2.5.
Op 19 december 2017 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen [verzoekster] , [D] en [E] (P&O consultant). In het verslag van dit gesprek is, onder andere, het volgende opgenomen (productie 59 van [verzoekster] ):
“Nadat [verzoekster] vorig jaar met stress gerelateerde klachten afwezig is geweest, is ze in maart/april
gestart met haar re-integratie en is op 10 juli door de bedrijfsarts aangegeven dat ze haar
werkzaamheden weer volledig kon hervatten. In de loop van het afgelopen halfjaar heeft [verzoekster]
een groot deel van haar werkzaamheden weer opgepakt. Aanleiding voor het gesprek op
19 december is dat [verzoekster] sinds 22 november ziek thuis is vanwege stress gerelateerde klachten.
In het gesprek geeft [verzoekster] aan dat de aanleiding van de stress gerelateerde klachten voor een
groot deel ligt aan de samenwerking in het accountmanagement team. [verzoekster] geeft aan dat vooral
de relatie met één collega niet goed loopt. [verzoekster] ervaart het gedrag van de betreffende collega als
intimiderend en schofferend en geeft aan dat ze zich daardoor niet veilig voelt. [verzoekster] geeft ook aan
zich onvoldoende gehoord te voelen door haar leidinggevende. [D] geeft aan dat vervelend te
vinden en zich daarvan niet bewust te zijn.
[D] geeft aan dat hij dat gedrag van de betreffende collega in het afgelopen jaar niet zelf heeft
kunnen constateren. [D] geeft ook aan dat andere collega's ook feedback/gesprekken met [verzoekster]
hebben gevoerd en constateert dat er spanningen in het team zijn die de samenwerking binnen het
team negatief beïnvloeden en ook geleid hebben tot ziekmelding van een andere collega uit het
team.
[D] geeft aan dat er tussen de vier teamcollega’s al vaker gesprekken hebben plaatsgevonden om de onderlinge samenwerking te bespreken en stelt de vraag of er nog voldoende wederzijds vertrouwen is in het team. (…)
[E] stelt de vraag of [verzoekster] open zou staan voor een andere plek? [verzoekster] geeft aan dat dit de beste oplossing is. (…). Ze wil graag op zoek naar een andere werkplek. Het geeft opluchting om tot deze conclusie te komen.
Voor nu spreken we af dat we in januari een vervolggesprek plannen waarin we de vervolgstappen bespreken. Wel zullen we alvast nadenken hoe dit vervolgtraject er uit zou kunnen zien.”
2.17.
Er heeft een arbeidsdeskundig onderzoek plaatsgevonden op 6 oktober 2020. In het definitieve rapport van 17 december 2020 is onder meer het volgende opgenomen:
“2 Conclusies:
- Werknemer is momenteel niet in staat om het eigen werk als Projectleider in volle omvang te verrichten bij de eigen werkgever.
- Het eigen werk is op dit moment ook niet passend te maken bij de eigen werkgever.
- Er zijn intern twee andere passende functies te benoemen. In beschouwing 3 zijn deze interne functies verder uitgewerkt. Er dient een intern mobiliteitstraject/herplaatsingstraject te worden gestart.
- Werknemer is in staat ander passend werk elders te verrichten. Naast het intern
herplaatsingsonderzoek naar een andere functie bij de eigen werkgever, dient er ook een re-
integratietraject spoor 2 te worden opgestart.
(…)
B Arbeidsdeskundige beschouwing
(…)
Bj het zoeken naar andere passende arbeid wordt gekeken naar bestaande functies binnen het
functiegebouw van de gehele organisatie. Vanuit de Wet Verbetering Poortwachter en het
Beoordelingskader re-integratie inspanningen wordt daarbij in eerste instantie gekeken naar alle
voorkomende functies in de eigen functie/salarisgroep en 1 tot 2 niveaus daaronder. Hiermee wordt beoogd een al te fors verlies aan inkomen bij interne herplaatsing te voorkomen (en daarmee het ontstaan van recht op uitkering bij een loonverlies van meer dan 35%).
