2 Tenlastelegging
Verdachte wordt – kort gezegd – verweten dat hij:
feit 1 primair en subsidiair:
op 12 september 2022 te Amsterdam, al dan niet samen met een ander of anderen, door middel van oplichting goederen van [slachtoffer 1] afhandig heeft gemaakt (primair), dan wel een poging daartoe heeft ondernomen (subsidiair);
feit 2:
op 12 september 2022 te Amsterdam goederen heeft weggenomen toebehorende aan [slachtoffer 2] ;
feit 3:
op 14 september 2022 te Amsterdam, al dan niet samen met een ander of anderen, door middel van oplichting goederen van [slachtoffer 3] afhandig heeft gemaakt;
feit 4:
op 15 september 2022 te Amsterdam, al dan niet samen met een ander of anderen, door middel van oplichting goederen van [slachtoffer 4] afhandig heeft gemaakt;
feit 5:
op 30 december 2022 te Amsterdam, al dan niet samen met een ander of anderen, zich heeft schuldig gemaakt aan diefstal, door geldbedragen op te nemen met een creditcard op naam van 365 Capital Management B.V., met bijbehorende pincode, waartoe hij niet gerechtigd was, tot een bedrag van € 8.350,50;
feit 6:
in de periode van 18 oktober 2022 tot en met 4 november 2022, al dan niet samen met een ander of anderen, zich heeft schuldig gemaakt aan diefstal, door gebruik te maken van bankpassen op naam van Hiscox Benelux Sa, met bijbehorende pincode, waartoe hij niet gerechtigd was, tot een bedrag van € 87.629,60.
De volledige tenlastelegging is opgenomen in bijlage 1, die aan dit vonnis is gehecht en geldt als hier ingevoegd.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten staan, zijn deze verbeterd. Verdachte is hierdoor niet in de verdediging geschaad.
4 Bewezenverklaring
De rechtbank acht op grond van de in bijlage 2 opgenomen bewijsmiddelen bewezen dat verdachte:
ten aanzien van het onder 1 subsidiair tenlastegelegde:
op 12 september 2022 te Amsterdam, ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om tezamen en in vereniging met anderen, met het oogmerk om zich wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en een valse hoedanigheid en door een samenweefsel van verdichtsels, [slachtoffer 1] te bewegen tot de afgifte van enig goed, te weten een bankpas en sieraden,
- voornoemde [slachtoffer 1] heeft gebeld en
- zich heeft voorgedaan als een medewerker van de politie en
- voornoemde [slachtoffer 1] heeft verteld dat haar sieraden onderzocht moesten worden voor een politieonderzoek en
- voornoemde [slachtoffer 1] heeft verteld dat zij haar sieraden en pinpas moest verzamelen en
- vervolgens naar de woning van voornoemde [slachtoffer 1] is gegaan en de woning te hebben heeft betreden en
- voornoemde [slachtoffer 1] naar haar pincode heeft gevraagd en
- voornoemde [slachtoffer 1] naar de voornoemde goederen heeft gevraagd,
terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;
ten aanzien van het onder 2 tenlastegelegde:
op 12 september 2022 te Amsterdam, een portemonnee en een laptop en cameralenzen en een cameratas en een camera en een zonnebril en een horloge en een telefoon en earpods, die aan [slachtoffer 2] toebehoorden, heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
ten aanzien van het onder 3 tenlastegelegde:
op 14 september 2022 te Amsterdam, tezamen en in vereniging anderen, met het oogmerk om zich wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en van een valse hoedanigheid en door een samenweefsel van verdichtsels, [slachtoffer 3] heeft bewogen tot de afgifte van enig goed, te weten sieraden, door
- voornoemde [slachtoffer 3] te bellen en
- zich voor te doen als een medewerker van de politie en
- voornoemde [slachtoffer 3] te vertellen dat haar sieraden getaxeerd moesten worden voor een politieonderzoek en
- voornoemde [slachtoffer 3] te vertellen dat zij haar sieraden en pinpas moest verzamelen en
- voornoemde [slachtoffer 3] naar haar pincode te vragen en
- naar de woning van voornoemde [slachtoffer 3] te gaan en
- het doosje met sieraden te pakken en vervolgens te verdwijnen;
ten aanzien van het onder 4 tenlastegelegde:
