5.6.1.
Gunningscriterium
In deze aanbestedingsprocedure wordt als overkoepelend gunningscriterium dat van de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) gehanteerd. Het is de Inschrijver niet toegestaan varianten voor te stellen. De Aanbestedende Dienst hanteert de navolgende subgunningscriteria:
1. Kennis, kunde en ervaring personeel
2. Behandelmethoden\
3. Implementatie resultaatgerichte jeugdhulp
4. Samenwerking
Opmerking:
I. Prijs is geen subgunningcriterium aangezien Inschrijver onvoorwaardelijk en ondubbelzinnig akkoord dient te gaan met de beschrijving van de Resultaatgebieden, Ondersteuningselementen en bijbehorende tarieven zoals
geformuleerd in Bijlage 8: Beschrijving Resultaatgebieden, Ondersteuningselementen en tarieven.
(…)
De Inschrijving wordt beoordeeld aan de hand van de navolgende subgunningscritena.
Sub-gunningcriterium 1: Kennis, kunde en ervaring personeel met doelgroepen
Doel
Het doel van dit criterium is te bepalen in welke mate een Inschrijver meer dan het geëiste minimum zoals geformuleerd in paragraaf 5.5.1. aan kennis, kunde en ervaring met de doelgroepen beschikbaar heeft.
De aanbieder:
Wordt gevraagd een beschrijving aan te leveren over de wijze waarop voldoende kennis, kunde en ervaring van personeel in uw Organisatie geborgd is om maatwerk per Jeugdige te leveren die tegemoet komt aan de specifieke behoefte van de betreffende Jeugdige. In uw beschrijving dient u in ieder geval in te gaan op de volgende aspecten:
a. De mate waarin kennis en ervaring bij het personeel aanwezig is van alle doelgroepen. Indien u gebruik maakt van onderaannemers ook beschrijven hoe dit bij onderaannemers geborgd is:
b. De wijze waarop uw medewerkers zijn opgeleid/getraind/uitgerust om met Jeugdigen resultaatgericht te werken. Indien u gebruik maakt van onderaannemers ook beschrijven hoe dit bij onderaannemers geborgd is:
c. De wijze waarop in uw Organisatie geborgd is dat er gedurende de contractperiode voldoende kwalitatief personeel beschikbaar is en blijft met kennis en ervaring van de doelgroepen. Indien u gebruik maakt van onderaannemers ook beschrijven hoe dit bij onderaannemers geborgd is. Indien u gebruik maakt van onderaannemers ook beschrijven hoe dit bij onderaannemers geborgd is;
d. De wijze waarop door uw personeel de specifieke behoefte per Jeugdige bepaalt en maatwerk per Jeugdige wordt ingezet/georganiseerd rekening houdend met onder andere levensbeschouwing, religie, seksuele voorkeur en culturele identiteit. Indien u gebruik maakt van onderaannemers ook beschrijven hoe dit bij onderaannemers
Subgunningcriterium 3: Implementatie resultaatgerichte jeugdhulp
Doel
Het Algemeen Bestuur van de GR-JR heeft besloten om resultaatgerichte bekostiging als uitgangspunt te nemen bij de opdrachtverstrekking aan Opdrachtnemers voor jeugdhulp. De belangrijkste redenen voor deze keuze zijn:
• Het creëren van meer samenhang bij het verlenen van jeugdhulp door één aanbieder de verantwoordelijkheid te geven voor het hulptraject:
o bij gelijktijdige hulp: meer samenhang door betere afstemming;
o bij volgtijdelijke hulp: op- en afschalen versoepelen.
• Innovatie wordt gestimuleerd;
• Professionals krijgen meer ruimte bij de manier waarop hulp verleend wordt.