(…)
Er zijn binnen Fontys Hogescholen twee functies (zie geel gearceerde functies in de bijlage) die als doel van de re-integratie kunnen worden gesteld, waarbij echter dient te worden opgemerkt dat dit doelbanen zijn. Dit zijn de volgende twee functies:
2.22.
Er heeft opnieuw een arbeidsdeskundig onderzoek plaatsgevonden op 6 juli 2021. In het definitieve rapport van 3 september 2021 is onder meer het volgende opgenomen:
“2
Conclusies:
- Werknemer is op basis van haar actuele belastbaarheid nog steeds niet in staat te achten om het eigen werk als Projectleider te verrichten.
- Het eigen werk is ook niet passend te maken bij de eigen werkgever.
- De organisatie heeft een herinrichting doorgemaakt, hetgeen nu in praktijk vormgegeven wordt. Diverse functies en/of rollen zijn of zullen komen te vervallen of krijgen een andere inhoud. Alle medewerkers binnen de dienst IT dienen een voorkeur voor een betreffende rol aan te geven. Het doel van de re-integratie van werknemer wordt daardoor gericht op de rol van Scrummaster.
- Vanuit de herinrichting is bovengenoemde rol als passend te beschouwen. Deze kan naast de andere 2 functies die in het voorgaande arbeidsdeskundig onderzoek al als passend werden beschouwd, als re-integratiedoel worden gesteld.
- Werknemer is in staat ander passend werk elders te verrichten. Het reeds opgestarte spoor 2 traject, gericht op het vinden van passend werk elders, dient te worden voortgezet. Dit traject dient naast de re-integratieactiviteiten bij de eigen werkgever plaats te vinden. Een tweesporenbeleid dient vervolgd te worden.
(…)
A.2.4 Actuele belastbaarheid
Op 17 mei 2021 vond onderzoek plaats door de bedrijfsarts, mevrouw [G] . De bedrijfsarts stelde de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op en concludeerde hiermee dat er benutbare mogelijkheden bestaan, ook wel dat er kansen zijn op het verrichten van enige vorm van arbeid. Dit overzicht is bedoeld als handvat bij de re-integratie en de kansen op werkhervatting te benoemen voor werknemer.
Werknemer is in hoofdzaak beperkt ten aanzien van:
I Persoonlijk functioneren
- Specifieke voorwaarden voor het persoonlijk functioneren in arbeid (is het functioneren in arbeid door de genoemde beperkingen, of het daarop gerichte compensatiegedrag, afhankelijk van specifieke voorwaarden?)
o aangewezen op werk waarbij hij niet wordt afgeleid door activiteiten van anderen
o aangewezen op een voorspelbare werksituatie, kan niet flexibel inspelen op sterk wisselende uitvoeringsomstandigheden en/of taakinhoud
o aangewezen op een werksituatie zonder veelvuldige storingen en onderbrekingen
o aangewezen op werk zonder veelvuldige deadlines of productiepieken
- Omgaan met conflicten
o beperkt, kan een conflict met agressieve of onredelijke mensen uitsluitend in telefonisch of schriftelijk contact hanteren
- Specifieke voorwaarden voor het sociaal functioneren in arbeid (is het sociaal functioneren in arbeid door de genoemde beperkingen, of het daarop gerichte compensatiegedrag, afhankelijk van specifieke voorwaarden?)
o aangewezen op werk dat geen leidinggevende aspecten bevat
(..)
B
Arbeidsdeskundige beschouwing
(…)
3. Kan werknemer ander passend werk bij de eigen werkgever verrichten?
(…)
Nar aanleiding van de herinrichting van de organisatie zijn diverse functies/ rollen gewijzigd, vervallen of ontstaan. Samen met werknemer en werkgever werden de re-integratiemogelijkheden in deze rollen besproken.
Op basis van de toelichting van werknemer en werkgever werd geconcludeerd dat de functie/ rol van
Scrummaster het beste past bij de competenties en werkervaring van werknemer. Maar ook bij haar
actuele belastbaarheid en het nog te verwachten herstel dat zij de komende maanden zal doormaken.
Van werkgever werd informatie ontvangen met betrekking tot de functie van Scrummaster en Agile
coach.