op 15 september 2022 te Amsterdam, tezamen en in vereniging anderen, met het oogmerk om zich wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en van een valse hoedanigheid en door een samenweefsel van verdichtsels, [slachtoffer 4] heeft bewogen tot de afgifte van enig goed, te weten sieraden door
- voornoemde [slachtoffer 4] te bellen en
- zich voor te doen als een medewerker van de politie en
- voornoemde [slachtoffer 4] te vertellen dat haar sieraden onderzocht moesten worden voor een politieonderzoek en
- voornoemde [slachtoffer 4] te vertellen dat er een politieagent zal langskomen om foto's te maken van haar sieraden en
- vervolgens naar de woning van voornoemde [slachtoffer 4] te gaan en de woning van [slachtoffer 4] te betreden en
- foto's te maken van de sieraden en
- sieraden mee te nemen;
ten aanzien van het onder 5 tenlastegelegde:
op 30 december 2022 te Amsterdam, tezamen en in vereniging met anderen, geldbedragen (totaal 2.000 euro), die aan 365 Capital Management B.V. of International Card Services B.V. toebehoorden, heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte die weg te nemen goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van een valse sleutel, door onbevoegd gebruik te maken van een creditcard en van een bijbehorende pincode, toebehorende aan voornoemde 365 Capital Management B.V. of International Card Services;
ten aanzien van het onder 6 tenlastegelegde:
op tijdstippen in de periode van 18 oktober 2022 tot en met 4 november 2022 te Amsterdam, tezamen en in vereniging met anderen, geldbedragen (totaal 87.629,60 euro), die aan Hiscox Benelux SA of ABN Amro toebehoorden heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte die weg te nemen goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van valse sleutel door (onbevoegd) gebruik te maken van bankpassen en van een bijbehorende pincode, toebehorende aan voornoemde Hiscox Benelux SA of ABN Amro.
9 Beslissing
De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.
Verklaart het onder 1 primair tenlastegelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij.
Verklaart bewezen dat verdachte het onder 1 subsidiair, 2, 3, 4, 5 en 6 tenlastegelegde heeft begaan zoals hiervoor in rubriek 4 is vermeld.
Verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hiervoor is bewezen verklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.
Het bewezenverklaarde levert op:
ten aanzien van het onder 1 subsidiair bewezenverklaarde:
medeplegen van poging tot oplichting;
ten aanzien van het onder 2 bewezenverklaarde:
diefstal;
ten aanzien van het onder 3 en 4 bewezenverklaarde:
telkens: medeplegen van oplichting;
ten aanzien van het onder 5 en 6 bewezenverklaarde:
telkens: diefstal door twee of meer verenigde personen, waarbij de schuldige het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van valse sleutels.
Verklaart het bewezene strafbaar.
Verklaart verdachte, [verdachte], daarvoor strafbaar.
Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 19 (negentien) maanden.
Beveelt dat de tijd die door veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van die straf in mindering gebracht zal worden.
Bepaalt dat een gedeelte, groot 12 (twaalf) maanden, van deze gevangenisstraf niet ten uitvoer gelegd zal worden, tenzij later anders wordt bevolen.
Stelt daarbij een proeftijd van 3 (drie) jaren vast.
De tenuitvoerlegging kan worden bevolen als de veroordeelde zich voor het einde van de proeftijd schuldig maakt aan een strafbaar feit.
De tenuitvoerlegging kan ook worden bevolen als de veroordeelde gedurende de proeftijd niet aan de hierna vermelde bijzondere voorwaarden voldoet.
Stelt als bijzondere voorwaarden:
Meldplicht bij reclassering
Veroordeelde meldt zich op afspraken met de reclassering, zo vaak en zolang de reclassering dat nodig vindt. De toezichthouder neemt contact met veroordeelde op voor de eerstvolgende afspraak.
Gedragsinterventie cognitieve vaardigheden
Veroordeelde neemt actief deel aan de gedragsinterventie CoVa-plus of een andere gedragsinterventie die gericht is op cognitieve vaardigheden. De reclassering bepaalt welke training het precies wordt. Veroordeelde houdt zich aan de afspraken en aanwijzingen van de trainer/begeleider.
