3.2.
De gemeente is eigenaar van een perceel, kadastraal bekend als Hoek van Holland sectie [sectie01] [perceelnummer01] (hierna: het Marechausseeterrein). Het perceel is plaatselijk bekend als [straatnaam01] [huisnummer A] en [huisnummer B] te Hoek van Holland.
3.3.
De gemeente is tevens bloot-eigenaar van de percelen, kadastraal bekend als Hoek van Holland secties [sectie01] [perceelnummer02] , [perceelnummer03] en [perceelnummer04] (hierna: het Fortterrein). Het Fortterrein omvat tevens het kustverdedigingsfort Fort 1881. Het perceel is plaatselijk bekend als [straatnaam01] [huisnummer C] en [huisnummer D] te Hoek van Holland. Op 1 oktober 2015 heeft de gemeente het Fortterrein in erfpacht uitgegeven aan [vastgoedbedrijf01] . (hierna: [vastgoedbedrijf01] ). De erfpachtcanon is eeuwigdurend afgekocht.
3.5.
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de Gemeenteraad bij brief van 12 februari 2019 geïnformeerd over de aankoop van het Marechausseeterrein. In deze brief is, voor zover relevant, het volgende vermeld:
“
Onderwerp:
Aankoop grond en voormalige Marechausseegebouwen Hoek van Holland en doorlevering aan erfpachter en exploitant van het naastgelegen Fort 1881.
Op welke gronden deze brief? /Waarom nu voorgelegd?
Ons college heeft besloten als gemeente een zogenaamde A-B/ B-C-constructie aan te gaan, waarbij de gemeente nu het voormalige Marechausseegebouw aan de [straatnaam01] [huisnummer A] - [huisnummer B] te Hoek van Holland in volle eigendom verwerft van het Rijksvastgoedbedrijf en de grond later doorlevert in erfpacht aan de huidige exploitant en tevens erfpachter van het aanpalende Fort 1881. Dit gebeurt als laatstgenoemde de benodigde omgevingsvergunning heeft verkregen.(..)”
3.6.
Op 12 september 2022 heeft de gemeente een publicatie in het Gemeenteblad geplaatst. Daarin maakt zij haar voornemen tot het aangaan van een erfpachtovereenkomst voor de locatie van het Marechausseeterrein bekend. In deze publicatie staat, voor zover relevant, het volgende:
Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLl:NL:HR:2021:1778).
Erfpachtovereenkomst Fort 1881 en Marechausseegebouw
Objectinformatie
Perceel Fort
:
het perceel grond bestaande uit de percelen, kadastraal bekend gemeente
Hoek van Holland
, sectie
[sectie01]
, nummers
[perceelnummer02]
, groot tweehonderd dertien vierkante meter (213 m2),
[perceelnummer03]
, groot dertig vierkante meter (30 m2) en
[perceelnummer04]
, groot twaalfduizend achthonderd negentig vierkante meter
(12.890 m2) totaal groot dertienduizend één honderd drieëndertig vierkante meter (13.133 m2),
Perceel Marechausseegebouw:
het perceel grond kadastraal bekend
gemeente Hoek van Holland
,
sectie [sectie01] , nummer [perceelnummer01]
, groot tienduizend tweehonderd zesentachtig vierkante meter (10.286 m2),
plaatselijk bekend [straatnaam01] [huisnummer A] en [huisnummer B] te [postcode01] Hoek van Holland.
Voornemen tot aangaan erfpachtovereenkomst voor het Fort 1881 in Hoek van Holland
De gemeente Rotterdam is voornemens om een erfpachtovereenkomst te sluiten met de heer [naam01] voor het project Fort 1881 en de daaruit voortvloeiende uitgifte in erfpacht van de in de aanhef genoemde gronden ten behoeve van het gezamenlijk exploiteren van het Marechausseeterrein, uit te geven in erfpacht, en het Fort terrein, reeds in erfpacht uitgegeven aan de heer [naam01] , in een nieuw aan te gaan erfpachtovereenkomst voor beide percelen.
De heer [naam01] is enige serieuze gegadigde
Naar het oordeel van de gemeente is de heer [naam01] de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor verkrijging van de erfpachtovereenkomst en de daaruit voortvloeiende uitgifte gronden in erfpacht. Het college heeft in haar besluit van 12 februari 2019 de gronden gelegen op het Marechausseeterrein reeds aan de heer [naam01] toegezegd teneinde een gezamenlijke exploitatie van het Fort en Marechausseeterrein mogelijk te maken. Het Fort en Marechausseeterrein worden uit historische en ruimtelijke overwegingen op deze wijze weer samengevoegd. De heer [naam01] is voornemens om in de bestaande gebouwen en nieuw toe te voegen gebouwen een hotel met 40 eenheden te realiseren op het Marechausseeterrein.
