Canon heeft hiertegen – samengevat – het volgende verweer gevoerd.
Over de vraag of er in het kader van deze heraanbesteding sprake is van een overeenkomst bestaat geen discussie. Er is echter geen sprake van een overgang van een economische eenheid met identiteitsbehoud als bedoeld in de richtlijn. De stelling van Ricoh dat de voor en bij de RAI verrichte werkzaamheden sinds de overdracht van Ricoh aan Canon niet zouden zijn gewijzigd en dat daarmee sprake zou zijn van identiteitsbehoud, is feitelijk en juridisch onjuist. Uit de jurisprudentie van het Hof van Justitie EU volgt dat een economische eenheid niet kan worden gereduceerd tot de activiteit waarmee zij is belast. Het enkele feit dat de vorige en de nieuwe opdrachtnemer dezelfde of vergelijkbare diensten verrichten is onvoldoende om te concluderen dat sprake is van een overgang van een economische eenheid. Bij een arbeidsintensieve activiteit, als waarvan in dit geval sprake is, kan, zonder overdracht van een wezenlijk deel van het personeel, geen sprake zijn van identiteitsbehoud (HvJ EU 20 januari 2011, JAR 2011/57 Clece).
De bij de RAI verrichte activiteiten zijn arbeidsintensief en niet kapitaalintensief. De betreffende werkzaamheden kunnen zonder noemenswaardige activa worden uitgevoerd. Een groot deel van de door Ricoh genoemde activa is niet aan te merken als een hulpmiddel voor het uitvoeren van de werkzaamheden en is daarom niet van belang. De genoemde zaken zijn geen hulpmiddelen waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Nu Canon geen werknemers van Ricoh heeft overgenomen voor het uitvoeren van de werkzaamheden bij de RAI, kan reeds om die reden geen sprake zijn van een overgang van onderneming.
Daar komt bij dat Canon de door Ricoh uitgevoerde werkzaamheden niet ongewijzigd heeft overgenomen. Ricoh was tot 1 januari 2017 verantwoordelijk voor de backoffice werkzaamheden en Penfields Europe B.V. was verantwoordelijk voor de frontoffice werkzaamheden. Canon heeft ook de frontoffice werkzaamheden overgenomen en heeft de back- en frontoffice werkzaamheden geïntegreerd en ondergebracht in één verbouwde ruimte in het RAI Business Centre. De oude backoffice locatie wordt nu door de RAI voor andere activiteiten gebruikt. De activiteiten die Canon uitvoert voor de RAI zijn geenszins te vergelijken met de activiteiten die Ricoh uitvoerde. Het takenpakket is uitgebreider en de werkzaamheden worden door Canon op geheel andere wijze, op andere locaties en met andere systemen en apparatuur, verricht.
Omdat sprake is van een arbeidsintensieve activiteit en er geen personeel is overgenomen, waardoor geen sprake kan zijn van overgang van onderneming, hoeft aan een toetsing van de Spijkerscriteria niet te worden toegekomen. Wanneer niettemin naar de Spijkers-criteria zou worden gekeken wijst slechts één van de zeven criteria op overgang van onderneming, namelijk dat er geen sprake is geweest van een onderbreking van de activiteiten.
Verder kan er geen overgang van onderneming worden aangenomen enkel omdat er geen brancheafspraken zijn. Brancheafspraken in bijvoorbeeld de schoonmaak zijn juist gemaakt omdat de genoemde sectoren arbeidsintensief zijn, waardoor zonder overname van personeel geen sprake is van overgang van onderneming. De brancheafspraken houden dan ook een verplichting in om bij een contractwissel een deel van het personeel over te nemen. Zonder brancheafspraken zou daartoe in de genoemde sectoren geen verplichting bestaan.
Canon interpreteert het rapport van de Stichting van 16 december 2016 anders dan Ricoh. De Stichting erkent in haar rapport juist dat naar de stand van de huidige wetgeving een aanbesteding niet automatisch onder de reikwijdte van de Wet overgang van onderneming valt.
Voor wat betreft de door Ricoh gevorderde schadevergoeding op grond van artikel 6:162 BW geldt dat niet aan het relativiteitsvereiste is voldaan. De regelgeving over overgang van onderneming strekt ter bescherming van de belangen van werknemers en niet ter bescherming van de belangen van vervreemders.