Bovemij heeft gesteld dat zij een rechtmatig belang heeft bij het verkrijgen van afschrift van de informatie van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis waar [verweerster] na het ongeval geholpen is.
Bovemij heeft alle schade van [A] (de bij [verweerster] achterop zittende passagier ten tijde van het ongeluk) vergoed, omdat Bovemij de verzekeraar is van [verweerster] en alcoholinname geen WAM-uitsluiting betreft met betrekking tot de benadeelde achterop zittende passagier.
Om te kunnen beoordelen of [verweerster] dekking onder haar verzekering geniet (gezien de van toepassing zijnde polisvoorwaarden) dient Bovemij te beschikken over medische gegevens, waaruit blijkt of er alcohol in het bloed van [verweerster] is gemeten vlak na het ongeval.
Er zijn volgens Bovemij namelijk aanwijzingen dat dit het geval is geweest. [A] en haar moeder hebben verklaard dat [verweerster] en [A] voorafgaand aan het ongeval alcohol hadden gedronken. [verweerster] ontkent dat hier sprake van is geweest, terwijl in een schrijven van haar advocaat staat dat [verweerster] voorafgaand aan het ongeval wellicht alcohol heeft gedronken, maar dat zij ervan uit gaat dat zij op het moment van het ongeval daar niet (meer) van onder invloed was en dat [verweerster] eigenlijk nooit reed als zij onder invloed was. Deze mededeling roept vragen op. Deze verschillende mededelingen maken dat Bovemij voor het beoordelen van haar dekkingsplicht nadere informatie van [verweerster] kan verlangen. Daar komt bij dat [verweerster] het ongeval pas anderhalf jaar na het ongeval bij haar verzekeraar heeft gemeld en dat voor Bovemij geen andere informatie bronnen beschikbaar zijn. Bovemij wenst daarom de informatie van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis waar [verweerster] na het ongeval naartoe is gebracht. Ter plekke zal gezien de toestand van [verweerster] (zwaar rugletsel, hersenletsel en coma) een volledige analyse zijn gemaakt (onder andere een laboratoriumonderzoek en een verslag van de Spoedeisende Hulp) waar een arts uit kan opmaken of er sprake is geweest van relevante alcoholinname voorafgaand aan het ongeval.
Indien de medische informatie uitwijst dat [verweerster] onder invloed van alcohol deelnam aan het verkeer en Bovemij op grond van haar polisvoorwaarden dus niet gehouden is om dekking aan [verweerster] te verlenen, heeft Bovemij er belang bij om op een deugdelijke basis de schade op [verweerster] te kunnen verhalen. De bescheiden zijn daarom onmiskenbaar van belang voor de vaststelling van de relevante feiten die hier aan de orde zijn, waardoor, aldus Bovemij, het rechtmatig belang vaststaat. Immers is niet vereist dat de inhoud in beginsel bekend is en dat op voorhand vaststaat dat de bescheiden een bepaald processueel standpunt ondersteunen.
Tot dusver werkt [verweerster] niet mee aan het verstrekken aan Bovemij van de benodigde informatie. Bovemij kan haar dekkingsplicht daarom niet voldoende beoordelen. Het belang daarvan is groot. Inmiddels heeft Bovemij in totaal een bedrag van € 73.846,28 betaald, onder meer ter vergoeding van de schade van [A] en aan De Amersfoortse.