2.9.
Op 20 januari 2020 heeft de Gemeente buurtbewoners uitgenodigd om een online enquête in te vullen. Per brief van 17 juni 2020 heeft de Gemeente de uitslag van de enquête bekend gemaakt en meegedeeld dat de Gemeente opdracht heeft gegeven tot een geluidsonderzoek. Voorts is aangekondigd dat de Gemeente over de uitkomsten met de buurtbewoners in gesprek zal gaan. In de brief staat, voor zover van belang, het volgende:
“Uitkomsten enquête
Voor de enquête is een huis aan huis brief verspreid onder 1.538 adressen in de directe omgeving van het parkje. De vragenlijst is 259 keer ingevuld. Hoe dichter het woonadres bij het postzegelparkje, hoe vaker de vragenlijst is beantwoord.
(…)
Overlast
We hebben respondenten gevraagd of zij wel een overlast ervaren van anderen die het parkje gebruiken.
- -
63% van de respondenten ervaart nooit overlast
- -
24% van de respondenten ervaart soms overlast
- -
13% van de respondenten ervaart vaak overlast
Bewoners die vaak overlast ervaren wonen dicht bij het parkje.(…)
Oorzaken van overlast
De meest genoemde vorm van overlast is geluidsoverlast van het gebruik van het parkje.
Daarnaast worden hangjongeren genoemd, en overlast van (verjaardags)feestjes en buurtborrels. (…)
Bijkomende oorzaken
Volgens verschillende respondenten speelt het ontwerp van de gebouwen mee. Ze geven aan dat de woningen zo gebouwd zijn ‘dat het een klankkast is’, en er nauwelijks afscheiding is tussen de woningen en de voetbalkooi en het parkje.
(…)”
2.10.
In augustus 2020 heeft bureau Peutz uit Zoetermeer in opdracht van de Gemeente een geluidsonderzoek gedaan. In het rapport van 2 september 2020 staat dat onderzoek is verricht naar het geluid in de woonomgeving ten gevolge van stemgeluid en activiteiten in het postzegelpark en dat de aanleiding is de geluidshinder die wordt ondervonden door omwonenden vanwege stemgeluid en activiteiten in dit park, met in het bijzonder de voetbalkooi. Verder staat in het rapport dat het doel van het onderzoek is het vaststellen van het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau en het maximale geluidniveau vanwege stemgeluid en activiteiten in het park op de gevels van de omliggende woningen. In het rapport wordt voorts beschreven dat voor het beoordelen van het geluidsniveau aansluiting wordt gezocht bij het Activiteitenbesluit milieubeheer (zie hierover ook het hierna genoemde rapport van 3 oktober 2022).
De conclusie van het geluidsonderzoek luidt als volgt:
“Uit het onderzoek blijkt dat het vastgestelde langtijdgemiddelde beoordelingsniveau (LAr,LT) op de gevels van de omliggende woningen in de maatgevende avondperiode ten hoogste 64 dB(A) bedraagt vanwege de voetbalkooi. Vanwege alle elementen tezamen bedraagt dit eveneens 64 dB(A). De voetbalkooi draagt op de meeste locaties rond het parkje maatgevend bij aan het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau.
Op basis van de in paragraaf 7.2 besproken geluidreducerende maatregelen (qua principe) kan worden geconcludeerd dat zeer beperkt geluidreducerende maatregelen mogelijk c.q. realistisch zijn. De combinatie van geluidreducerende maatregelen die vanuit akoestisch oogpunt de grootste slagingskans heeft, dient te worden gezocht in brongerichte en organisatorische maatregelen. Dat wil zeggen, regels stellen ten aanzien van het gedrag respectievelijk het gebruik van het parkje.
Uiteindelijk is het aan het bevoegd gezag om een afweging te maken tussen de belangen van de omwonenden en de gebruikers van het parkje. De hoge optredende geluidniveaus in vergelijking met gangbare geluidgrenswaarden voor bedrijven rechtvaardigen in beginsel een duidelijke beperking in de gebruiksduur dan wel in de gebruiksintensiteit van het parkje.”
2.14.
In een memo van 1 maart 2022 aan de stadsdeelcommissie West waarin vragen worden beantwoord over het hiervoor genoemde voorgenomen besluit staat als antwoord op vraag 4, voor zover van belang, het volgende:
“Een juridische verkenning uit 2021 heeft duidelijk gemaakt dat voor
(stem)geluid vanuit de openbare ruimte geen wettelijke geluidsnormen gelden.
Een park of voetbalkooi in als in deze kwestie is geen inrichting in de zin van de
Wet Milieubeheer, waardoor geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit niet van
toepassing zijn. In jurisprudentie is wel te lezen dat geluid van een voetbalkooi
volgens de rechtbank onder de APV valt, dat de gemeente moest onderzoeken
hoe hard dat geluid dan was en dat zij geluidsnormen kán stellen.
