Als enerzijds gesteld en anderzijds erkend, dan wel niet of onvoldoende gemotiveerd weersproken, alsmede op grond van de in zoverre niet weersproken inhoud van de producties, staat tussen partijen het volgende vast.
2.3
In de maand april 2013 hebben partijen de volgende e-mails naar elkaar verstuurd:
Op 4 april 2013 om 11:13 uur van [eiseres] aan de directeur van EuroCollege dhr. [W.] (hierna: [W.]):
“(…) Er zijn wel nog vragen. Wat houdt jouw voorstel concreet in? Hoe had je het gedacht: Krijg ik dan nu een contract van 1 augustus 2013 tot 1 augustus 2014 volgend jaar? Werk ik in de drie maanden waarvoor ik geen contract heb? Of wil je me alleen nog maar contracten geven van 9 maanden? Of heb je een ander idee en zo ja welk? (…)”
Op 4 april 2013 om 11:18 uur van [W.] aan [eiseres]:
“(…) Kijk. Je contract loopt 1/5 af. Als je nu 3 maanden geen contract hebt. Kun je per 1/8 weer een 12 maand contract krijgen. Dat mogen we dan weer 3x doen.
Het idee is niet dat je de komende maanden gratis werkt. Je hebt recht op vakantiedagen. Daarnaast zal je ongetwijfeld werk verzetten. Ik stel voor dat we die 3 maanden tot 1/8, deels per 30/4 aan je overmaken en deels per 1/8.
Je gaat er dus niet op achteruit. wat vind je?(…)”
Op 9 april 2013 om 17:10 uur van [eiseres] aan [W.]:
“(…) Uiteraard had ik het liever anders gezien, maar als het niet anders kan, dan moet het maar zo.
Een paar praktische punten:
Timing betaling:
Ik zou liever niet 3 maanden zonder inkomen zitten, dus ik zou ‘het gat mei, juni, juli’ graag met het salaris van april overbrugd zien. Dan loopt het vanaf het salaris vanaf 1 augustus weer normaal.
Timing vakantie: I.v.m. de planning van de vakantie van mijn echtgenoot zou ik liever de maanden juli-september wegblijven, dan de maanden mei-juli; dat komt ook wat betreft werkbelasting op school ook veel beter uit. Ik stel dus voor dat ik de maand mei en juni doorwerk zonder arbeidsovereenkomst, en dan tot 1 oktober wegblijf.”
Op 10 april 2013 om 08:39 uur van [W.] aan [eiseres]:
“Peter heeft mij geadviseerd het toch anders te regelen. De constructie die ik voorstelde schijnt juridisch niet te kunnen.
Om het sluitend te krijgen zou je 3 maanden en 1 dag niet voor EC mogen werken. Immers een contract vrije periode waarin een staflid toch werkverzet kan in geval van ziekte of anderszins gevolgen hebben voor een bedrijf. (…)”
Op 18 april 2013 om 08:54 uur van [eiseres] aan de adjunct directeur van EuroCollege dhr. [P.]
“(…) Met [W.] sprak ik dinsdag over de constructie die jullie hadden bedacht, waarbij mijn huidige, tot 1 mei 2013 lopende, arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht zou worden vervangen. In verband met de drukte van mijn werk gedurende de schoolperiode en omdat ik [M.] moet ‘waarnemen’ gedurende de maand juni zou het het beste zijn om het vervangende arbeidscontract te laten lopen tot 1 juli a.s.
Daarna zou ik formeel de maanden juli, augustus, september en de eerste week van drie oktober ‘de wei in’ worden gestuurd. Vanaf de tweede week van oktober zou ik dan weer in dienst treden, en een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen, voor een jaar neem ik aan; waarna weer twee nieuwe overeenkomsten voor een jaar ieder mogelijk zijn. Die drie maanden en een week ‘afwezigheid’ zouden financieel worden gecompenseerd in de zin, dat ik over 2013 een salaris zou hebben ontvangen alsof ik het gehele jaar in dienst was geweest.
Ik heb [W.] toen hij dat vroeg, gezegd dat ik niet echt blij ben met dit soort constructies, maar als er geen alternatief is, dan zo. [W.] heeft me duidelijk gemaakt dat het om een maatregel gaat ten behoeve van de financiële flexibiliteit van de school. Hoe dan ook, ik blijf het werken voor EuroCollege erg leuk vinden.
Over de uitwerking van dit idee praten wij straks. Omdat dit alles voor mij erg onbekend terrein is, een paar vragen ter voorbereiding op ons gesprek.
1. Ik heb nog vakantiedagen open staan, en zal de maand juni meer uren werken om [M.] te vervangen. [W.] heeft me gezegd dat dat kan worden uitbetaald, maar zou ik ze ook kunnen meenemen naar de nieuwe arbeidsovereenkomst als ik dat zou willen?
2. Ik wil de maanden ‘in de wei’ niet zelf financieren. Hoe zou je dat willen doen: een extra ‘super-salaris’ over juni 2013 betalen, of een betaling per maand over de maanden juli, augustus en september 2013, en dan een vol maandsalaris over oktober?
3. Als EuroCollege zou besluiten de arbeidsovereenkomst van oktober 2013, of een volgende niet te verlengen, word ik werkloos. Welk effect zou jullie constructie hebben op mijn recht op een werkloosheidsuitkering?