2.1.
Op 10 juli 2022 heeft eiser onderhavige aanvraag ingediend. Het BMA2 heeft op 29 september 2022 een medisch advies uitgebracht. Hieruit volgt dat eiser gediagnosticeerd is met PTSS3 en chronische hepatitis C. Eiser staat voor de PTSS (tijdelijk) onder behandeling van een psychiater en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Bij het staken van medicatie en begeleiding door psycholoog en psychiater verwacht het BMA dat eiser meer psychiatrische klachten (angst, stress, concentratieproblemen, paniekaanvallen, herbelevingen, hyperarousal en slaapstoornissen) zal ontwikkelen en in een toestand zal geraken waarin hij verkeerde toen hij nog niet goed ingesteld was op medicatie/behandeling. Op de vraag of het uitblijven van de behandeling leidt tot een medische noodsituatie op korte termijn, heeft de BMA-arts geantwoord dat hiervan geen sprake is. Volgens het advies kan eiser reizen en er zijn geen aanwijzingen dat medische voorziening voor, tijdens en direct na de reis noodzakelijk is. Het BMA concludeert dat behandeling mogelijk is in het land van herkomst en noemt hieromtrent een viertal brondocumenten. Tot slot is in het advies ingegaan op medicatie.
7.3
Het BMA-protocol bevat onder meer de volgende operationele definitie van een medische noodsituatie: "Het achterwege blijven van de medische behandeling zal naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn leiden tot betrokkenes overlijden, een (vrijwel) volledig verlies van ADL-zelfstandigheid […] of gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen […]." Die definitie kent dus drie te onderscheiden elementen, waarvan verlies van ADL-zelfstandigheid er één is. De rechtbank overweegt dat het BMA niet in alle gevallen gehouden is ieder element van de operationele definitie in het Protocol afzonderlijk te benoemen en te motiveren. In dit geval is echter een brief van eisers psychiater ingebracht, waarin deze uitdrukkelijk vermeldt dat, als eiser niet op tijd zijn medicatie krijgt, daarvan al binnen één of twee weken effect merkbaar is doordat eiser zich afsluit van contact, niet meer op tijd zijn boodschappen doet en zich terugtrekt in zijn kamer, wat naar verwachting van de psychiater leidt tot onvoldoende zelfzorg en forse zelfverwaarlozing. Nu deze aspecten, die raken aan de ADL-zelfstandigheid van eiser, zo nadrukkelijk naar voren worden gebracht van de kant van zijn behandelaar, en het BMA niettemin niet kenbaar die ADL-zelfstandigheid heeft beoordeeld, is het advies op dit punt niet inzichtelijk. Het advies van 8 september 2023 geeft dan ook geen aanleiding om de rechtsgevolgen van het te vernietigen besluit in stand te laten.”
De rechtbank heeft de minister opgedragen opnieuw op het bezwaar te beslissen. De minister diende te beslissen met inachtneming van deze uitspraak.
2.5.
Vervolgens heeft het BMA op 27 juni 2024 opnieuw een medisch advies uitgebracht, waarin onder andere het volgende staat beschreven:
“(…)
Uit de informatie verkregen van de gemachtigde behandelaars komt naar voren dat betrokkene bekend is met:
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS): betrokkene heeft klachten van angst, stress, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, paniekaanvallen, herbelevingen met dissociëren van traumatische gebeurtenissen zowel overdag als ’s nachts, hyperarousal, in- en doorslaapproblemen, gebrek aan eetlust, vermijding van zaken die met de reden van vlucht te maken hebben.
Door concentratieproblemen en vergeetachtigheid lukt het betrokkene soms niet om op tijd medicatie bij te bestellen dan wel af te halen in de apotheek waardoor hij dan 1 tot 2 weken zonder medicatie zit. Betrokkene sluit zich dan af van contact, trekt zich terug in zijn kamer. Hij doet dan niet meer op tijd boodschappen en vergeet voor zichzelf te koken. Hij eet dan nauwelijks nog, heeft geen trek en vergeet ook om te eten. De zelfzorg (wassen, aankleden, onderhoud van kleding, bed en kamer) is dan meteen ook ernstig onvoldoende. Er is sprake van forse zelfverwaarlozing.(…)
Echter bij
stress en bij chaos
is betrokkene altijd gevoelig voor zelfverwaarlozing/verlies van overzicht en controle. De mate waarin is afhankelijk van de mate van de stress/chaos.
Bij betrokkene komt verlies van overzicht door
stress
eerst en
methadongebruik
is zijn
verkeerde coping om dit probleem
op te lossen.
(…)
- Uitblijven van behandeling voor PTSS kan leiden tot verergering van de klachten zoals angst, stress, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, paniekaanvallen, herbelevingen met dissociëren van traumatische gebeurtenissen, hyperarousal, in- en doorslaapproblemen. Het is hinderlijk met niet levensbedreigend.
(…)
- Bij uitblijven van de genoemde behandeling voor PTSS verwacht ik geen medische noodsituatie binnen deze termijn. Zie voor de toelichting het antwoord op vraag 3.
Direct na de reis: Begeleider zal betrokkene kunnen overdragen aan een psychiater in het land van herkomst/terugplaatsing. Beoordeling moet plaatsvinden omdat betrokkene bij stress/bij chaos altijd gevoelig is voor zelfverwaarlozing/verlies van overzicht en controle. De mate waarin is afhankelijk van de mate van de stress/chaos.”