Ook voor de tijd vanaf wanneer gevraagd wordt de voetbalkooi niet meer te
gebruiken (na 21.00 uur) en wat als zodanig op borden is aangegeven, is geen
formele grondslag. De APV voorziet hier niet in. Weliswaar wordt in algemene
zin door de politie 22.00 uur als aanvangstijd voor de “voor nachtrust bestemde
tijd” gehanteerd, maar ook dit is formeel niet verankerd. Bovendien is hantering
van deze tijd slecht toepasbaar in een stad als Amsterdam.”
2.15.
In 2022 heeft Peutz een tweede geluidsonderzoek verricht. Er zijn daarvoor twee meetpunten rond de voetbalkooi geplaatst. Eén meetpunt van 31 mei tot en met 22 juni 2022 en één meetpunt van 31 mei tot en met 18 juli 2022. In het rapport van 3 oktober 2022 heeft Peutz geschreven dat de Wet Milieubeheer niet van toepassing is, omdat geen sprake is van geluid veroorzaakt door de in artikel 1.1 lid van deze wet genoemde “inrichting” en er geen formeel toetsingskader is anders dan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de Gemeente, die geen grenswaarden voor het geluid van sportkooien kent. Verder heeft Peutz geschreven dat in het kader van het beoordelen of sprake is van geluidshinder wel een kwantitatieve toetsing kan worden uitgevoerd op basis van richtwaarden die zijn afgeleid van de Handreiking industrielawaai en vergunningsverlening uit 1999 (Handreiking) of het Activiteitenbesluit milieubeheer. In het rapport is daarnaast jurisprudentie (ECLI:NL:RBNHO:2022:1764) aangehaald waarin voor het beoordelen van mogelijke geluidshinder vanwege een voetbalkooi op basis van voornoemde Handreiking een volgende beoordelingskader is gegeven:
- -
70 dB(A) voor de dagperiode
- -
65 dB(A) voor de avondperiode
- -
60 dB(A) voor de nachtperiode
In het rapport staat verder, voor zover van belang, het volgende:
“Resumé
Ten aanzien van de beoordeling van het geluid ten gevolge van het gebruik van het
speelparkje kan samenvattend het volgende worden gesteld:
- vanuit formeel oogpunt gelden er geen geluidgrenswaarden;
- voor de beoordeling van geluidhinder kan er in voorliggende situatie op basis van jurisprudentie aansluiting worden gezocht bij de grenswaarden uit de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening, te weten:
- maximale geluidniveau (Lmax): 70, 65 en 60 dB(A) in respectievelijk de dag-, avond- en nachtperiode
- equivalente geluidniveau (LAeq): 55, 55 en 45 dB(A) in respectievelijk de dag-, avond- en nachtperiode
- bepalend voor geluidhinder is met name het maximale geluidniveau en in mindere mate het equivalente geluidniveau
- in hoeverre sprake is van ontoelaatbare geluidhinder hangt af van de mate en frequentie van overschrijding van voornoemde grenswaarden voor het maximale geluidniveau. Een overschrijding van 10 dB in combinatie met een frequentie van meer dan 13 maal per uur wordt in jurisprudentie niet zonder meer als toelaatbare geluidhinder aangemerkt.”
In de conclusie van het rapport staat, voor zover van belang, het volgende:
“Vanuit formeel oogpunt gelden er geen geluidgrenswaarden. Ter beoordeling worden de geluidgrenswaarden uit de Handreiking gebruikt als richtwaarden en wordt tevens op basis van jurisprudentie gekeken naar de hoogte van de piekniveaus en het aantal piekniveaus dat optreedt gedurende een periode.
Uit de meetresultaten blijkt dat de richtwaarden voor het piekgeluidniveau van 70 dB(A) in de dagperiode en 65 dB(A) in de avondperiode ten gevolge van het gebruik van de voetbalkooi frequent met meer dan 10 dB worden overschreden. Bij de huidige meetresultaten is uitsluitend het hoogste piekniveau per minuut geteld. In werkelijkheid treden per minuut tijdens het voetbalspel ten gevolge van het juichen en schreeuwen van kinderen meerdere piekgeluiden op. Hierbij is zonder meer sprake van een frequentie van meer dan 13 maal per uur. Op basis van jurisprudentie kan hierbij aldus in redelijkheid worden gesteld worden dat het gebruik van de voetbalkooi aanleiding geeft tot ontoelaatbare geluidhinder bij de naastgelegen woningen.
Voor mogelijke maatregelen wordt verwezen naar het eerder verrichte onderzoek uit 2020 en waarvan de resultaten zijn beschreven in rapport 0 16443-3-RA-00l d.d. 2 september 2020.”
2.20.
In een besluit van 18 juli 2023 (hierna: het besluit) heeft de Gemeente besloten om diverse maatregelen te nemen over de inrichting van het postzegelpark, waaronder verkleining van de voetbalkooi. In het besluit staat dat een meerderheid van de stadsdeelcommissie (zie onder 2.19) zich kan vinden in het voorstel van het dagelijks bestuur en dat zij nog enkele aanvullende adviezen heeft ingediend die het dagelijks bestuur overneemt en/of verder verkent.