De aanbieder:
Wordt gevraagd een beschrijving aan te leveren over de wijze waarop u de nieuwe methodiek van resultaatgerichte bekostiging in uw Organisatie heeft vormgegeven of gaat vormgeven, om voor uzelf, de GR-JR en Jeugdigen succesvol te kunnen zijn. In uw beschrijving dient u in ieder geval in te gaan op de volgende aspecten, tevens dient u concreet per aspect aan te geven of hetgeen u beschrijft reeds aanwezig is op het moment van Inschrijving of dat u hieraan gaat voldoen in de loop van de contractpenode (indien u niets aangeeft wordt er in de beoordeling vanuit gegaan dat u pas gedurende de contractperiode gaat voldoen aan
hetgeen u beschrijft):
a. De wijze waarop uw Organisatie is toegerust om op effectieve en efficiënte gebruik gaat maken van de vrijheid die uw organisatie krijgt in de nieuwe resultaatgerichte methodiek om doelen, prioriteiten en de benodigde acties te bepalen en de wijze waarop tijd en middelen beschikbaar worden gesteld om de resultaten voor de Jeugdige te kunnen realiseren; Beschrijf tevens in welke mate dit is ingebouwd in de standaard werkwijze (zorgprogrammering) van de instelling;
b. De mate waarin uw organisatie risico’s onderkent, beheerst en managet bij introductie van methodiek van resultaatbekostiging en het leveren van integrale zorg. U dient een beschrijving te geven van de risico’s die u onderkent en de wijze waarop u deze beheerst (of gaat beheersen) en managet (of gaat managen);
c. De wijze waarop uw organisatie het leveren van integrale zorg in de volle breedte zoals die deel uitmaakt van onderhavige opdracht heeft ingericht, beschrijf daarin ook de samenwerking en de regierol van uw Organisatie met andere 2e lijns zorgaanbieders, indien hiervan gebruik gemaakt wordt.
(…)
Subgunningcriterium 4: Samenwerking
Doel
Om de uitvoering van jeugdhulp beter, slimmer en minder duur te organiseren dient een transformatie plaats te vinden. Doel is jeugdhulp sneller en passender in te zetten tegen maatschappelijke aanvaardbare kosten, waarbij de druk op de specialistische zorg afneemt en normalisatie wordt bereikt.
In de regio is een door een gemeenten en aanbieders gezamenlijk opgestelde Transformatie Agenda GR-JR, zie Bijlage 11, opgesteld die de ontwikkelkansen in vier belangrijke actielijnen heeft verwoord:
• Actielijn 1: Lokale infrastructuur: spil van de transformatie:
• Actielijn 2: Specialistische jeugdhulp: vraaggericht, integraal, verbindend en in
samenhang:
• Actielijn 3: Veiligheid vraagt om samenwerking:
• Actielijn 4: Leren van elkaar: Lerende professionals en lerende netwerken.
De bekostigingsstructuur van de hulpverlening wordt zodanig vormgegeven dat dit een stimulerend effect heeft op de transformatiedoelstellingen
De aanbieder:
Wordt gevraagd een beschrijving aan te leveren van de wijze waarop u reeds samenwerkt of in de toekomst gaat samenwerken met andere actoren in het veld, zoals eigen netwerk Jeugdige, JBRR, gemeenten, (huis)artsen, ZVW, 0e (welzijnsaanbieders) en je lijns (Lokale teams) zorgaanbieders, WMO aanbieders, sportclubs en onderwijs.
In uw beschrijving dient u in ieder geval in te gaan op de volgende aspecten, tevens dient u concreet aan te geven per aspect of hetgeen u beschrijft reeds aanwezig is op het moment van Inschrijving of dat u hieraan gaat voldoen in de loop van de contractperiode (indien u niets aangeeft wordt er in de beoordeling vanuit gegaan dat u pas gedurende de contractperiode gaat voldoen aan hetgeen u beschrijft):
a. De actoren waarmee en de wijze waarop u met deze actoren samenwerkt of gaat samenwerken en hoe u hiermee invulling geeft aan de actielijnen van de transformatie agenda GR-JR, zie Bijlage 11. U dient hierbij duidelijk aan te geven welke samenwerking met actoren reeds bestaat voor welke zorgprogramma’s, sinds wanneer deze samenwerking bestaat en welke samenwerking in de toekomst zal worden ingericht:
b. U dient hierbij ook inzicht te geven op welke wijze de samenwerking is geïmplementeerd in de standaard werkwijze van de samenwerkingspartners en per zorgprogramma te onderbouwen welk volume t.o.v. het totale volume van het betreffende zorgprogramma daadwerkelijk middels samenwerking met andere actoren wordt gerealiseerd:
c. De GR-JR bestaat uit meerdere gemeenten die allen individueel nadere opdrachten onder de raamovereenkomst aan u gaan verstrekken. Beschrijf de (flexibele vorm van) samenwerking die u aangaat met de diverse gemeenten en ga ook in op de wijze waarop u omgaat met de diversiteit van de gemeenten.
(…)