat alleen de ‘populairdere’ dagdiensten zullen worden ingevuld, zal moeten worden afgewacht. Onze ervaringen wijzen daar niet op. We zouden echter bereid zijn hier nog eens naar te kijken, en de extra nacht- en weekenddiensten met een hogere toeslag te belonen dan de dagdiensten. Concreet zou ons voorstel op het punt van de hoogte van de toeslag dan het volgende inhouden.
”
5. Periode waarin de krapteregeling geldt
Hopelijk heb ik hiervoor voldoende duidelijk gemaakt dat het expliciet niet de bedoeling is dat een
‘oneindig gebruik’ van de krapteregeling ontstaat. Daar hebben we eenvoudigweg de financiële middelen niet voor. In de regeling is dat ook duidelijk zo benoemd, zij het dat we wel voldoende ruimte willen houden om in de ene regio (bijvoorbeeld) twee, en in de andere regio drie maanden de regeling te kunnen toepassen, mocht dat nodig zijn.
(…) Graag verneem ik binnen twee weken na ontvangst van deze brief of de Ondernemingsraad instemt met aanpassing van de krapteregeling, zoals verwoord onder punt 4 in deze brief. Blijft instemming nogmaals uit, dan zal de kantonrechter om vervangende toestemming worden verzocht.”