In het besluit staat, voor zover van belang, het volgende:
“(…) Kernboodschap
Al lange tijd wordt gesproken over mogelijke oplossingen rond de problematiek en overlast die door een groep omwonenden van het parkje aan het Jeltje de Bosch Kemperpad wordt ervaren. Na een langdurig traject, waarin belangen zorgvuldig zijn gewogen, ligt nu een pakket aan beoogde maatregelen voor. Deze zijn besproken en in meerderheid positief geadviseerd door de stadsdeelcommissie West.
(…)
Wettelijke grondslag
Op grond van de verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022 (i.c. takenlijst bijlage 2, taak 2.1), is het dagelijks bestuur bevoegd besluiten te nemen over het inrichten van de openbare ruimte, groen, speelplekken, oevers en parken binnen de beleidskaders.
(…)
Onderbouwing besluit
Ad.1) in te stemmen met maatregelen tegen de geluidsoverlast in het parkje aan het Jeltje de Bosch Kemperpad
(…)
Binnen de gemeentelijke kaders zijn geen richtlijnen vastgelegd hoe groot of klein een trapveldje of voetbalkooi moet zijn. Wel wordt in het Strategisch Plan Sporten en Spelen beschreven dat speelruimte in de bestaande stad belangrijk is. Daarmee zegt het kader niet dat een voetbalveldje of kooi niet verkleind mag worden, maar wel dat een speelplek als zodanig zoveel mogelijk in stand moet worden gehouden. Daarom zal ook worden bekeken welke mogelijkheden er zijn om de m2 van de voetbalkooi die verwijderd worden elders in het parkje of de nabije omgeving te compenseren met een alternatieve speelmogelijkheid.
Het dagelijks bestuur heeft een aantal uitgangspunten geformuleerd waaraan de
voorgestelde aanpassingen moeten voldoen:
• De aanpassingen zien toe op het reduceren van de ervaren (geluids)overlast;
• De aanpassingen houden rekening met het behoud van het huidige karakter van het parkje;
• Kinderen en jongeren moeten op het pleintje kunnen sporten en bewegen;
• Het plein is een ontmoetingsplek voor bewoners, waar zij kunnen genieten van openbare ruimte en groen;
• De aanpassingen sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen en verwachtingen van de omwonenden en gebruikers, waarbij echter niet geldt dat de meeste stemmen tellen;
• De aanpassingen moeten binnen financiële kaders passen.
(…)
Daarbij zijn de voorstellen van zowel de bewonerscommissie als de belangengroep zoveel mogelijk gevolgd en daarin het midden gezocht. Een meerderheid van de stadsdeelcommissie heeft ingestemd met dit pakket aan maatregelen.
Het dagelijks bestuur stemt in met de volgende maatregelen:
• De huidige voetbalkooi van 10 x 20 meter wordt vervangen door een voetbalkooi van 7 X 14 meter, de ondergrond wordt uitgevoerd in geluiddempend materiaal, de ingang komt zo ver mogelijk van de woningen.
• De vrijkomende ruimte tussen de kooi en de woningen wordt vergroend.
• De gebruiksduur van de voetbalkooi wordt beperkt tot 20.00 uur en de kooi wordt afsluitbaar. We onderzoeken nog samen met de bewoners naar de beste manier om de kooi afsluitbaar te maken, waaronder een cijferslot.
• Verkennen of elders in het parkje of nabije omgeving speelvoorzieningen kunnen worden toegevoegd ter compensatie van het verkleinen van de kooi.
• Inzet van handhaving, straatcoaches en politie op basis van regulier werk en
meldingen.
• Beide voorstellen van de bewoners zien toe op kleine wijzigingen zoals verplaatsen of verwijderen van bankjes. Dit pakken we op in overleg met de bewoners.
(…)
Het dagelijks bestuur stemt in met het aanbieden van geluidsisolerende maatregelen in de vorm van zogenaamde suskasten aan betrokken bewoners van de woningen in de kop van de twee woonblokken die direct grenzen aan het parkje nabij de voetbalkooi.
Vervolgstappen:
Verdere planvorming, uitwerking en daadwerkelijke uitvoering zal enige voorbereidingstijd vragen en direct na het zomerreces (najaar 2023) worden opgestart. Hoewel tempo gewenst is, zal feitelijke uitvoering, gezien de omvang van fysieke ingrepen, op zijn vroegst pas eind dit jaar en begin volgend jaar plaats vinden. Zodra we een concrete planning hebben zal deze met de stadsdeelcommissie en omwonenden worden gecommuniceerd.
Voor de goede orde wordt opgemerkt dat dit (herinrichtings)besluit van de openbare
ruimte een besluit is zonder zogenaamd rechtsgevolg en daar tegen geen bezwaar of
beroep open staat
Advies, afstemming en participatie
Dit besluit is na lange voorbereiding tot stand gekomen, middels participatie door
bewoners en input van diverse inhoudelijke afdelingen/directies. Meest recente
afstemming heeft plaats gevonden met de stadsdeelcommissie op 27 juni en 11 juli
(…)”