2.1.
Jump 010 (voorheen Jump XL) is een trampolinehal met verschillende soorten trampolines, zoals een foampit, een ninjaparcours, een jump area en een twister.
2.4.
De jump area bestaat uit een aantal rechthoekige trampolines, meestal kleine, enkele van dubbele afmeting als de kleine, die als het ware een aanééngesloten geheel vormen waarbij de trampolines alleen van elkaar gescheiden zijn door randen met padding, met onder de padding de veren van de betreffende trampolines. Omstreeks 19:39 uur is [verzoeker01] tijdens het springen op de kleine trampolines in de jump area op de padding terechtgekomen met zijn nek en rug.
2.7.
NN, de aansprakelijkheidsverzekeraar van Jump 010, heeft per e-mail van 23 december 2020 eveneens aansprakelijkheid afgewezen.
2.8.
In opdracht van NN heeft CED Nederland B.V. (hierna: CED) een toedrachtonderzoek verricht. Op 29 april 2021 heeft CED een rapport uitgebracht. De inhoud daarvan luidt, voor zover van belang, als volgt:
Op 11 maart 2021 had ik in het pand van Jump XL een gesprek met de heer [naam02] , eigenaar van Jump 010, voormalig Jump XL. (…)
Van dit gesprek maakte ik het onderstaande verslag op.
(…)
V = Vraag onderzoeker
A = Antwoord betrokkene
(…)
V = Is hij gevallen of verkeerd terecht gekomen?
A = Verkeerd terecht gekomen. Hij maakte een salto achterover. Ik toon u de beelden. Hij springt van trampoline naar trampoline. Hij heeft dus een voorwaartse snelheid, op het moment dat hij deze salto in wil zetten moet hij rechtstandig omhoog. Als hij vanuit stilstand deze sprong gemaakt had, was er waarschijnlijk niets aan de hand. Nu heeft hij te veel voorwaartse snelheid en omdat hij een salto achterover wil maken, komt hij op de padding terecht. (…)
Gesprek wederpartij
[ [verzoeker01] ]
(…)
V = Wat kunt u mij vertellen over het voorval op 08 september 2020?
A = (…) Ongeveer na 15 minuten ging ik springen en raakte ik uit balans. (…) Ik viel op een kussen, maar dat was keihard.
(…)
V = Bent u gevallen of verkeerd terecht gekomen?
A = Ik ben uit balans geraakt. Ik ben gevallen.
V = Hoe of waar bent u terecht gekomen?
A = Ik ben op een kussen gekomen. Ik ben uit balans geraakt.
(…)
V = Wat was u precies aan het doen op de trampoline(s)?
A = Als het goed is, was ik aan het springen en toen ging ik uit balans en toen viel ik.
V = Maakte u salto’s? Doet u dat vaker of heeft u dat vaker gedaan?
A = Ik sprong van de ene naar de andere trampoline. Het waren allemaal kleine vierkantjes, je kon van de ene naar de andere springen. Ik was geen salto aan het maken. Ik was gewoon aan het springen. Salto’s maken deed ik wel, maar dat deed ik op een groter kussen, want daar is het ruimer.
(…)
V = Als u naar de beelden kijkt, bent u dan een salto aan het maken?
A = Nee, ik raakte uit balans. Dat zie je. Ik zou daar op zo’n kleine trampoline nooit een salto maken. Dat is te klein. Ik kan het wel. Althans op de grote trampoline kon ik het wel.
(…)
Resumé
Op 08 september 2020 heeft wederpartij ernstig letsel opgelopen bij een sprong op de kleine trampoline. Verzekerde geeft aan dat dit naar zijn mening is ontstaan doordat wederpartij, door het springen van de ene naar de andere trampoline, te veel voorwaartse snelheid had en die niet (snel of goed) genoeg om kon zetten om een achterwaartse salto te doen. (…) Wederpartij verklaart echter dat hij geen salto aan het doen was. Geconfronteerd met de camerabeelden verklaart wederpartij dat hij zijn benen omhoog gooide omdat hij daar uit balans raakte. Wederpartij verklaart zelf ook dat het hem veel te gevaarlijk lijkt een salto op deze kleine trampoline te doen.”