1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
I. de dagvaarding;
II. de nader ingebrachte producties door [bedrijf 1] ;
III. de nader ingebrachte producties door Sikkom;
IV. de akte wijziging van eis door [bedrijf 1] ;
V. de mondelinge behandeling van 6 juni 2018;
VI. de pleitnota van [bedrijf 1] ;
VII. de pleitnota van Sikkom.
2.4.
Op Sikkom zijn meerdere artikelen geplaatst over [bedrijf 1] , onder meer op 10 april 2018 met de titel: " [bedrijf 1] en [bedrijf 2] : samen op boevenpad om studenten dubbel te verneuken". Onder die titel is te lezen: "OPLICHTERS". Het artikel kent verder de volgende inhoud:
[naam] komt uit Weesp en studeert sinds dit jaar in Groningen. Omdat elke dag reizen tussen de Noord-Hollandse plaats en Groningen geen doen is, zoekt de student een kamer in Stad. Via de woningbouw komt hij niet verder, dus heeft hij zich aangemeld op verschillende sites met huurwoningen, zoals [bedrijf 1] .
Het bedrijf uit Vries adverteert volop en lokt potentiële huurders met een prachtig aanbod van appartementen, huizen, studio's en kamers. [naam] wordt enthousiast van een aantal kamers op de site en wil reageren, zodat hij een bezichtiging kan regelen met de eigenaren van de stulpjes. Maar om te kunnen reageren op woningen moet [naam] eerst een Premium Account afnemen.
Dat kost 19,95 euro per maand, maar dan heeft [naam] wel toegang tot het volledige aanbod van [bedrijf 1] . Omdat [naam] echt snel een huisje in Groningen nodig heeft en het via de gebruikelijke wegen niet lukt, besluit de Weesper een abonnement te nemen. Al snel komt hij erachter dat het weggegooid geld is. Hij reageert als een malle op verschillende woningen, maar krijgt nooit een terugkoppeling.
Daarop besluit [naam] te zoeken op Google naar ' [bedrijf 1] ". Op het scherm verschijnt een bonte bundeling van klachten. Waaronder onze artikel over de online makelaar (https://sikkom.nl/?s= [bedrijf 1] ) waarin we duidelijk maken dat het een oplichter is. Het aanbod op de site is namelijk nep of zonder toestemming gejat van andere sites. Makkelijke handel wel, maar niet helemaal eerlijk. Integendeel: dikke malafide bedoening.
[naam] besluit direct zijn abonnement bij [bedrijf 1] te beëindigen. Maar dat gaat niet zo makkelijk. Het bedrijf is telefonisch niet bereikbaar en op mails en appjes wordt niet gereageerd. Ondanks verschillende pogingen blijft het bedrijf uit Vries maandelijks twintig euro afschrijven van zijn rekening. [naam] raadpleegt weer Google en komt uit bij [bedrijf 2] . "Opzeggen in drie stappen", meldt de site.
Op de homepage van [bedrijf 2] staat een venster waarin [naam] het bedrijf kan opzoeken waar hij vanaf wilt. In dit geval is dat dus [bedrijf 1] . Na het invullen van het eerste veld rolt [naam] in de procedure. Op het scherm verschijnt een algemene opzegbrief die persoonlijk wordt gemaakt door het invullen van een aantal velden, zoals: naam en adres van het bedrijf, en de naam en adres van de afzender.
Na het invullen van deze gegevens rolt [naam] door naar de volgende fase van het stappenplan: "Stap 2: Verstuur mijn opzegging." Dat doet [bedrijf 2] niet gratis. Voor 2,95 euro verstuurt het bedrijf de opzegbrief per reguliere post en voor 11,95 euro wordt de opzegging per aangetekende post verstuurd. Kost wat extra's, maar dan heeft [naam] wel de zekerheid dat het bij [bedrijf 1] aankomt.
[naam] lapt de twaalf euro en wacht in spanning af op wat komen gaat. Maar er komt niet zoveel. Het abonnementsgeld voor [bedrijf 1] wordt doodleuk weer van zijn rekening afgeschreven. Dat zint [naam] niet en hij duikt dieper in [bedrijf 2] . Als hij nog maar net is begonnen met graven, ontdekt [naam] dat hij weer wordt verneukt. En weer door dezelfde dude: [eiser sub 2] uit Vries.
[bedrijf 2] en [bedrijf 1] is hetzelfde bedrijf
[eiser sub 2] is via een wirwar aan B.V.'s eigenaar van [bedrijf 1] . het moederbedrijf van de online makelaar is [eiser sub 1] . uit Vries. En wat blijkt: dat bedrijf is ook eigenaar van [bedrijf 2] . Sterker: [eiser sub 2] is zowel bestuurder van [bedrijf 2] als van [bedrijf 1] . Beide bedrijven zitten zelfs op hetzelfde adres: [straatnaam] in Vries. Daar hebben wij al eens op de stoep gestaan.
Dat doen we destijds vanwege de oplichting met [bedrijf 1] en omdat ze onze vragen niet beantwoorden. Dan maar de oplichters vereren met een bezoekje. Daar zijn ze niet heel happig op. De rolluiken gaan dicht, de deur op slot en de politie wordt gebeld. De vragen die we hebben worden niet beantwoord. Ook de nieuwe vragen die we hebben naar aanleiding van deze ontdekking blijven onbeantwoord.
Jammer. Spijtig. En wat een fuckers. Eerst mensen oplichten met [bedrijf 1] en dan de barmhartige en helpende hand toereiken met [bedrijf 2] en ze daarmee nog een keer verneuken. Ongelooflijk, voor als je bedenkt hoe dat in de praktijk gaat: er komt bij [eiser sub 2] een opzegging binnen bij [bedrijf 2] voor [bedrijf 1] . Dan wordt er een aangetekende brief opgesteld en verstuurd met de uitgaande post.
Een dag later staat de postbode op de stoep. Dingdong. "Ik heb hier een aangetekende brief voor [bedrijf 1] . Kunt u even tekenen voor ontvangst?" Dat doet [eiser sub 2] , waarop de postbode de bevestiging van ontvangst meeneemt om later weer als bewijs aan [bedrijf 2] te overhandigen. Op hetzelfde adres, waarschijnlijk zelfs aan hetzelfde bureau. En de aangetekende brief? Die verdwijnt allicht in de versnipperaar.
Zojuist komt [bedrijf 2] via Facebook Messenger met een reactie: "Om belangenverstrengeling te voorkomen kun je het Premium Account van [bedrijf 1] niet opzeggen via [bedrijf 2] ." Dat is niet waar, althans het klopt wel want [naam] zit nog steeds vast aan zijn abonnement. Maar nergens in het proces wordt gemeld dat [bedrijf 1] opzeggen niet mogelijk is van [bedrijf 2] . Integendeel, zojuist geprobeerd en gewoon 12 euro aftikken zonder deze melding.
Volgens de advocaat van [bedrijf 1] krijgen mensen, die via [bedrijf 2] hun abonnement bij [bedrijf 1] opzeggen, uiteindelijk een melding dat het onmogelijk is vanwege belangenverstrengeling. Eventueel krijgen klanten hun geld terug. Dat moeten we aannemen als waarheid want dat hebben wij nog niet kunnen controleren. [naam] uit Weesp is een gefingeerde naam om duidelijk te maken hoe de handelswijze in elkaar steekt. Wij hebben het onderzocht naar aanleiding van een binnenkomende klacht.