Uitspraken

Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dit gebeurt gepseudonimiseerd.

Deze uitspraak is gepseudonimiseerd volgens de pseudonimiseringsrichtlijn

ECLI:NL:RBOBR:2022:3227

Rechtbank Oost-Brabant
26-07-2022
02-08-2022
C/01/382207 / FA RK 22-2137
Personen- en familierecht
Eerste aanleg - enkelvoudig

Verzoek via de informele rechtsingang. Kindvriendelijke beschikking. Minderjarige wil dat de rechter bepaalt dat hij niet meer of nog maar een paar keer per jaar naar zijn vader hoeft. Rechter wijst verzoek af omdat het niet goed is voor kinderen om contact met een ouder te verliezen. Als er bij vader dingen gebeuren die niet fijn zijn dan moeten die uitgepraat worden, eventueel met een hulpverlener erbij. Minderjarige moet ook voelen dat moeder het goed vindt dat hij het fijn heeft bij zijn vader. Daar hoort bijv. ook bij dat de ouders elkaar netjes begroeten aan de deur.

Rechtspraak.nl
FJR 2023/38.57

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK OOST-BRABANT

Familie- en Jeugdrecht

Zaaknummer : C/01/382207 / FA RK 22-2137

Uitspraak : 26 juli 2022

Beschikking op het verzoek van

[naam verzoeker] ,
geboren op [geboortedatum] in [geboorteplaats] , [land] ,

verder te noemen: [X] .

De rechtbank merkt als belanghebbenden aan:

[naam moeder] ,

wonende in [woonplaats] ,

verder te noemen: de moeder,

en

[naam vader] ,

wonende in [woonplaats] ,

verder te noemen: de vader.

De procedure

[X] heeft een brief geschreven aan de rechter. Die brief is bij de rechtbank op 19 mei 2022 binnengekomen.

De rechter heeft op 21 juni 2022 met [X] gesproken.

Op 12 juli 2022 heeft de rechter met de ouders van [X] en iemand van de raad voor de kinderbescherming gesproken.

De feiten

[X] woont bij zijn moeder en gaat om het weekend naar zijn vader.

De ouders hebben samen het gezag over [X] . Dat betekent dat zij samen belangrijke beslissingen over hem moeten nemen.

Van 22 juli 2020 tot 22 juli 2021 stond [X] onder toezicht. Dat betekent dat er toen een gezinsvoogd was die in de gaten hield hoe het met hem ging.

Het verzoek van [X]

[Verzoeker] wil dat de rechter bepaalt dat hij niet meer of nog maar een paar keer per jaar naar zijn vader hoeft te gaan.

De beoordeling van het verzoek van [X]

Wat heeft [X] verteld?

Kort samengevat vindt [X] het al een lange periode niet leuk bij zijn vader. Dat komt doordat zijn vader veel schreeuwt en hem kleineert. [X] noemt als voorbeeld dat zijn vader hem ‘dom kind’ noemt en tegen hem zegt dat er niets van zijn leven terecht zal komen. [X] benoemt ook dat zijn vader heel boos werd toen hij aan [X] vroeg waarom hij niet praat over wat er in hem omgaat, waarna [X] antwoordde: ‘weet ik niet’. Door het schreeuwen en kleineren vindt [X] het helemaal niet meer leuk bij zijn vader.

Wat is de beslissing van de rechter?

Tijdens het gesprek met de ouders en de raad voor de kinderbescherming is de rechter duidelijk geworden dat de relatie tussen de ouders van [X] al lange tijd heel slecht is. Als de moeder hem komt ophalen bij zijn vader dan belt ze aan en gaat ze daarna meteen in de auto zitten. De ouders begroeten elkaar niet en praten ook niet met elkaar. [X] ziet daardoor nooit dat zijn ouders op een normale manier met elkaar omgaan. Dat is al heel lang zo en daarin heeft hulpverlening niets kunnen veranderen. De rechter denkt dat de slechte relatie tussen zijn ouders het voor [X] heel moeilijk maakt om een fijn contact met zijn vader te hebben. De vader is daar ook heel gefrustreerd over, waardoor hij misschien sneller boos wordt op [X] . Veel van de voorbeelden die [X] noemt, gaan er namelijk over dat zijn vader boos werd omdat [X] te weinig praat of niet duidelijk kan vertellen waarom hij het niet fijn vindt bij zijn vader. Door die ruzies vindt [X] het nog minder leuk om bij zijn vader te zijn. Zo is een soort negatieve cirkel ontstaan waar de ouders en [X] samen niet uitkomen.

De rechter heeft goed nagedacht over wat de beste oplossing is voor dit probleem. De rechter moet daarbij niet alleen kijken naar wat [X] graag wil, maar vooral ook naar wat goed voor hem is. De oplossing die [X] heeft bedacht, namelijk niet meer of minder vaak naar zijn vader gaan, vindt de rechter geen goede oplossing. Het is voor kinderen helemaal niet goed om het contact met één van hun ouders te verliezen, ook niet als het kind het bij één van beide ouders soms niet fijn vindt. Als er bij de vader dingen gebeuren die niet fijn zijn, zoals schreeuwen, dan moet dat uitgepraat worden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van [naam] , de hulpverlener van [X] . Wat ook heel belangrijk is, is dat [X] voelt dat hij het van zijn moeder fijn mag hebben bij zijn vader. Daar hoort ook bijvoorbeeld bij dat de moeder hem netjes bij de deur ophaalt en dat de ouders elkaar dan begroeten. De rechter hoopt dat het de ouders uiteindelijk zal lukken om op een normalere manier met elkaar om te gaan, want dat is het enige dat de situatie voor [X] op de lange termijn kan verbeteren.

Ondanks dat de rechter heel goed heeft geluisterd naar de wens van [X] , is de beslissing dus dat zijn verzoek wordt afgewezen. [X] moet gewoon naar zijn vader blijven gaan, want dat vindt de rechter het beste voor hem.

De beslissing

De rechtbank:

wijst het verzoek af.

Deze beschikking is gegeven door mr. B. Serno, rechter, tevens kinderrechter, en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier op 26 juli 2022.

Conc: db

Tegen deze beschikking kan hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch:

a. namens de minderjarige door zijn wettelijk vertegenwoordiger of de bijzondere curator, door tussenkomst van een advocaat: binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;

b. door de minderjarige zelf als zijn verzoek ziet op de benoeming van een bijzondere curator: binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;

c. door de anderen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden door tussenkomt van een advocaat: binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;

d. door andere belanghebbenden door tussenkomst van een advocaat: binnen 3 maanden na de betekening van de beschikking of nadat de beschikking hun op een andere manier bekend is geworden.

De gegevens worden opgehaald

Hulp bij zoeken

Er is een uitgebreide handleiding beschikbaar voor het zoeken naar uitspraken, met onder andere uitleg over:

Selectiecriteria

De Rechtspraak, Hoge Raad der Nederlanden en Raad van State publiceren uitspraken op basis van selectiecriteria:

  • Uitspraken zaken meervoudige kamers
  • Uitspraken Hoge Raad en appelcolleges
  • Uitspraken met media-aandacht
  • Uitspraken in strafzaken
  • Europees recht
  • Richtinggevende uitspraken
  • Wraking

Weekoverzicht

Selecteer een week en bekijk welke uitspraken er in die week aan het uitsprakenregister zijn toegevoegd.