De Scrummaster creëert een prestatiegericht zelfregulerend en dynamisch team dat obstakels voor de
ontwikkelvooruitgang zelfstandig overkomt. Hij/ zij stuurt het team door toepassing van het Agile proces, resulterend in een geoptimaliseerde voortgang via continue verbeteringen. Faciliteert de teamdoelen en ondersteunt de samenwerking met andere teams. De scrummaster is verantwoordelijk voor Scrum events en is continu bezig met verbetering en effectiviteit van het team. Het is een coachende rol, gericht op de samenwerking van een team.
De werkzaamheden bestaan o.a. uit:
-Helpt het team met verbeteringen en het nemen van hun verantwoordelijkheden tijdens het opzetten
van Agile waarden, principes en werkwijzen.
-Ondersteunt de producteigenaar met het beheer van eventuele achterstanden.
-Past teambuilding technieken toe ter verhoging van de prestaties.
-Stimuleert continue 'leren en beroepsontwikkeling' van de teamleden.
-Waarborgt continue kwaliteitsverbetering.
-Ondersteun de zelf gedefinieerde processen en regels binnen het team.
-Faciliteert, waar nodig, team/scrum events
Ik acht de functie van Scrummaster passend voor werknemer. De functie/ rol is qua inhoud voorspelbaar; wie, wat, wanneer. Het betreft geen leidinggevende, maar een coachende rol. Er i sprake van deadlines, maar deze zijn, op basis van het Agileproces, voorspelbaar en manage baar. Conflictsituaties kunnen in het team en tussen teamleden ontstaan. Deze hoeven niet door de Scrummaster te worden opgelost. De Scrummaster benoemt wat hij/zij ziet (dreigende conflictsituatie) en coacht het team in het oplossen daarvan. De verantwoordelijkheid ligt bij de teamleden/ producteigenaar en/of Agile coach.
De functie van Agile coach past qua opleiding, competenties en werkervaring bij werknemer, echter op dit moment nog niet bij haar belastbaarheid. De functie van Agile coach betreft een overstijgende
functie/ rol met veel meer leidinggevende aspecten. De Agile coach geeft functioneel leiding aan de
Scrummaster(s) en producteigenaren. De Agile cultuur dient verder ontwikkelt en geïmplementeerd te worden in de organisatie. De Agile coach verzorgt diverse Agile-trainingen en opleidingen en is
verantwoordelijk voor de implementatie van het gedachtengoed.
Werknemer gaf aan dat zij qua belastbaarheid zover is om deze rol als ontwikkeldoel te zien. Zij sprak wel haar wens uit om daar in de toekomst naar toe te groeien. Indien de belastbaarheid van werknemer verbeterd, kan mogelijk het moment ontstaan dat ook deze functie als passend beschouwd zou kunnen worden. Een herbeoordeling van het arbeidsdeskundig onderzoek of plaatsingsonderzoek kan te zijner tijd en op basis van een actuele belastbaarheid (actuele FML) worden ingezet om de
verplaatsingsmogelijkheden in die functie verder te onderzoeken.
Op basis van deze arbeidsdeskundige herbeoordeling luidt het advies om de rol van Scrummaster toe te voegen aan het interne mobiliteitstraject van werknemer. Het advies aan werknemer en werkgever om de verplaatsingsmogelijkheden in deze functie, al dan niet in het kader van het VIVA-traject, verder te onderzoeken, alsmede de mogelijkheden in terugkeer in het eigen werk te blijven onderzoeken.”
2.26.
In het kader van de herinrichting van de Dienst IT heeft [verzoekster] aangegeven dat zij een voorkeur heeft voor de rol van Scrummaster. Er waren na de herinrichting vacatures voor de rol van Scrummaster. Bij brief van 27 september 2021 heeft Fontys echter aan [verzoekster] medegedeeld dat zij vanwege haar huidige medische beperkingen niet de rol van Scrummaster kreeg toegekend, maar de functie van Service support medewerker.
Het functieniveau van Service support medewerker is bepaald op functieschaal 8. Het functieniveau van Projectleider 1 is bepaald op functieschaal 11. [verzoekster] heeft naar aanleiding van de toegekende functie een bezwaarschrift ingediend bij de FIVA Bezwarencommissie van Fontys.