Begeleid wonen of maatschappelijke opvang
Veroordeelde verblijft in Vast en Verder van Leger des Heils of een andere instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering. Hij zal instemmen met het uitwisselen van informatie met de reclassering. Het verblijf duurt zo lang de reclassering nodig vindt. Veroordeelde zal niet wisselen van huisvesting en adres zonder vooraf toestemming te hebben gekregen van de reclassering. Veroordeelde zal niet zonder vooraf toestemming te hebben gevraagd aan de reclassering ergens anders slapen of logeren. Veroordeelde houdt zich aan de huisregels, afspraken en het dagprogramma dat de instelling in overleg met de reclassering voor hem heeft opgesteld.
Drugs- en of alcoholverbod
Veroordeelde drinkt geen alcohol en gebruikt geen harddrugs en werkt mee aan controle op dit verbod. De controle gebeurt met urineonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak veroordeelde wordt gecontroleerd. Het is veroordeelde toegestaan softdrugs (cannabis) te gebruiken, zolang hij hier openheid van zaken over geeft, dit het nakomen van de andere bijzondere voorwaarden niet in de weg staat en hij zich ook hier op laat controleren middels urineonderzoek.
Contactverbod
Veroordeelde heeft of zoekt op geen enkele wijze - direct of indirect - contact met [medeverdachte] , geboren op 5 [geboortedatum] , zolang het Openbaar Ministerie dit verbod nodig vindt.
Locatiegebod (met elektronische monitoring)
Veroordeelde is op vooraf vastgestelde tijdstippen aanwezig op het verblijfadres. De reclassering stelt de precieze tijdstippen vast, in overleg met veroordeelde en mede afhankelijk van de dagbesteding. Veroordeelde hoeft op doordeweekse dagen met dagbesteding maximaal een aaneengesloten blok van 13 uur niet op het verblijfsadres aanwezig te zijn. Op dagen zonder opleiding, (vrijwilligers)werk of behandeling heeft veroordeelde recht op 2 uur aaneengesloten vrij te bestreden. In de weekenden heeft veroordeelde een aaneengesloten blok van 6 uur per dag vrij te besteden. Veroordeelde werkt mee aan elektronische monitoring op dit locatiegebod. Het huidige verblijfadres is [adres] . Een ander adres voor het locatiegebod is alleen mogelijk als de reclassering daarvoor toestemming geeft.
Veroordeelde gaat niet naar het buitenland zonder toestemming van de reclassering, omdat het voor de elektronische monitoring nodig is dat veroordeelde in Nederland blijft. Het Openbaar Ministerie kan op verzoek van de reclassering de genoemde bloktijden veranderen of het locatiegebod laten vervallen. De aansluiting van het elektronische monitoringmiddel heeft reeds plaatsgevonden.
Dagbesteding
Veroordeelde houdt zich aan het weekschema dat door de reclassering wordt opgesteld en spant zich in voor het verkrijgen en behouden van (on)betaald werk. Veroordeelde houdt zich aan afspraken met Werkdag B.V. en geeft de reclassering toestemming te overleggen met zijn werkgever.
Ambulante begeleiding
Veroordeelde werkt mee aan ambulante begeleiding van de buddycoach van Wazzap te Huizen, Amsta Just team of een soortgelijke instelling. De begeleiding richt zich op sociale contacten, praktische zaken, dagelijkse situaties en andere zaken waar veroordeelde tegenaan loopt. Veroordeelde houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen. Hij zal instemmen met uitwisselen van informatie met de reclassering.
Geeft aan de reclassering de opdracht als bedoeld in artikel 14c, zesde lid, van het Wetboek van Strafrecht toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en de veroordeelde ten behoeve daarvan te begeleiden.
Voorwaarden daarbij zijn dat de veroordeelde gedurende de proeftijd
- ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking zal verlenen aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt;
- medewerking verleent aan het reclasseringstoezicht, bedoeld in artikel 14c, zesde lid, van het Wetboek van Strafrecht, daaronder begrepen de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclassering zo vaak en zolang als de reclassering dit noodzakelijk acht.
Veroordeelt verdachte tevens tot een taakstraf van 120 (honderdtwintig) uren, met bevel, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren heeft verricht, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast van 60 (zestig) dagen.
Verklaart International Card Services B.V. niet-ontvankelijk in de vordering.
Bepaalt dat de benadeelde partij en de verdachte ieder de eigen kosten dragen.
Heft op het - geschorste - bevel tot voorlopige hechtenis.
Dit vonnis is gewezen door
mr. D. van den Brink, voorzitter,
mrs. D. Bode en N.T. Arnoldussen, rechters,
in tegenwoordigheid van B. de Hoogh, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 15 november 2023.