Op grond van artikel 1018f lid 3 Rv moet in de aankondiging mededeling worden gedaan van de aanwijzing van de exclusieve belangenbehartiger, de collectieve vordering, de nauw omschreven groep, de opt-in en opt-out mogelijkheid, de uitspraak van de rechter en de wijze waarop daarvan een afschrift kan worden verkregen. Het tekstvoorstel van partijen voldoet aan de wettelijke vereisten. De rechtbank vult hierop aan dat de peildatum van 26 maart 2025 leidend is voor de vraag of een vrouw in Nederland of in het buitenland woont. In dit vonnis zijn geen hyperlinks opgenomen. De Stichting mag deze wel opnemen in haar aankondiging. De rechtbank stelt de volgende tekst voor de aankondiging vast:
"Collectieve actie tegen Bayer over Essure
[Voor publicatie in de krant:] Dit bericht is van belang voor vrouwen die in Nederland het medische hulpmiddel voor permanente anticonceptie ‘Essure’ hebben laten implanteren.
Stichting Essure Claims (de “Stichting”) voert bij de rechtbank Midden-Nederland een collectieve actie tegen de farmaceut Bayer AG, Bayer B.V., Bayer Healthcare LLC en Bayer Essure Inc. (samen “Bayer”) over het medische hulpmiddel voor permanente anticonceptie ‘Essure’. Tussen 2003 en 2017 is Essure bij ca. 30.000 vrouwen in Nederland geïmplanteerd.
Procedure van de Stichting
De Stichting voert de collectieve actie voor alle vrouwen die in Nederland Essure geïmplanteerd hebben gekregen. Volgens de Stichting wordt Essure in verband gebracht met verschillende klachten, zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid, pijn in heupen, liezen en/of benen, buikpijn en gewrichtspijn. De Stichting schat dat Essure in Nederland bij circa 4.000 tot 5.000 vrouwen operatief is verwijderd.
De rechtbank heeft een tussenvonnis gewezen, waarin de Stichting is aangewezen als de exclusieve belangenbehartiger. Het vonnis is online gepubliceerd op de website van de rechtspraak (https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2025:10) en de website van de Stichting (https://stichtingessureclaims.com/nl/).
De Stichting vordert een verklaring voor recht dat Bayer onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de geleden en te lijden schade van alle vrouwen die in Nederland Essure geïmplanteerd hebben gekregen. Voor de vrouwen die Essure (hebben) laten verwijderen, vordert de Stichting daarnaast schadevergoeding voor het deel van hun schade dat verband houdt met de verwijderoperatie van € 10.000 tot € 40.000. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het type lichamelijk letsel dat de verwijderoperatie heeft veroorzaakt. Bayer verweert zich tegen de vorderingen van de Stichting.
De volgende informatie is alleen relevant als u in Nederland Essure heeft laten implanteren.
Ik wil meedoen met de actie tegen Bayer. Wat moet ik doen?
Woonde u op 26 maart 2025 in Nederland? U hoeft niets te doen
De Stichting vertegenwoordigt de belangen van alle vrouwen die in Nederland Essure hebben laten implanteren. Als u wilt profiteren van de procedure die Stichting Essure Claims in uw belang voert, dan hoeft u niets te doen als u op 26 maart 2025 in Nederland woonde. De procedure zal automatisch mede namens u worden gevoerd. U kunt zich ook nog aanmelden bij de Stichting, via de website van de Stichting (https://stichtingessureclaims.com/nl/). Op deze website staan ook meer details van de achtergrond en de opzet van de procedure.
Woonde u op 26 maart 2025 niet in Nederland? U dient zich aan te melden!
Woonde u op 26 maart 2025 niet in Nederland? Dan moet u binnen twee maanden na deze aankondiging de rechtbank Midden-Nederland laten weten dat u wil meedoen aan de procedure tegen Bayer. De Stichting behartigt dan ook uw belangen in de procedure. Dit betekent dat u aanspraak kunt maken op de uitkomst van de procedure, en dat u aan de uitkomst gebonden bent. Hieronder vindt u hoe u dit aan de rechtbank kunt laten weten.
Als u op 26 maart 2025 in het buitenland woonde, dient u zich aan te melden via de volgende website: https://www.rechtspraak.nl/Registers/centraal-register-voor-collectieve-vorderingen.
Op deze webpagina staat in de map ‘Stichting Essure Claims en Zorgverzekeraars tegen Bayer AG c.s.’ een ‘opt-in’-knop. Als u op de desbetreffende knop klikt, wordt er een e-mailbericht gegenereerd. Daarin vult u de gevraagde gegevens in en daarna klikt u op verzenden. U kunt uw keuze ook per post doorgeven aan de rechtbank Midden-Nederland, t.a.v. Afdeling civiel, roladministratie, team WAMCA (Postbus 16005, 3500 DA Utrecht). U kunt daarvoor de volgende tekst gebruiken:
“Mijn naam is … (volledige naam) en ik woon op het adres … (straatnaam, huisnummer, woonplaats en land). Ik heb in Nederland Essure laten implanteren. Ik woonde op 26 maart 2025 niet in Nederland, maar wil wel dat Stichting Essure Claims mijn belangen behartigt.”
Ik wil
niet
meedoen met de actie tegen Bayer: wat moet ik doen?
Als u op 26 maart 2025 in Nederland woonde en niet wil dat uw belangen in deze procedure worden behartigd door Stichting Essure Claims, dan zal u dat binnen twee maanden na deze aankondiging aan de rechtbank moeten laten weten. U kunt dan geen aanspraak maken op de uitkomst van de procedure en bent ook niet aan de uitkomst gebonden. Hieronder vindt u hoe u dit aan de rechtbank kunt laten weten.
Als u op 26 maart 2025 in Nederland woonde, dient u zich af te melden via de volgende website: https://www.rechtspraak.nl/Registers/centraal-register-voor-collectieve-vorderingen.
Op deze webpagina staat in de map ‘Stichting Essure Claims en Zorgverzekeraars tegen Bayer AG c.s.’ een ‘opt-out’-knop. Als u op de desbetreffende knop klikt, wordt er een e-mailbericht gegenereerd. Daarin vult u de gevraagde gegevens in en daarna klikt u op verzenden. U kunt uw keuze ook per post doorgeven aan de rechtbank Midden-Nederland, t.a.v. Afdeling civiel, roladministratie, team WAMCA (Postbus 16005, 3500 DA Utrecht). U kunt daarvoor de volgende tekst gebruiken:
“Mijn naam is … (volledige naam) en ik woon op het adres … (straatnaam, huisnummer, woonplaats). Ik heb in Nederland Essure laten implanteren en woonde op 26 maart 2025 in Nederland. Ik wil NIET dat Stichting Essure Claims mijn belangen behartigt.”
U hoeft dit alleen te doen als u op 26 maart 2025 in Nederland woonde. Woonde u op 26 maart 2025 niet in Nederland, dan hoeft u geen bericht te sturen.