Gelet op het voorgaande is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en
toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het aangaan van de erfpachtovereenkomst voor de locatie van het Fort en Marechausseeterrein aan [straatnaam01] resp. [huisnummer C] / [huisnummer D] en [huisnummer A] / [huisnummer B] Hoek van Holland en de daar daaruit voortvloeiende uitgifte van gronden in erfpacht aan de heer [naam01] . Ten overvloede zij erop gewezen dat de gemeente daarbij een ruime mate van beleidsvrijheid toekomt.
Vervaltermijn
Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dan dient u dit uiterlijk 1 oktober 2022, kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan [e_mail01] , onder vermelding van "Reactie op voornemen tot aangaan overeenkomst Fort 1881”: Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De Gemeente en de heer [naam01] zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de koopovereenkomst zou worden opgekomen.”
3.7.
Bij brief van 29 september 2022 aan de gemeente hebben [eiser02] en [eiser03] namens [eiser01] bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen transactie met betrekking tot het Marechausseeterrein en heeft [eiser01] c.s. zich op het standpunt gesteld dat zij eveneens in de gelegenheid moet worden gesteld om het Marechausseeterrein te kopen dan wel te pachten. Bij brief van 30 september 2022 heeft [eiser01] c.s. tevens formeel bezwaar ingesteld.
3.8.
Bij brief van 1 november 2022 aan [eiser01] c.s. heeft de gemeente medegedeeld geen aanleiding te zien om op haar beslissing terug te komen en vermeldde in die brief onder meer het volgende:
(..)
Beleidsdoel TROP
Als beleidsdoel is
[in]
het TROP het volgende opgenomen omtrent de exploitatie van Het Fort en Marechausseeterrein.
‘De exploitant van het Fort 1881 ziet kansen in de exploitatie van het naastgelegen Marechausseegebouw. De gemeente stimuleert het behoud van de functionele eenheid van het Fort 1881 en het Marechausseegebouw en neemt graag een faciliterende rol in. In samenwerking met stakeholders op het gebied van cultureel erfgoed kan het door het Rijk aangedragen idee van een Verdedigingspark worden uitgewerkt. Voor het idee van het Verdedigingspark zal de gemeente de samenwerking zoeken met in het gebied aanwezige instellingen, ondernemers en particulieren die hierover willen meedenken. Omdat de ontwikkeling van het Verdedigingspark tot een zelfstandig bezoekersdoel te ondersteunen, wordt gedacht aan een speciale website, waarin de verschillende objecten, de geschiedenis en toeristisch bezoek aan elkaar worden verbonden. Op zoek naar investeerders, musea en samenwerking uitbouwen, congres en/of vergaderruimte, horeca en/of B&B in de militaire objecten.’
Hieruit valt het volgende criterium af te leiden.
Criterium 1
Gemeente heeft het Marechausseeterrein aangekocht met het doel deze samen te voegen met het Fort vanuit historisch en stedenbouwkundig oogpunt.
[eiser01] geeft aan in aanmerking te willen komen voor exploitatie van het Marechausseeterrein en indien mogelijk ook voor de gezamenlijke exploitatie het geheel. Het Fort is in bezit van de heer [naam01] daar gemeente middels een tender het Fort aan hem heeft gegund. Hiertoe heeft
[de]
gemeente een erfpachtovereenkomst met hem gesloten. Deze zal in overleg met [naam01] door beide partijen worden opgezegd waarna een nieuwe erfpachtovereenkomst voor het geheel zal worden gesloten. Dit kan uitsluitend met medewerking van de heer [naam01] geschieden daar zonder zijn instemming de erfpachtovereenkomst inzake het Fort niet kan worden opgezegd. Formeel gezien kan [eiser01] derhalve niet aan dit criterium voldoen.
Beleidsdoel 2
Het in standhouden van de museale waarde van het samengevoegde ensemble en zorgdragen voor restauratie van de opstallen als zijnde rijksmonument.
Sinds 2019 is gewerkt aan een Nota van Uitgangspunten (NvU), stedenbouwkundige criteria, waaraan toek. Exploitant moet voldoen. Inmiddels is deze in 2020 vastgesteld. Deze NvU is uitgebreid besproken met de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed. De restauratie en nieuwbouw dient te voldoen aan deze uitgangspunten.
Criterium 2
Geïnteresseerde partij dient de aanwezige opstallen te renoveren overeenkomstig de uitgangspunten van het Monumentenbeleid Cultureel erfgoed van het rijk en de Nota van Uitgangspunten.
Indiener van de zienswijzen, [eiser01] , geven aan in staat te zijn de restauratie ter hand te nemen. Wellicht kunnen zij aan dit criterium voldoen.
Criterium 3
Het in stand houden van de museale waarde van het gehele ensemble.
[eiser01] kan op dit moment niet beschikken over het Fort. Hierdoor kan zij niet voldoen aan dit criterium. Zie ook reactie gemeente inzake criterium 1.(..)”