“Voorkeursrecht/Recht van koop
Voorts verklaren verkoper en koper het navolgende te zijn overeengekomen:
1. Verkoper en koper,
verlenen elkaar over en weer
het recht van koop ten behoeve van:
Het hiervoor omschreven appartementsrecht, het hierbij verkochte
het appartementsrecht omvattende het uitsluitend gebruik van de kantoorruimte gelegen op de tweede verdieping van het gebouw, plaatselijk bekend [adres 2],
en het aan verkoper in eigendom zijnde appartementsrecht:
het appartementsrecht omvattende het uitsluitend gebruik van de kantoorruimte gelegen op de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw, plaatselijk bekend [adres 3]
,
voor een prijs in onderling overleg vast te stellen doch tegen de alsdan geldende
waarde in het economisch verkeer
, welk recht van koop de respectieve koper eerst kan uitoefenen indien de eigenaar voornemens is het registergoed geheel of gedeeltelijk in eigendom over te dragen, dan wel daarop een zakelijk genotsrecht te vestigen, onder welke titel ook.
2. Het aanbod tot koop zal bij aangetekend schrijven moeten geschieden aan de koper, die daarop binnen één maand aan de eigenaar moet mededelen of hij wenst gebruik te maken van zijn recht tot koop, bij gebreke van welke mededeling binnen de hiervoor genoemde termijn gemeld recht tot koop komt te vervallen.
3. Indien partijen omtrent het vaststellen van de koopsom niet tot overeenstemming komen, zal de koopsom voor partijen worden vastgesteld door twee deskundigen, waarvan één te benoemen door de eigenaar en één te benoemen door de koper.
De kosten van taxatie komen voor rekening van beide partijen, ieder voor de helft.
4. Binnen twee weken na de vaststelling van de koopsom dient de koper zich bij aangetekend schrijven jegens de eigenaar uit te spreken of hij van het voorkeursrecht tot koop gebruik wenst te maken tegen de getaxeerde waarde, bij gebreke waarvan dit voorkeursrecht komt te vervallen.
5. De overdracht van voormeld registergoed onder gelijktijdige betaling van de koopsom dient plaats te vinden uiterlijk drie (3) maanden na vaststelling van de koopsom, als hiervoor omschreven.
6. De eigendomsoverdracht zal geschieden onder vrijwaring van hypotheken en/of beslagen terwijl het gekochte door de koper vrij van huur en/of pacht aanvaard zou kunnen worden.
7. Indien de eigenaar tot verkoop overgaat zonder de koper de gelegenheid te geven op de boven aangegeven wijze van zijn recht tot koop gebruik te maken, of zijn medewerking tot de overdracht niet verleend, nadat de koper heeft verklaard van zijn recht gebruik te willen maken, zal de eigenaar ten behoeve van de koper verbeuren een direct opeisbare boete van tweehonderdenvijftigduizend euro (€250.000,00).”