Bij besluit van 18 oktober 2021 heeft de FIVA Bezwarencommissie het volgende geoordeeld:
“Als bezwarencommissie hebben wij onderzocht of het proces van matching/toewijzing op de juiste wijze is verlopen, dit conform het matchingsproces zoals dat is gecommuniceerd naar de DMR en de medewerkers van Dienst IT.
De commissie merkt op dat het re-integratieproces dat lopende is, zoals blijkt uit uw bezwaar, invloed heeft op het matchingsproces. Uw toegekende functie in schaal 8 is drie schalen lager en is daarmee niet conform de procedure.
De huidige toekenning kan dan ook geen structureel karakter hebben. Als commissie willen en kunnen wij niet op de stoel van de casemanager en bedrijfsarts zitten om te bepalen wat op dit moment het beste is voor een medewerker inzake het komen tot duurzaam en volledig herstel.
Als commissie zijn wij van mening dat op het moment van herstel er opnieuw gekeken dient te worden naar een rol die maximaal 2 schalen lager ligt en indien mogelijk aansluit bij uw
opgegeven voorkeur.
Concluderend, als bezwarencommissie hebben wij uw bezwaar beoordeeld en komen tot de
conclusie dat ondanks het proces van matching/toewijzing nu niet op de juiste wijze is gevolgd het besluit op dit moment niet hoeft te worden herzien.”
2.33.
Er heeft een arbeidsdeskundig onderzoek in bezwaar plaatsgevonden. In het rapport van 31 januari 2023 is het volgende opgenomen:
“3 Voorgeschiedenis
Mevrouw [verzoekster] is sinds 1998, laatstelijk als projectleider voor 35,86 uur per week, in dienst bij Stichting Fontys. Zij meldde zich op 25 november 2019 ziek. UWV ontvangt haar aanvraag WIA en begeleidend re-integratieverslag.
Arbeidsdeskundige [I] toetst op basis van genoemd verslag eerst of er een bevredigend resultaat is bereikt. In zijn rapportage van 16 december 2021 stelt hij vast dat de werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht. Op verzoek van afdeling Bezwaar en Beroep heeft hij op 16 december 2022 aanvullend gerapporteerd.
Arbeidsdeskundige [I] is van mening dat de werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht omdat mevrouw [verzoekster] niet in staat was om haar eigen werk te verrichten. Zij was wel met een opbouw schema voor 25 uur per week werkzaam in passende werkzaamheden. Er is sprake van een (gedeeltelijke) werkhervatting die min of meer aansluit bij de resterende functionele mogelijkheden van de werkneemster. De verzekeringsarts geeft aan dat de mogelijkheden van mevrouw [verzoekster] adequaat zijn ingeschat. Bij verder herstel blijft men actief kijken naar de mogelijkheden in spoor een en twee.
Op 15 december 2021 heeft hij telefonisch contact gehad met de werkgever, de heer [H] . Hij gaf aan dat de functie van scrummaster die in de arbeidsdeskundige rapportage van 3 september 2021 als passend werd beschouwd, niet aan mevrouw [verzoekster] is aangeboden omdat haar ervaring in deze rol niet te vergelijken is met de rol die Fontys midden in de reorganisatie vraagt. De rol en ervaring van mevrouw [verzoekster] als projectleider was vooral inhoudelijk en dat was in de nieuwe functie niet de focus. De omschrijving van de rol van scrummaster zoals in de arbeidsdeskundige rapportage van 3 september 2021 is opgenomen, is niet helemaal juist. Mede daarom en om mevrouw [verzoekster] te beschermen heeft werkgever voorgesteld eerst verder te re-integreren in een
inhoudelijke functie bij de service desk. Dit zou tijdelijk, totdat mevrouw [verzoekster] voldoende hersteld zou zijn. Dan pas zou onderzocht worden of een rol van scrum master of een andere functie passend zou zijn.
De heer [H] gaf verder aan dat mevrouw [verzoekster] geplaatst zou gaan worden in de functie van servicemedewerker. Dit is de functie waarin zij werkzaam was in het kader van re-integratie. Na voldoende herstel worden de mogelijkheden binnen de organisatie op haar eigen niveau beoordeeld. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat zij voldoende hersteld. Dit is een functie die drie niveaus onder haar eigenlijk niveau ligt. Hetgeen voor haar niet acceptabel is.
