Het gaat in deze zaak om het volgende.
a. a) [eiser] is rechtenstudent en exploiteert een eenmanszaak, genaamd “Juridisch Advies [eiser]”, welke eenmanszaak zich bezighoudt met het geven van juridisch advies aan (rechts)personen op onder meer het gebied van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Brabant) heeft op 3 oktober 2013 een door haar gemaakt televisie-item uitgezonden, waarin
een van haar presentatoren, senior verslaggever bij Omroep Brabant, de heer [W.]
(hierna te noemen: [W.]) en een gemeentesecretaris van de gemeente Gemert-Bakel spreken over (misbruik bij) de uitvoering van de Wob.
Blijkens het door [eiser] van deze televisie-uitzending overgelegde transcript, waarvan
de inhoud volgens Omroep Brabant B.V. - op enkele typefouten na - overeenkomt met hetgeen is uitgezonden, is in dit gesprek onder meer gezegd:
“(…) Presentator (…): (…) Via een Wob-procedure (…) kunnen burger de gemeente dwingen binnen tien weken informatie op te sturen. En zo niet, dan moet de gemeente een dwangsom betalen van 1200 euro volgens Gemert-Bakel wordt de wet misbruikt. De komen onmogelijke verzoeken binnen, alléén maar voor het geld. De gemeente wil nu een proefproces uitlokken.
(…) Verslaggever (…): steeds vaker vallen er vreemde Wob-verzoeken op de mat in het gemeentehuis van Gemert-Bakel. En de maat is vol na het verzoek van [eiser] uit [woonplaats].
(…) Gemeentesecretaris (…): Nou deze meneer [eiser] wil ongeveer 100.000 documenten hebben we berekend, als we aan zijn verzoek gaan voldoen.
(…)
(…) Verslaggever (…): (…) volgens Gemert-Bakel is het ondoenlijk om zoveel archiefstukken uit te zoeken en op te sturen. En het is de aanvrager ook helemaal niet om die stukken te doen denkt de gemeente. Ze kunnen z’n verzoek ook afkopen.
(…) Gemeentesecretaris (…): (…) hij geeft aan in zijn brief dat hij ook genoegen neemt met een paar honderd euro.
(…)
(…) Verslaggever (…): ambtenaren hebben al genoeg werk met de gewone Wob-verzoeken. Dit karretje documenten moet nog (…) verstuurd worden naar iemand met een serieus verzoek. In het geval van [eiser], doet de gemeente niet meer mee. Hij moet maar naar de rechter stappen als hij het er niet mee eens is.
(…)
meneer [eiser] gaat van u niks krijgen. Geen documenten en geen geld?
(…)
(…) Presentator (…): ja, ik praat er even over verder met collega [W.], want [W.] wat denk jij nou, is het die Hagenaar puur om het geld te doen?
(…) Verslaggever (…): ja, daar lijkt het wel om. Hij wil, doet onmogelijke verzoeken, de gemeente moet die binnen tien weken vervullen en als ze dat niet kunnen moeten ze 1200 euro betalen. Nou hij hoopt daar mee snel te cashen. (…) Wij hebben hem toch opgespoord en ik heb hem gebeld en het was duidelijk niet de bedoeling dat ik hem had kunnen vinden, merkte ik wel aan het gesprek, hij wilde eigenlijk ook niet met me praten en toen ik zei van waarom doet u dat eigenlijk, dat soort verzoeken aan gemeente Gemert-Bakel, was zijn enige reactie ‘is dat verboden dan ?’ En vervolgens verbrak hij de verbinding. En ja, de gemeente Gemert-Bakel zitten ermee en zij niet alléén want [eiser] heeft dat soort verzoeken al bij veel meer gemeenten gedaan.
(…)
Nou, de gemeente Gemert-Bakel heeft dus nu de stap naar rechter, die hoop dat er een rechtszaak komt, en dat de rechter dit een halt toe roept, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die heeft alle gemeenten gevraagd misbruik te melden, zodat zij een stapel van die misbruikgevallen kan geven aan de minister van Binnenlandse zaken, zodat die de wet wil aanpassen (…).”
c) Eveneens op 3 oktober 2013 heeft Omroep Brabant een artikel over deze kwestie op haar website gepubliceerd.
d) [eiser] heeft op 14 oktober 2013 een e-mail naar Omroep Brabant B.V. gestuurd, waarin is vermeld: “(…) Als rechtenstudent (…) heb ik me verdiept in het wel en wee omtrent de Wet Openbaarheid van Bestuur. Ik was benieuwd hoe de diverse gemeenten in Nederland reageren op een omvangrijk verzoek als het mijne. Wanneer ik dat kenbaar had gemaakt in het telefoongesprek met [W.], bestond er de kans dat dit kenbaar zou worden bij andere gemeenten, dat wilde ik niet. Ik wilde dat de diverse gemeenten mijn verzoek geheel naar eigen inzicht behandelde. Deze insteek komt geheel niet terug in uw uitzending, wat ik op zijn zachtst gezegd toch wel erg vervelend vind. (…)”.
e) Tussen [eiser], Omroep Brabant (B.V.) en/of [W.] is enkele malen telefonisch dan wel per e-mail contact geweest. [eiser] heeft hierbij onder meer verwijdering van de publicaties, rectificatie en schadevergoeding verzocht. Dit verzoek is niet ingewilligd.
Het in dit verband door [W.] gedane aanbod om een televisie-item te maken over (het onderzoek door) [eiser] is door [eiser] niet aanvaard. [W.] en [eiser] zijn het niet eens geworden over de voorwaarden waaronder dit item tot stand had moeten komen.
aanzegging van rechtsmaatregelen Omroep Brabant B.V. verzocht en voor zover nodig gesommeerd “over te (doen) gaan tot het onmiddellijk verwijderen van het smadelijke , althans onrechtmatig grievende bericht in elke vorm over mijn cliënt (…)”, alsmede tot rectificatie van die berichtgeving en “het vergoeden van de schade die cliënt lijdt ten gevolge van die berichtgeving (…)”.