(…)
5 Heroverweging
(…)
Het bezwaar van mevrouw [verzoekster] dat haar werkgever onvoldoende heeft gedaan om haar te re-integreren wordt, voor zover het vlak van de arbeidskundige beoordeling ligt, gegrond geacht. Er zijn arbeidskundigegronden om tot een ander oordeel te komen dan arbeidsdeskundige [I] .
Hiervoor zijn de volgende zaken overwogen.
Ik overweeg het navolgende. Ik volg de beoordeling van arbeidsdeskundige [I] dat de re-integratie-inspanningen van de werkgever in spoor 1 voldoende zijn niet. Uit het dossier blijkt namelijk dat de werkgever een adequaat onderzoek naar de mogelijkheden binnen de eigen organisatie heeft verricht. De werkgever heeft een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren door arbeidsdeskundige de heer [J] (Advize). Hij heeft op 17 december 2020 en 3 september 2021 gerapporteerd. Hij stelt in zijn rapportage van 3 september 2021 vast dat voor mevrouw [verzoekster] naast eerder vastgestelde passende functies (FIN beheerder en server- en applicatiebeheerder) ook de functie van scrummaster passend is. Zowel de werkgever als mevrouw [verzoekster] hebben op deze rapportage gereageerd. Dat de werkgever vervolgens aanvoert dat de functie van scrummaster niet passend is kan ik daarom ook niet volgen. Dat blijkt namelijk niet uit de
rapportage van de arbeidsdeskundige. Daarnaast heeft de werkgever nadien ook niet inzichtelijk gemaakt dat de functie-eisen voor deze functie gewijzigd zijn. Het is aan de werkgever om dit inzichtelijk te maken.
Opvallend hier is wel dat de arbeidsdeskundige rapportage op 3 september 2021 is opgesteld en dat op 21 september 2021 de teamindeling in de nieuwe organisatie bekend is gemaakt. Op dat moment zijn in ieder geval nog twee vacatures voor scrummaster niet ingevuld. Mevrouw [verzoekster] wordt echter in deze functie niet geplaatst.
In de rapportage van 16 december 2022 van arbeidsdeskundige [I] wordt aangegeven dat de werkgever tevens heeft aangevoerd dat de rol en ervaring van mevrouw [verzoekster] als projectleider vooral inhoudelijk was en dat was in de nieuwe functie van scrummaster niet de focus. Tevens wordt vermeld dat de omschrijving van de rol van scrummaster zoals in de arbeidsdeskundige rapportage van 3 september 2021 is opgenomen niet helemaal juist is. Ik merk hierbij op dat uit de arbeidsdeskundige rapport van 3 september 2021 duidelijk is geworden dat het eigen werk van projectleider niet passend is en niet passend te maken is. Doel van dit onderzoek was juist om in kaart te brengen of er andere passende mogelijkheden binnen de eigen organisatie zijn. Uit het gesprek met werknemer en werkgever is naar voren gekomen dat de functie van scrummaster het meest passend is omdat deze functie goed aansluit bij de competenties en ervaring van mevrouw [verzoekster] . Tevens wordt in de rapportage vermeld dat als iemand deze rol krijgt in een zogenaamde 'kraamkamer' wordt geplaatst zodat die zich kan ontwikkelen in de nieuwe rol. Waarom nu door de werkgever wordt beweerd dat deze functie voor mevrouw [verzoekster] niet passend is, is uit het re-integratieverslag niet duidelijk. Ook in de arbeidsdeskundig rapportage van 3 september 2021 wordt namelijk beschreven dat het een coachende rol gericht op de samenwerking van team betreft. Het is mij daarom niet duidelijk waarom een functie die zowel door de werkgever als werknemer en de arbeidsdeskundige als passend wordt beschouwd niet eens drie weken later, bij de teamindeling van de nieuwe organisatie op 21 september 2022, door de werkgever als niet passend wordt beschouwd. Nogmaals het is aan de werkgever om inzichtelijk te maken dat er bij de eigen werkgever geen passende mogelijkheden zijn. Dat is hier niet gebeurd.”